Wysłany: Pon Sie 15, 2011 11:18 Dymione reflektory Rover 400
Witam ponieważ mam dwa komplety reflektorów do rovera postanowiłem że trochę przy nich się pobawię, podjąłem się ich przydymieniu. Efekt nawet ciekawy, proszę o waszą opinię.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 15, 2011 11:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli chodzi o rozbieranie lampy, nastawić piekarnik na 100'C i w tej temp potrzymać reflektor 10 minut, dzięki temu szkło od plastiku powinno bardzo łatwo odchodzić, po wyciągnięciu z piekarnika można jeszcze wspomagać się suszarką.
Odnośnie "dymienia" reflektorów to tego nie wiem i sam jestem ciekaw jak to zrobić.
dymienie hmm kiedyś czytałem temat o przydymieniu świeczką, można też sprayem do przyciemnienia lamp, a można też i tak zdaje się zrobił Raftek, pomalować na czarno elementy odbłyśnika, które nie mają wpływu na snop światła. pierwszych 2 sposobów nie polecam bo moga się czepiać i szkoda lampy niszczyć
eśli chodzi o rozbieranie lampy, nastawić piekarnik na 100'C i w tej temp potrzymać reflektor 10 minut, dzięki temu szkło od plastiku powinno bardzo łatwo odchodzić
ciekawe czy to dobry pomysł z tym piekarnikiem, klosz jest plastikowy
Spokojnie, sposób z piekarnikiem jest w 100% bezpieczny i najprawdopodobniej najbezpieczniejszy dla reflektora - żadnych opalarek itp. Dziś rozbierałem lampe w celu wywalenia pomarańczowej wkładki kierunkowskazu, tak jak lampę wymontowałem z auta taką wsadziłem do piekarnika rozgrzanego do 80'C (bez wyciągania lampek i reszty elementów), nawet nie musiałem długo trzymać, z 4-5 minutek i szkło od plastiku bardzo ładnie odeszło. Tylko nie dotykajmy palcami lusterek. Jeśli chodzi o ponowne sklejenie to ja używam sylikonu, tylko trzeba kilka godzinek poczekać zanim złapie i zastygnie wiec najlepiej na okrętkę związać taśmą reflektor tak aby coś przez ten czas schnięcia trzymało zacisk.
Dokładnie tak jak kolega wyżej piszę pomalowałem czarnym matowym sprayem wewnętrzną część odbłyśnika która nie wpływa na to jaki jest strumień światła. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum