Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2010 Posty: 12 Skąd: Wrocław
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 23:18 [R220] Brak hamulców-wyciek płynu z tylniego bębna.
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
Witam. Dziś zaobserwowałem brak hamulców w swoim aucie.Zlokalizowałem miejsce wycieku i test to tylni lewy bęben (wyciek ze środka bębna).Jakie części są potrzebne do usunięcia awarii??
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 02, 2011 23:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Musisz zdejmować bęben. W tym celu odkręcasz koło i bęben trzyma się na dwóch śrubeczkach, odkręcasz je i zsuwasz bęben i będziesz widział cały mechanizm w środku.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2010 Posty: 12 Skąd: Wrocław
Wysłany: Pon Kwi 04, 2011 16:31
A gdzie te "Rave" ? bo ciężko coś tu na stronie znaleźć
A więc tak. Odkręciłem te dwie małe śruby i zdjąłem bęben. Wszystko zachlapane płynem.Po małych oględzinach dostrzegłem wytarte okładziny szczęk a szczególnie tej po lewej stronie która miała 2 mm ,prawa okładzina 3mm. Lewy tłoczek był znacze bardziej wysunięty niż ten z prawej strony.Tam tez podejrzewam wyciek.Przy użyciu bardzo małej siły wcisnąłem tłoczek w głąb(zapowietrzony układ) i ten "chowa" się praktycznie do końca.
Dla porównania okładziny w prawym bębnie mają 4 i 4,5mm
teraz pytania;
Jakie szczęki będą pasowały do mojego auta (układ z abs)najlepiej jakiś link
Te wciśnięcie tłoczka wystarczy aby on znowu normalnie funkcjonował i nie było już wycieków?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum