Forum Klubu ROVERki.pl :: Jaka wersja windowsa zainstalować?
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka wersja windowsa zainstalować?
Autor Wiadomość
Piotrass 

Rover 75

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 20:54   

Mam dwa modemy. SpeedTouch 330 który totalnie wariuje po podłączeniu do usb. Drugi to ZTE ZXDSL 852 v2. Próbowałem instalować go na sterownikach od Visty, jednak każdorazowo przy włączaniu Win7 muszę wciskać F8 i zaznaczyć opcję aby czytał sterowniki niepodpisane cyfrowo. Wówczas działa, jednak na krótką metę, ponieważ każdorazowo przy wyłączaniu komputera pojawia się bluescrean, a przy włączaniu muszę zaznaczać w/w opcję dotyczącą sterowników. Przeanalizował już temat tych modemów na google i wynika, że raczej nie ma szans aby śmigały na Win7 64 bity.
Muszę zatem zakupić teraz jakieś urządzenie które pozwoli mi korzystać z neostrady na Win7.
W temacie modemów i routerów moja wiedza jest bardzo znikoma, zatem liczę na porady :)
Co polecacie, aby bezproblemowo współgrało z komputerem, było proste w obsłudze i w miarę rozsądnej cenie.

SPAMU¦

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 20:54   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

TomC 

Rover 400

Wysłany: Czw Gru 09, 2010 23:46   

Akurat ZTE 852 działa normalnie pod Win 7
Jak znajdę to dostaniesz stery do tego modemu co jednak na dłuższą metę będzie uciążliwe więc lepiej zakupić router. 8901 od TP Linka jest w niskiej cenie i działa prawidłowo jeżeli potrzebujesz WiFi. Jak nie to szukaj taniego routera ADSL+. 50 - 70zł powinieneś co kupić.

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan
Wszechomogący :)

MG ZT

Wysłany: Sob Gru 11, 2010 12:00   

TomC napisał/a:
8901 od TP Linka jest w niskiej cenie i działa prawidłowo jeżeli potrzebujesz WiFi

Do przedwczoraj też tak uważałem ;)

Pojechałem więc z routerem do naszego kolegi z forum w celu zainstalowania w zastępstwie starego, wysłużonego D-Link'a taniego i jak zawsze niezawodnego TPLinka :)

Neostrada jak neostrada... standardowo enkapsulacja w ramki ATM, VCI/VPI 0/35 login i haslo. Zapis ustawień i co... i nic. Mrugnie ochoczo 3 razy diodą ADSL, ale brak synchronizacji. Okej, próby szeregu innych konfiguracji - bez zmian.

Podłączamy stary router. Wszystko okej.

Podejrzenie pada na złe hasło. Przy pomocy miłego pana z błękitnej linii zmieniamy hasło, ale też dowiadujemy się, że nasze nowo podłączane urządzenie nie zostawia śladów. Jeszcze kilka prób i niestety kończy się wizytą w markecie ;) Z uwagi na późną porę, nie było wielkiego wyboru, więc pada na LINKSYS'a.

Podłączamy. Kilka zmian w konfiguracji i śmiga.
Pierwszy TP Link, który byłby fabrycznie zwalony... trudno - oddam go.

Jednak następnego dnia postanowiłem sprawdzić u kolegów z NEO/NETIA. U obu działa bez problemu. Zgłupiałem. Czyżby poprzednia linia była aż tak wymagająca? Sprawdzaliśmy z filtrem, bez filtra, na odłączonych aparatach...

A wracając do tematu. To chyba już powszechne stało się stosowanie przy internecie stacjonarnym routerów WIFI.

dolny śląsk:marcin.misek
wielkopolska: longer86

michone 

Wysłany: Sob Gru 11, 2010 13:13   

MaReK napisał/a:
TomC napisał/a:
8901 od TP Linka jest w niskiej cenie i działa prawidłowo jeżeli potrzebujesz WiFi

Do przedwczoraj też tak uważałem ;)

Pojechałem więc z routerem do naszego kolegi z forum w celu zainstalowania w zastępstwie starego, wysłużonego D-Link'a taniego i jak zawsze niezawodnego TPLinka :)

Neostrada jak neostrada... standardowo enkapsulacja w ramki ATM, VCI/VPI 0/35 login i haslo. Zapis ustawień i co... i nic. Mrugnie ochoczo 3 razy diodą ADSL, ale brak synchronizacji. Okej, próby szeregu innych konfiguracji - bez zmian.

Podłączamy stary router. Wszystko okej.

Podejrzenie pada na złe hasło. Przy pomocy miłego pana z błękitnej linii zmieniamy hasło, ale też dowiadujemy się, że nasze nowo podłączane urządzenie nie zostawia śladów. Jeszcze kilka prób i niestety kończy się wizytą w markecie ;) Z uwagi na późną porę, nie było wielkiego wyboru, więc pada na LINKSYS'a.

Podłączamy. Kilka zmian w konfiguracji i śmiga.
Pierwszy TP Link, który byłby fabrycznie zwalony... trudno - oddam go.

Jednak następnego dnia postanowiłem sprawdzić u kolegów z NEO/NETIA. U obu działa bez problemu. Zgłupiałem. Czyżby poprzednia linia była aż tak wymagająca? Sprawdzaliśmy z filtrem, bez filtra, na odłączonych aparatach...

A wracając do tematu. To chyba już powszechne stało się stosowanie przy internecie stacjonarnym routerów WIFI.
Ostatnio miałem podobnie z netią, upgrade firmware nie pomogl. Skonfigurowalem na jednym zrobiłem backup firmware i wgrałem do zwalonego i działa.

Pozdrawiam .

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan

MG ZT

Wysłany: Sob Gru 11, 2010 14:26   

michone napisał/a:
Ostatnio miałem podobnie z netią, upgrade firmware nie pomogl. Skonfigurowalem na jednym zrobiłem backup firmware i wgrałem do zwalonego i działa.

Upgrady też robiłem, ale... niestety softu z dlinka nie wgram do tplinka i na odwrót ;)
Nic to. Router już ma swojego właściciela, ale mnie dalej nurtuje ten problem ;)

Piotrass 

Rover 75

Wysłany: Sob Gru 11, 2010 18:23   

Poproszę zatem jakąś konkretną propozycję modemu np z allegro, bo jest troszkę tego, a w tej dziedzinie jestem troszkę amatorem ;) Chodzi mi o coś pewnego i najprostszego, pracować będzie pod tym komputer stacjonarny z parametrami podanymi na początku tematu. Dzięki :)

MaReK 
Instytucja wspierająca

Pan

MG ZT

Wysłany: Sob Gru 11, 2010 18:52   

Piotrass napisał/a:
Poproszę zatem jakąś konkretną propozycję modemu np z allegro

Modemu czy routera w końcu? Ja się już zgubiłem ;)

Jeśli o router chodzi, to chyba to co zaproponował TomC będzie odpowiednie.

http://allegro.pl/router-...1359283543.html np. taki. Mimo, że miałem z nim problem (pierwszy raz w życiu) uważam, że to przypadek ;)

A w przyszłości może skorzystasz z dobrodziejstw WIFI.

Piotrass 

Rover 75

Wysłany: Nie Gru 12, 2010 22:20   

MaReK napisał/a:
Modemu czy routera w końcu? Ja się już zgubiłem

Ahh, źle to sformułowałem ;) Powinno być:
Poproszę zatem jakąś konkretną propozycję URZĄDZENIA np z allegro :)
Dzięki za wskazówkę, jutro zamówię tego tplinka.

Odpowiedz do tematu