Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 14:07 [OC] Ważność OC dla nowego właściciela.
Witam,
niedawno zakupiłem samochód marki rover wraz z ubezpieczeniem ważnym do listopada bieżącego roku. Z informacji, które udało mi się uzyskać, mam 30 dni na załatwianie formalności.
Oczywiście najpierw poszedłem do skarbówki zapłacić 2% wartości, a nastepnie zarejestrować do wydziału komunikacji. I tu zaczynają sie moje wątpliwości.
W środe w wydziale komunikacji oddałem dowód rejestracyjny, karte pojazdu i tablice. Po południu odebrałem tablice (samochód z tego samego powiatu więc dali nowe naklejki tylko) i tymczasowy dowód rejestracyjny. Chciałbym się dowiedzieć czy moge jeździć na tym oc przez 30 dni od daty zakupu, czy jestem zmuszony już teraz wykupić ubezpieczenie ?
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 14:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pią Kwi 02, 2010 15:53
Jeśli ubezpieczenie masz ważne do 11.2010 to do tego czasu możesz na nim jeździć - warunkiem jest przepisanie polisy na siebie. Jeśli nie będziesz chciał kontynuować ubezpieczenia po tym czasie to min 1 dzień przed jego końcem musisz zgłosić to do ubezpieczyciela a polisę wykupić u kogoś innego.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Lub jezeli nie chcesz duzo doplacac jezeli jest roznica w znizkach to przed uplywem 30dni musisz wypowiedziec i sie przepisac gdzie indziej.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
W ubiegłym tygodniu przepisywałem OC poprzedniego właściciela na siebie dla mojego nowego nabytku i żadnej dopłaty nie było. Ubezpieczyciel może ale nie musi dokonać rekalkulacji składki dla nowego właściciela. U mnie po prostu wpisano moje dane na dowód wpłaty i tyle
Byłoby miło, niestety jestem nowym kierowcą - prawo jazdy mam ledwo ponad roczek, 0 zniżek. Poprzedni własciciel miał 50%.
Generalnie chodziło mi o to czy po wydaniu tymczaswego dowodu moge jeździć jescze przez te kilka dni aż nie minie 30dni od daty zakupu. Jesli tak to z ubezpieczycielem skontatkuje się dopiero po świetach, jakby tak nie przekalkulowali mi składek to by było miło, aczkolwiek nie licze na to .
Szymon, u jakiego to było ubezpieczyciela ? i jak wyglądała różnica w zniżkach za bezszkodowość ?
Możesz jeździć do czasu wydania "twardego" dow. rej. ale:
1) masz 30 (a właściwie 29) dni od daty na umowie kupna na wypowiedzenie umowy ubezpieczycielowi jeżeli chcesz innego
2)Jeżeli zostaniesz u starego to max jeden dzień przed końcem umowy musisz decydować co dalej
3)Jeżeli bierzesz nowego to od razu płacisz składkę na OC u starego czekasz do końca polisy
4) podczas odbierania twardego DR musisz mieć ważne OC
Co do rekalkulacji składki to u mnie pani po prostu wpisała moje dane. Poczytaj w sieci o starej polisie OC dla nowego właściciela.Ubezpieczyciel to Allianz, zniżki 60% poprzedniego właściciela i 50% moje. Do sprawdzania zniżek nawet nie doszło;)
W PZU podobno wogule nie rekalkuluja od 1 czerwca zeszlego roku.
Ale np. LINK 4 mi przekalkulowal, HDI tez
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Mam ubezpieczenie w MTU, raczej zostane bo chyba taniej nigdzie nie znajdę. Przegooglowalem frazę "mtu rekalkulacja" i z pierwszych wyników wynikało iz polisa będzie rekalkulowana.
Wszystko zależy od agenta do jakiego pójdziesz, żeby przepisać polisę. Pewnie nie każdy jest dobrze ogarnięty i wpisze tylko dane Obojętnie jaka to będzie firma.
soviet100 [Usunięty]
Wysłany: Nie Kwi 04, 2010 12:34
W praktyce możesz jeździć na tym OC do końca polisy nic nie zmieniając .
Policjantów to nie obchodzi ważne że masz polisę .
Przy stłuczce mogą być kwiatki .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum