Witam szanownych forumowiczów.
Kilka dni temu znów musiałem wstawić Roverka do warsztatu gdyż towarzyszyły mi od dłuższego czasu dziwne hałasy.
Jak się okazało winne było łożysko klimatyzacji. Przy okazji okazało się, że rolka
paska wspomagania dosłownie stoi.
Nieco się zdziwiłem, gdyż obydwa elementy były wymieniane 1,5 roku temu (sądziłem więc, że będzie spokój) i zdążyłem w tym czasie zrobić ok. 13 tys. km.
Mechanicy stwierdzili, że leje się tam spod kół, stąd tak szybkie zuzycie. Zasugerowali także, że powinna tam być jakaś osłona - przynajmniej w innych autach tak jest.
Czy mógłby ktoś sprawdzić, jak to u niego wygląda? Czy faktycznie brakuje tam jakiejś osłony, czy też ten typ tak ma?
U mnie natomiast wygląda to tak:
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 17:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Paź 2009 Posty: 33 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 17:38
Jest przewidziana plastikowa dolna osłona osłona silnika. Z kupnem do benzyniaków nie ma problemu (podobne są od hond). Można znaleźć na szrotach i na giełdach samochodowych, na częściach. Schody zaczynają się przy dieslach. Nie ma.Sam szukam takiej od 2 lat.
a fartuch boczny masz ( nadkole ) ? bo wyglada jakby nie bylo
nadkole jest, osłania wnętrze błotnika oraz zbiornik spryskiwacza... moze to nadkole jest od hondy?, może powinno być 2-częściowe?
[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 21:17 ]
marek.09 napisał/a:
Jest przewidziana plastikowa dolna osłona osłona silnika. Z kupnem do benzyniaków nie ma problemu (podobne są od hond). Można znaleźć na szrotach i na giełdach samochodowych, na częściach. Schody zaczynają się przy dieslach. Nie ma.Sam szukam takiej od 2 lat.
Chyba raczej odwrotnie - są osłony do diesli (Rover=Honda).
dokładnie, i dało by się ją zaadaptować do benzyniaka gdyby nie wydech idący pod miską olejową .
Przydałoby się, bo cały ten silnik błotem ochlapany i to z każdej strony, to jakaś masakra w tym aucie!
Wyszukałem osłony w EPC.
Wygląda na to, ze ta na górze jest od Diesla, łatwiej dostępna.
Wersję benzynową także można bez problemu kupić, np. na Allegro.
Wygląda jednak na to, że brakuje mi tej osłony i raczej fabrycznie była ona montowana.
Fartuchy po bokach wyraźnie osłaniają sprężarkę klimy.
Być może osłona była montowana w egzemplarzach z fabryczną klimą?
To by wyjaśniało dlaczego u mnie takowej nie ma...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum