Wysłany: Nie Sty 15, 2012 16:11
Po wymianie może Ci troche więcej oleju brać ale ja bym wymienił, silnik nie lubi jeździć na byle jakim oleju. Mineralny na bardzo słabe smarowanie jak jest zimny i nie trzyma dorbze właściwości w wysokich temperaturach. Dużo ludzi opowiada o tym że rozszcelnia sie silnik od wymiany na lepszy olej ale nikt nie podaje dowodów. W motoryzacji jest pełno róźnych mitów ale większość się nie sprawdza i temu mitowi o rozszczelnianiu raczej też bym nie wierzył
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Sty 15, 2012 17:56
Śmiało zmieniaj, na pewno nie zaszkodzi Jak chcesz nie drogo to Mobil jest moim zdaniem dobry, aby nie Platinum Orlenu, mówię tak bo sam zalałem i zdecydowanie słychać różnicę
Po wymianie może Ci troche więcej oleju brać ale ja bym wymienił, silnik nie lubi jeździć na byle jakim oleju. Mineralny na bardzo słabe smarowanie jak jest zimny i nie trzyma dorbze właściwości w wysokich temperaturach. Dużo ludzi opowiada o tym że rozszcelnia sie silnik od wymiany na lepszy olej ale nikt nie podaje dowodów. W motoryzacji jest pełno róźnych mitów ale większość się nie sprawdza i temu mitowi o rozszczelnianiu raczej też bym nie wierzył
Powód jest prosty. Lepszy olej wypłukuje nagar i osady.
W kwestii oleju, powiesiłbym kogoś, kto wlał mineralny olej do tego silnika... chyba, że miał powód...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum