Wysłany: Pon Paź 03, 2011 02:39 [Forum] - mapka google z użytkownikami forum
Witam ponownie,
znów korzystając z chwili samotności na "królewskim tronie", wzbogaciłem forum o kolejny gadżet. Część użytkowników już sama zauważyła, część proszona była przeze mnie na SB do testowania.
Pomysł był kiedyś zaproponowany przez samych użytkowników. Nigdy jednak nie było czasu na zrealizowanie go, tak aby był dopasowany do naszego forum.
Gadżet pozwala każdemu użytkownikowi forum dodać swoją lokalizację do mapki google.
Na mapkę nanoszone są kolorowe baloniki, symbolizujące:
- ciemna czerwień - administratorzy
- zieleń - moderatorzy
- ciemny niebieski - klubowicze
- niebieski - użytkownicy/sympatycy
- pomarańczowy - miejsca (np. stałe miejsca spotów lub najbliższych spotkań ogólnopolskich) - dodawać baloniki w tej kategorii mogą tylko administratorzy
Oprócz głównej strony z mapką, informacje w postaci aktywnego linku (do balonika) będą dostępne z poziomu czytania tematu, tam gdzie inne informacje o użytkowniku, tj. avatar, przynależność do grupy, ilość postów, itp. itd.
Dodawanie do mapy naszych lokalizacji jest dość proste.
Należy wejść w wyżej wymieniony link, następnie wybrać z górnego menu "Dodaj swoją lokalizację". Następnie wybrać region w którym się znajdujemy, powiększyć go przez dwuklik lub plusik w lewym górnym rogu mapki, odnaleźć bliżej swoją lokalizację i postawić w odpowiednim miejscu balonik. W kolejnym kroku należy zrobić "Zapisz współrzędne" i wszystko w temacie.
Do zobaczenia na mapie
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
proponowałbym żeby odnośnik na mapkę był bardziej widoczny bo nie ukrywam że wszedłem na to przez przypadek
Masz jakieś propozycje ? Względem tego co było wczoraj - mały napis, a tej mapki u góry?
Ja nie mam pomysłu gdzie to wstawić? Można by na górną belkę menu.
[ Dodano: Pon Paź 03, 2011 12:06 ]
greg-si napisał/a:
Ps. Specjalnie nie zmieniłem tego co cytowanie selektywne podało w miejscu autora cytatu. Coś się czasami krzaczy
Szybkie quote(cytowanie selektywne) ma tą wadę, że javascript czasami wariuje.
Przed wysłaniem posta do bazy, warto jednak użyć "podgląd" aby sprawdzić czy wszystko jest okej - Panie moderatorzu
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Mapka domyślnie jest w skali 1:x. Tak aby pokazywać cały kontur kraju - domyślnie Polska.
Jeśli chcesz widzieć więcej, musisz powiększać obraz w danym regionie, jak inaczej chciałbyś to rozwiązać Będzie nas tu grubo ponad 500 osób przy dobrych wiatrach. Mapa będzie gęsto zaludniona w tej skali.
MaReK, niestety nie wiem w jakim widocznym miejscu to umieścić pasowałby też jakiś napis bo obrazek - odnośnik jest ok, fajna mapa będzie ona obrazować ilu jest roverkowiczów w danej części kraju
Tez osobiście trafiłem na to przez przypadek. Bardzo fajny pomysł.
Ja widzę miejsce na odnośnik do mapy pomiędzy logiem klubu a "szukaj" , dałbym go w odległości takiej jak są "wiadomości" po lewej stronie.
I uważam również że dostęp do mapki powinny mieć osoby zalogowane , nie goście ani inni z zewnątrz.!
Wszystko widać jak trzeba, klikasz na usera pojawia sie jego nick i avatar na mapie i potem robisz zooma i widzisz gdzie ktoś mieszka A jak szukasz kogoś w pobliżu to robisz zoom na obszar i gotowe. Ja uważam ze wszystko jest fajnie zrobione i nie trzeba już nic dorabiać
Tylko jak można dodać to miejsce spotów
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Ja się tylko trochę boję, że jeśli ktoś będzie szukał części do konkretnego modelu auta w danym kolorze to ta mapa stanie się dużą pomocą dla ewentualnych "zamówień" na te części
Ja widzę miejsce na odnośnik do mapy pomiędzy logiem klubu a "szukaj" , dałbym go w odległości takiej jak są "wiadomości" po lewej stronie.
Gdyby nawet był on na środku ekranu jako pop-up, to i tak nie wszyscy by się o nim dowiedzieli Na razie w takiej wersji jak teraz wrzuciłem na menu-bar, za logo ROVERki.pl. Ley wróci do życia klubowego, to może podeśle lepsze wykonanie obrazków
mzas napisał/a:
I uważam również że dostęp do mapki powinny mieć osoby zalogowane , nie goście ani inni z zewnątrz.!
Zastanawiałem się tworząc ów gadżet czy ludzie niezalogowania (niezarejestrowani) powinni mieć do niego dostęp... Na początku wychodziłem z założenia, że ludzie mogą bez zalogowania śledzić występowanie Roverów/MG w kraju i zagranicą, ale po Twojej sugestii stwierdziłem, że skoro taki garaż jest dla zalogowanych to i niech ten gadżet będzie w podobnej konfiguracji.
marcin316 napisał/a:
Ja się tylko trochę boję, że jeśli ktoś będzie szukał części do konkretnego modelu auta w danym kolorze to ta mapa stanie się dużą pomocą dla ewentualnych "zamówień" na te części
Nie przesadzaj Gdyby nawet było zamówienie, można dojść do właścicieli po danych ogólnodostępnych na forum. Oczywiście jeśli ktoś się b. boi to albo stawia link ogólnikowo bez dokładnej adresacji, albo nie dodaje się w ogóle W dobie wszędobylskiego facebooka i google i tak wiele informacji wypływa z naszych komputerów, a my nie mamy o tym zielonego pojęcia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum