Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam ,proszę powiedzcie mi co możne być przyczyną dziwnego zachowania się podczas odpalania. Gdy po nocnym czy innym dłuższym postoju wsiadam do samochodu i chcę odpalić objaw jest taki jakby był padnięty akumulator. Ale już druga próba i auto odpalone jak gdyby nigdy nic. Potem cały dzień jest spoko. Pojawiło mi się to ze 2 dni temu. I jeszcze jedno pytanie jak to jest z tym sprzęgłem. W którym momencie u was bierze tzn. zaraz po wciśnięciu pedału czy przy podłodze. I jak jest prawidłowo? Dzięki.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Lis 25, 2010 12:39, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 15:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Cze 25, 2010 18:24
kerbi napisał/a:
Witam ,proszę powiedzcie mi co możne być przyczyną dziwnego zachowania się podczas odpalania. Gdy po nocnym czy innym dłuższym postoju wsiadam do samochodu i chcę odpalić objaw jest taki jakby był padnięty akumulator. Ale już druga próba i auto odpalone jak gdyby nigdy nic.
Sprawdź rozrusznik. Wygląda jakby elektromagnes się przycinał.
kerbi napisał/a:
W którym momencie u was bierze tzn. zaraz po wciśnięciu pedału czy przy podłodze. I jak jest prawidłowo?
Zaczyna ciągnąć jak pedał jest trochę od podłogi. Przed połową od dołu. Jeżeli ciągnie i wysprzęgla od góry to tarcza cienka.
Co do sprzęgła nie będę zabierał głosu, natomiast co do odpalania to stawiam na przewód masowy łączący silnik z nadwoziem lub przewód łączący aku z nadwoziem.
Fizycznie wygląda to tak, że tlenek metalu stawia opór elektryczny, co powoduje wzrost temperatury w miejscy styku połączeń elektrycznych... Rośnie temperatura i dochodzi do "przebicia" warstwy tlenku. Potem rozruch przebiega już normalnie. Kilka godzin i nocna wilgoć i sytuacja się powtarza...
Oczyść miejsca "styku" przewodów masowych i myślę, że będzie oki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 08 Kwi 2008 Posty: 301 Skąd: Kraków
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 11:54
Miesiąc miałem spokój, nic nie robiłem i odpalał super. Przedwczoraj rano po mocnej ulewie do pracy musiałem iść na piechotę. Wczoraj przeczyściłem klemy i przewód idący do masy przy akumulatorze. Dzisiaj rano znowu to samo z tym że po czwartym przekręceniu a następnie piątym szybkim samochód odpalił jak gdyby nigdy nic. Kurczę co jeszcze można posprawdzać, ewentualnie przeczyścić (może wizyta na komputerze coś by pomogła) aby działał normalnie. Dzięki.
Napisz proszę po kolei jakie zachowania przejawia CAR podczas próby odpalania, jakie wydaje dźwięki... To bardzo istotne...
Jeśli czyszczenie klem i przewodów masowych nie przyniosło skutku to przyczyna może leżeć gdzie indziej... Począwszy od styków w stacyjce, stykach przekaźnika poprzez przebicie na izolacji któregoś z przewodów sterujących elektromagnetycznym wyłącznikiem rozrusznika , lub wybitymi stykami tego ostatniego.
W ostatnim przypadku słychać "tyknięcie" - elektromagnes wyrzuca zębnik, ale nie załącza prądu na wirnik rozrusznika - Bo taką funkcję (podwójną) spełnia...
Tak więc napisz po kolei jak to się odbywa i jakie samochód wydaje wtedy dźwięki.
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 15:39
Wody nie mam na 100%. A do objawów to podczas uruchamiania przekręcam kluczyk na desce nic się nie dzieje, słychać pompkę paliwa, i nie zawsze ale prawie zawsze takie jakby cyknięcie. Dzisiaj jak pisałem po kilku próbach dopiero kolejna ale zrobiona bardzo szybko po poprzedniej dała rezultat. A jeżeli to rozrusznik to co może w nim szwankować i czy dużo jest pracy z wyciągnięciem jego oraz ewentualnie czy koszta są duże.Dzięki
Wysłany: Czw Lip 08, 2010 16:28
apples dzięki za linki, ale wydaje mi się ze u mnie są inne objawy, popa paliwa słychać że chodzi, kontrolki to u mnie się wszystkie zapalają. A stacyjka, jak by to była stacyjka to w dzień też by nie odpalał, a on tylko z rana po nocy i po deszczu nie pali. W dzień chodzi jak trzeba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum