Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sie 2006 Posty: 261 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 18:42 [R75] Nierówna praca śmigła wentylatora...
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam, mój problem polega na tym iż śmigło wentylatora chłodnicy nierówno pracuje. Tzn zamiast po idealnym okręgu porusza sie po mniej idealnym co powoduje występowanie wibracji odczuwalnych w kabinie pasażerskiej gdy wentylator jest włączony. Co mam zrobić aby wyeliminować te wibracje w kabinie? Coś innego oprócz kupna nowego śmigła:)
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 22:29, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 18:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam, mój problem polega na tym iż śmigło wentylatora chłodnicy nierówno pracuje. Tzn zamiast po idealnym okręgu porusza sie po mniej idealnym co powoduje występowanie wibracji odczuwalnych w kabinie pasażerskiej gdy wentylator jest włączony. Co mam zrobić aby wyeliminować te wibracje w kabinie? Coś innego oprócz kupna nowego śmigła:)
Prawdopodobnie łożysko silnika wentylatora do wymiany lub cały silnik
A czy jesteś pewien że masz oryginalny silniczek???
Czy nie rusza Ci się cały silniczek/ nie jest luźny, nie dokręcony. Gdyby odpadł to narobiłby dużo szkód, więc sprawdź dokładnie.
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 20:05
witgut napisał/a:
A czy jesteś pewien że masz oryginalny silniczek???
Czy nie rusza Ci się cały silniczek/ nie jest luźny, nie dokręcony. Gdyby odpadł to narobiłby dużo szkód, więc sprawdź dokładnie.
Silniczek jest oryginalny i dobrze przykrecony....
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 21:55
Kupiłem auto ze zmasakrowanym wentylatorem.Były pozrywane zatrzaski,więc przymocowałem go do piasty trzema śrubkami.Mimo staranności wykonania śmigło pracuje nierówno,oprócz tego ma kilka śladów uderzenia.Wymieniłem szczotki w silniku i teraz po włączeniu klimy też mam drgania,najbardziej odczuwalne na postoju.
Kolego,albo ktoś ci wyważy samo śmigło,albo wymiana wiatraka,albo całego zespołu,ale tu wkraczamy w niebezpieczną strefę finansów.....i rób jak uważasz.
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 11:31
No do Kolego mam to samo...tez go przykrecilem...szczotki i wszystko w wirniku nowe...łożyska wymienione...pozostaje samo śmigło, które jest winowajcą wszystkiego...tylko szkoda wydawać 200zł na śmigło:/ nie wiecie czy może od innego auta spasuje śmigło za mniejsze pieniądze?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 15:22
Będzie problem.Co prawda przez ponad 35 lat przeszło przez moje ręce masę aut,to jednak byłem po radę u mojego kumpla z młodych lat,który prowadzi warsztat już ponad 30 lat i nie potrafił mi dobrać podobnego śmigła. Nie chodzi tylko o średnicę,ale o rozmiar piasty i szerokość łopat. Mało tego, jeden z amerykańskich wynalazków prawie pasował,ale okazało się,że ma odwrotny "skok", czyli silniczek musiałby chodzić w przeciwną stronę.
Ja próbowałem ratować to co mam,ale są ubytki na śmigłach i po prostu trzebaby wyważać całość. Ze względów zdrowotnych nie miałem ostatnio do tego głowy,ale wiem,że to można zrobić. Słyszałem o zakładach przezwajających silniki elektryczne i oni mają wyważarki.Wiąże się to jednak z demontażem zderzaka,itp. Po prostu mi się nie chce. Już ponad rok z tym jeżdżę i przed światłami wyłączam klimę,chociaż tylko mnie w aucie to przeszkadza. Klient na tylnej kanapie,czyli mój wnuczek i jego babcia to zlewają-oni nic nie czują.
Wysłany: Czw Sie 19, 2010 17:57
Haha:D u mnie też mało kto czuje...zderzak juz tak czesto sciagalem, ze nauczylem sie w ok 10minut sciagna(moznaby szybciej ale zeby nic nie porysowac):D takze nie jest to problem:) wlasnie musze podzwonic po Krk zeby mi wywazyli to smiglo bo tez o tym slyszalem:) nowe smiglo kosztuje 320zl tak btw....czyli pozostaje tylko albo kupno nowego albo wywazenie?:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum