Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2004
Kolezanki i koledzy,
wiaze sie z nastepujacym problemem lub normalnym zjawiskiem - nie wiem.
Od kilku miesiecy obserwuje, ze po odpaleniu silnika wlacza mi sie
automatycznie ogrzewanie tylnej szyby.
Nawet jak przed wylaczeniem wczesniejszym silnika po jezdzie wylacze klimatyzacje i wylacze ogrzewanie szyby tylnej, to po ponownym wlaczeniu szyba sie grzeje.
Taki objaw wystepowal w lecie, jesienia i teraz.
Mimo, ze temperatura nie spada ponizej 0, a szyba jest krystalicznie przejrzysta.
Nie przypominam sobie, zeby ten problem wystepowal wczesniej.
Jest to troche upierdliwe, bo po jakiego grzyba sie szyba grzeje, jak ja nie potrzebuje.
Wydawalo mi sie takze, ze wczesniej po wlaczeniu ogrzewania szyby dzialalo
przez x czasu i sie automatycznie wylaczalo.
Czy ktos moze potwierdzic jak to jest z tym grzaniem?
Czy mi sie jakis czujnik spie...il, czy to tak ma ten typ?
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
u mnie szyba startuje poniżej 8st C powyżej tej temperatury nie,
znalazłem w instrukcji
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Ostatnio zmieniony przez sknerko Nie Lis 29, 2009 11:56, w całości zmieniany 2 razy
U mnie szyba też włącza się samoczynnie poniżej jakiejś temperatury. W lato na pewno tego nie miałem. Marek Ty nie masz wgranego jakiegoś programu skandynawskiego czy cuś w tym rodzaju?
Nawet w Polonezie mam tak że włącza się poniżej 5 st na dworze i chodzi 10min. Jak jest poniżej -5 to włącza się na 20min. 75 jest raczej jeszcze mądrzejszą bestią.
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
po odpaleniu silnika wlacza mi sie
automatycznie ogrzewanie tylnej szyby.
mam tak samo i też zaczęło mnie to drażnić, ale myślałem że to funkcja ustawiona w komputerze- tak jak automatyczne włączenie świateł przy przekręceniu kluczyka. Nie spodziewał bym się że 75 to taka mądra bestia i sama tym steruje (w maluchu tego nie miałem)
Wiec jak pisalem, sytuacja jest od lata tego roku. Wczesniej bylo tak jak piszecie, po nizej jakiejs temp. sie wlaczalo i samo wylaczalo. Program skandynawski mam od poczatku niemal jak powoze ZTka
Dzisiaj startowalem z podziemnego garazu (gdzie komp. pokazal 16,5 stopnia) a mimo to ogrzewanie szyby wlaczylo sie. Zastanawiam sie czy ogrzewanie ma jakis swoj oddzielny czujnik temp. czy korzysta z tego, ktory wyswietla temp. na desce rozdzielczej.
Po 20 min. na pewno mi sie nie wylacza. Nawet jak sam go wlacze to przestalo to dzialac.
Cos sie ewidentnie pokitwasilo tylko jeszcze nie wiem co.
Kolejny powod zeby sie pod T4 podlaczyc
W kazdym razie dzieki za podpowiedzi i jak zawsze konkretna i rzeczowa odpowiedz kolegi skerko podparta instrukcja. Sam ma ta instrukcje, a nie pomyslalem zeby tam zajrzec
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
MaReK, młodszy o kilka chwil brat twojego ZTka ma to samo, jak wsiadam to tylnia szyba sie mu sie grzeje po przekręceniu kluczyka, nawet jak jest sucha.
słuchajcie .. zauwazyłem tez ze sie załącza ogrzewanie przy niższych temperaturach .. zapala sie kontrolka .grzeją sie lusterka ale tylna szyba sie nie ogrzewa ... ? czy to bezpiecznik? czy raczej w kostce szukac tylnej szyby ?
[ Dodano: Wto Paź 19, 2010 20:33 ]
siemion_ napisał/a:
zapraszamy
8 lub 9 stopni sucha albo mokra szyba zawsze sie uruchamia, poobserwuje jeszcze to ci napisze
w instukcji jest napisane :
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ostatnio zmieniony przez maryba Wto Paź 19, 2010 19:35, w całości zmieniany 1 raz
ogrzewanie tylnej szyby włącza się automatycznie poniżej określonej temperatury około 6 st. nie pamiętam dokładnie...
Przypuszczam, że automat ogrzewania szyby można wyłączyć po przez przytrzymanie tego guziczka - nie testowane.
A z lusterkami jest tak jak pisze apples, od momentu zapłonu, celem osuszania jak np. pada deszcz, w lecie też tak więc fajna opcja
A na przewodach prąd dochodzi Może tam gdzieś nie styka, albo poszły wszystkie ścieżki na szybie (co byłoby trochę dziwne )
może w śobotę to sprawdzę - pogoda juz niezbyt - muszę do kolegi do garażu sie dobić
zauważyłem ze po wyjęciu bezpiecznika nie paliłą się kontrolka włacznika - wieć zostaje tylko i wyłacznie wtyczka - tak mi sie wydaje - chyba że to po jakimś przekaźniku jest ?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
czy ktoś wie z was dlaczego grzeje mi pół dolnej czesci tylniej szyby,zdjołem kurtyne i przewody idą do górnej czesci szyby i do dolnej ,o co tu wogule chodzi jest jakos podzielone grzanie góra dół?
[ Dodano: Sro Lut 02, 2011 22:54 ]
sam sobie chyba znalazłem odpowiedź ,mam problem z filtrem przeciwzakuceniowym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum