Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: wszystkie
Panowie mój rower bierze 1litr oleju na 100km tragedia rano jak odpalam to z wydechu kłęby białego dymu potem troche lepiej ale i tak kopci i strasznie śmierdzi. Pytanie czy szukać drugiego silnika czy ten reanimować
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pią Lis 19, 2010 10:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 19:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie męcz go, tylko odstaw do mechanika, dla mnie 1l na 100km to sporo za dużo na HGF, ale nie mówię że nie. Jak z płynem chłodniczym ? jak praca silnika ?
odpalam to z wydechu kłęby białego dymu potem troche lepiej ale i tak kopci i strasznie śmierdzi.
Może uszczelniacze na trzonkach zaworowych do wymiany. W najgorszym przypadku pierścienie. Nie przegrzałeś silnika?
Obstawiam tak jak mówi kolega - pierścienie, taki ubytek oleju jest po za wszelką skalę, może na początku nie wychwyciłeś powolnych ubytków oleju albo płynu i silniczek się przegrzał. Dziwi mnie jednak idealna praca silnika. Sprawdzałeś na postoju miskę i spód silnika?
Jednak dym z Twoich opisów mówi sam za siebie, tak czy siak żeby wiedzieć co jest trzeba trochę rozebrać
olej dolewam co 100km i bardzo szybko robi sie czarny jak w dislu , na pewno silnik do remontu tylko teraz jest pytanie czy warto remontować czy kupić drugi silnik, taki silnik można kupić za 3-4 tyś a koszt remontu to niewiem bo jak się okaże że wymiana samych uszczelniaczy nic nie da bo są luzy na prowadnicach zaworów to głowice do regeneracji a to podejrzewam już koszta nie małe
Taki ubytek to dosłownie przelewanie się oleju przez silnik. Ja bym darował sobie naprawę, silniki w dobrym stanie z np miesięczną gwarancją kosztują ok 3 - 3,5 tys złotych. Silnik v6 w R75 jest dość skomplikowana konstrukcją, jak bierze tyle oleju to nie wiadomo ile jeszcze wytrzymają wtryski paliwa itd. Poza tym, może być przegrzany i wtedy taka naprawa na pewno nie będzie opłacalna, kup silnik, mam pewne źródło jak coś pisz na pw...
uszkodzeniem silnika, niesprawnym silnikiem w zależności od tego co się stało, trzeba podjechać do mechanika, nie da się tego ani zdiagnozować ani naprawić na forum, musisz jechać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum