Pomógł: 10 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 77 Skąd: Toruń
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 16:59 Zapis w Akcie Notarialnym - Pomocy!
Wiem, że to jest problem nie związany z motoryzacją, ale może ktoś z was będzie coś na ten temat wiedział lub jest wśród was prawnik.
Nie chcę się dużo rozpisywać, bo sprawa jest dość skomplikowana, natomiast dobry kolega ma problem z odzyskaniem nieruchomości po jej zakupie.
W normalnych warunkach pomocny jest zapis w Akcie notarialnym Art.777 KC, czyli oświadczenie sprzedającego o poddaniu się egzekucji.
Moje pytanie brzmi:
Czy Notariusz miał obowiązek wpisać w Akt Notarialny Art.777 KC, czy jest to dowolność lub dobra wola Notariusza? Jeżeli jest to jego obowiązek to jaki przepis o tym mówi wprost? Bo w Prawie o Notariacie jest tylko zapis: „Ar. 92 § 1 pkt 5 Akt notarialny powinien zawierać: oświadczenia stron, z powołaniem się w razie potrzeby na okazane przy akcie dokumenty”
a Art.777 kc jest oświadczeniem o poddaniu się egzekucji.
Bardzo proszę o poradę, może ktoś z was wie coś na ten temat, bo większość opinii mówi, że notariusz ma obowiązek wpisać w Akcie Art.777kc., ale nikt nie jest w stanie podać jaki przepis mówi o tym wprost.
Klauzula z art 777 kpc nie jest ( wg mnie) obligatoryjnym elementem aktu notarialnego. To, że notariusz nie powiedział o możliwości umieszczenia tej klauzuli świadczyć może o jego złej woli. A może nawet zmowie z kupującym.
Brak klauzuli nie wyłącza jednak dochodzenia prawa do nieruchomości przed sądem, który może wydać tytuł egzekucyjny przeciwko nieuczciwemu kontrachentowi.
Akt notarialny przeniósl własność nieruchomości na nabywcę. Nie wiem po której stronie znajduje się Twój kolega. Więc trudno coś więcej napisać.
Tak jak napisał Warager, klauzula zawarta w art.777, pkt.5 kodeksu postępowania cywilnego nie jest warunkiem koniecznym dla zawarcia notarialnej umowy sprzedaży. Zawarcie jej w akcie notarialnym stanowi podstawę do wszczecia postępowania egzekucyjnego albowiem stanowi jeden z tytulow egekucyjnych wymienionych w art.777, pkt.1-6 kodeksu postepowania cywilnego. Jezeli nie ma takiej klauzuli w akcie notarialnym / w przypadku braku dobrowolnego wydania przedmiotu umowy sprzedazy przez sprzedajacego/ to trzeba uzyskac inny tytul egzekucyjny wymieniony w art.777, pkt.1 kpc - czyli trzeba uzyskac orzeczenie sadowe orzekajace miedzy innymi czas i tryb wydania przedmiotu umowy sprzedazy / niewykluczonym jest tu ingerencja komornika sadowego/.
Co powinien zawierac akt notarialny uregulowane to jest w art. 92-94 ustawy z dnia 14 lutego 1991r - prawo o notariacie /tekst jednolity Dz. U. z 2008r Nr 189, poz.1158/.
Tak na marginesie powiem, ze dobry, szanujacy klienta notariusz powinien pouczyc o mozliwosci zawarcia w akcie notarialnym klauzuli z art.777,pkt. 5 kpc.No ale na tym rynku jak prawie wszedzie sa rozni fachowcy.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 77 Skąd: Toruń
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 14:17
Dzięki wszystkim za pomoc, ale panika okazała się bezpodstawna.
Oczywiście wszyscy mieliście rację z tym, że art.777 kpc, jest tylko pomocnikiem przy egzekucji i nic więcej.
Kolega widząc jedyne rozwiązanie chciał się rzucić do sądu na notariuszkę, za brak tego wpisu jako pouczenia.
Nie zwrócił jednak uwagi, że w akcie notarialnym podpisał zdanie, że „nieruchomość została przekazana w dniu dzisiejszym”, czyli sam sobie bat nakręcił, bo sam się na ten wpis zgodził mimo, że nieruchomość nie została mu przekazana.
Dzięki za pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum