Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: wszystkie
Tydzień temu zaczęła mi się świecić kontrolka akumulatora. Później zaczęła się lekko żarzyć, aż w końcu samochód nie chciał odpalić. Podejrzewam, że winą jest alternator. Teraz pytanie czy lepiej jest oddać go do regeneracji czy kupić nowy.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 256 Skąd: Płońsk
Wysłany: Pon Cze 21, 2010 22:49
najpierw oddaj go do zakładu zajmującego się alternatorami i niech sprawdzą co z nim jest nie tak. 10zł za coś takiego to nie duży koszt a dowiesz się co z nim nie tak i jaki był by koszt naprawy. przy okazji niech sprawdzą stan szczotek.
moim zdaniem może być to regulator napięcia. koszt to około 30-40zł plus robocizna to w 100 się powinieneś zmieścić. wieć to na połowe taniej co nowy
Bobas111, sam sobie go wykrec i rozbierz...w wiekszosci przypadkow pada czujnik napiecia czy jak on sie nazywał...nie juz wiem...mowie o regulatorze napiecia! Zamiennik kosztuje okolo 70 zl. Ewentualnie moga byc juz szczotki zjechane.
Nie ma sensu kupowac nowego. Pozdro
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
[ Dodano: Wto Cze 22, 2010 12:05 ]
Jednak wykręcenie alternatora w r100 to trochę problem. Nie wie ktoś czy w Gliwicach nie zajmuje się ktoś alternatorami. To co znalazłem na google to jakieś stare numery.
Ponieważ jak najbardziej zależy mi na czasie bardzo bym prosił o poradę czy ten alternator będzie również pasował do mojego 111. Praktycznie zdecydowałem się na zakup nowego.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 256 Skąd: Płońsk
Wysłany: Sro Cze 23, 2010 21:56
tego Ci nie pewiem. ale naprawa starego razem z wyjęciem i włożeniem go z powrotem do samochodu zajmie Ci jakieś 4 godziny. a kupno nowego przez allegro jakies 4 dni. więc naprawiając stary oszczędzisz czas i pieniądze
to tylko moje zdanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum