Wysłany: Czw Gru 22, 2011 11:01 Last Christmas - video spot od warszawskiej grupy ROVERki.pl
18 grudnia 2011 roku od godziny 20:00 - tradycyjnie - odbył się na warszawskim bemowie ostatni w tym roku spot warszawskiej grupy ROVERki.pl. Tradycją także stało się, że na takich przedświątecznych spotach grupa obecnych spotowiczów przygotowuje jakiś materiał filmowy z życzeniami świątecznymi oraz noworocznymi. Tak miało być i tym razem, jednak warszawska sekcja nie poprzestała na sztampowych życzeniach. Wciągu krótkiego czasu zrodził się niebywały scenariusz, a w jeszcze krótszym czasie został on wyreżyserowany i nakręcony. Jak wyszło? Oceńcie sami.
Poniżej link do filmu na najpopularniejszym serwisie Video - Youtbe.
Miłego oglądania
Heh extra pomysl na zyczenia, a text z choinka w 1:50 najlepszy tak po namysle chyba nie musze dostac prezentu od mikolaja w tym roku, sa inni bardziej potrzebujacy
Jak tylko kolega yog-sothoth wyciągnął broń gazwoą, jako drugi chwycił ją w ręce maniaq. Dostał czapkę mikołaja, czarne rękawiczki i głównego bohatera już mieliśmy. Nikt na początku nie myślał o takiej formie filmu. Mieliśmy iść na zieloną ścianę, stanąć na jej tle, maniaq jako wyróżniający się z tłumu miał wygłosić krótkie 'ekspoze' i tyle. Ponieważ droga od miejsca w którym się spotykamy zwykle do w/w ściany wynosi około 15m, to w czasie jej pokonywania Zouza wymyśliła, że położą się wszyscy na ziemi i będą udawać nieżywych, a maniaq stojąc nad resztą złoży po swojemu życzenia.
Później do tego scenariusza dołożył swoją wizję Tomi, rzucając hasło "W tym roku mikołaj trafił do wszystkich". Dodatkowo Ley dorzucił swoją propozycję aby ludzie byli ubici w swoich autach, niektórzy podczas jakiś napraw czy oględzin aut innych... i tak powstała sceneria
Wszystkie ustalenia, łącznie z próbą trwały ok. 30 min Nie trzeba było robić dubli, bo każdy swoją rolę znał i udało się to szybko ogarnąć. Dlatego jestem pełen uznania dla całej ekipy, że bez żadnych powtórek wszyscy zrobili co do nich należało. Najbardziej niewdzięczną rolę miała Zouza bo przez cały czas leżała na ziemi.
Po całym nagraniu pożyczyliśmy sobie Wesołych Świąt i pojechaliśmy do domu... i to był błąd Mieliśmy bowiem nagrany środek i koniec... ale za cholerę brakuje tutaj początku. Stąd pierwsze kadry to taka retrospekcja połączona z finałem ataku szału kolegi maniaq.
Razem z Leyem długo głowiliśmy się nad tym jak to ubrać, o co chodzi...
Wyszło nam, że w domyśle ludzie chcieli składać sobie życzenia, nagrać je, ale maniaq był zdecydowanie przeciwny. Wszystkie próby przekonania go, że to magiczny czas nie przyniosły rezultatu, stąd maniaq postanowił załatwić sprawę najlepiej jak umiał. Założył czapkę mikołaja, wziął broń i zastrzelił wszystkich Oszczędził jedynie kamerzystę, który udokumentował jego spacer i monolog. Na koniec jednak i on (kamerzysta) pada ofiarą mikołaja socjopaty.
Gdyby w między czasie był jeszcze jeden możliwy spot, pewnie dogralibyśmy kilka ujęć.
Niestety... to ostatni w tym roku i pozostało ratować się tym czym mamy, tak żeby jednak przed tymi świętami zdążyć
Wracając na chwilę do roli kolegi maniaqa, warto podkreślić, że on nie wiedział do końca co ma mówić. Nie było scenariusza, dostał tylko suche polecenie cyt."- weź coś pie... bez sensu" I tak się stało... wyszedł ponad ramy, bo gadał z sensem i ani razu się nie zająknął, pomylił, zaciął, zatrzymał... wszystko płynnie i wygląda tak, jakby miał ten tekst wykuty na blachę
Technicznie całość projektu z montażem zajęła 3 dni. Do akcji miał wkroczyć wizard_gp i miał filmik wzbogacić o efekty specjalne m.in. krew, dziury po kulach, zbita szyba. Ponieważ okres jest mocno przedświąteczny i nie bardzo można znaleźć czas na cokolwiek... zwyczajnie zabrakło czasu, a takich efektów nie robi się w 3 minuty. Liczę jednak, że jak tylko będzie go więcej, uda się te efekty nanieść i film podmienić. Jak znalazł na projekcje Zlotową
Sam montaż nie był trudny. Udało się w miarę skromnych możliwości. Podziękowania dla Leya, który oprócz wzbogacenia filmu o grafikę, zdjęcia z akt, służył jeszcze stanowczymi radami i gasił każdy mój pomysł w zarodku Dobrze, że to robił, bo pewnie filmik nie był by konsekwentny.
Dzięki koledze Hrabiemu udało mi się dopaść kilka utworów muzycznych, do których żadne Sony czy inne EMI nie będą rościć żądań
Ponieważ zdjęcia z akt i napisy nicków nie dopełniały treści, postanowiłem wzbogacić ją efektem dźwiękowym. Na kiblu (żeby pogłos był lepszy) nagrałem szeptem każdy nick. Potem gotową sekwencję poddałem małej obróbce i uzyskałem efekt Lorda Vadera po wylewie... jak się dobrze wsłuchacie, to na pewno dosłyszycie
No cóż... tyle od kuchni. Wyszło jak wyszło.
Mam nadzieję, że nikt nie obrazi się na nas za taki rodzaj świątecznych życzeń
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Heh extra pomysl na zyczenia, a text z choinka w 1:50 najlepszy tak po namysle chyba nie musze dostac prezentu od mikolaja w tym roku, sa inni bardziej potrzebujacy
Najlepszego na swieta dla Was
Oj tam, następnym razem będzie coś takiego i dla wszystkich starczy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum