Zyczymy milego wdychania kwasiku i nie zyczymy zebys kolego zobaczyl jak sie szybko pali auto po zwarciu w instalacji (ja juz widzialem) - Czuj czuj czuwaj!
ps. O ile jescze kwasiak w bagazniku przezyjesz - instalacje - bo fajnie schludnie ja zrobiles na predce uzupelnilbym solidnym bezpiecznikiem - naprawde dobra rada - nie wymadrzanie sie.
Minus warto tez puscic osobno i to jeszcze grubszym kablem a dlaczego znajdziecie w podrecznikach - warto tez dorobic dodatkowe masy tzw. grounding kit dla ustabilizowania calosci.
kwasiku? chyba mówisz o technologi aku sprzed 10 lat... tym bardziej ze w bagazniku jest bardzo dobra wentylacja ( aku stoji dokładnie przy jednym z nich.) Poza tym szczelna izolacja kanapy tylnej... Co do zwarcia? co Tam moze sie zewrzeć? znam 10 osob ktore tak maja w samochodach na tor i nigdy nie bylo żadnego problemu? Ja zawsze wole rozwiazania z praktyki a nie z teorii...
_________________ Tomcata na części info na PW
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 14:23
To jezdzij jak masz - ja wole miec porzadnie i bezpiecznie Z praktyki to widzialem takiego filozofa jak wydzwonil - auto zajelo sie tak szybko, ze nei zdazyli choppaki z gasnicami - kupa syfu wyszla przez taka pierdolke. Co prawda widzialem tylko raz taki przypadek ale jednak - tym bardziej, ze nie jest to jakis kosmos finansowy ani techniczny to dodac dla spokoju ducha.
odnośnie bezpiecznika, to można dać kleme np z mercedesa i ona sama w sobie ma bezpiecznik ja tak wlasnie bede robil
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 15:50
No i wiec wlasnie o to chodzi - jeden sie madry znalazl koszt nikly - a spokojnosc o niebo wieksza.... Tym bardziej, ze widac, ze robota solidnie wykonana i to jest taka wisienka na torcie.
w tym linku co dałeś to dla mnie właśnie typowy paździerz... kabel do car audio w sylikonie który można uszkodzić paznokciem... u mnie jest przewód spawalniczy fakt ze dużo sztywniejszy i gorzej się kładzie ale za to nie widzę możliwości uszkodzenia kabla przy użytkowaniu… u mnie jest właśnie porządnie i bezpiecznie nie ma potrzeby dawać żadnego bezpiecznika idąc ta droga to można od razu dać i odcięcie zasilania pytanie tylko po co? jak jedzisz po miescie szybciej to też zakładasz kask
_________________ Tomcata na części info na PW
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Wto Lut 14, 2012 16:54
To jest pazdzierz zeby tylko pokazac o co loto - nic wiecej - nie unos sie bo zupelnie nie ma to sensu - skoro twierdzisz, ze jest u Ciebie git - bardzo dobrze - u mnie jest tez git, mam bezpiecznik i nie wyobrazam sobie zadnego urzadzenia elektrycznego bez niego. Jezdzilem w kasku pare razy Jest bardzo duze prawpodobienstwo, ze przy duzym dzwonie na ulicy moze sie zdarzyc zwarcie i jest wtedy niewesolo. Autor topicu sobie zrobi po swojemu - nie ma co sie spinac. Moim zdaniem sobie warto zakupic taka klemke z bezpiecznikiem i tyle - nie kosztuje to az nie wiadomo ile. Pozdro!
Nie no jasne każdy robi jak uważa dla mnie jest wystarczająco bezpieczny i przetestowany jak dla kogoś nie to może wrzucić bezpiecznik który przy tak dużym spadku napięcia na kablu nie wiem jak się sprawuje
Ten bezpiecznik 10A ma na celu tylko podtrzymanie napięcia w instalacji gdy chcemy wyłączyć zasilanie. Gdy układ będzie włączony, a dojdzie do zwarcia to ten bezpiecznik nic nie zabezpiecza.
Nie wiem jaki ma to sens zakładać coś takiego. Podczas wypadku będziecie lecieli do bagażnika nacisnąć szybko ten wyłącznik ?
Jak już chcecie bawić się w takie patenty to najlepiej zastosować pirotechniczną klemę (jest jednorazowa i zrywa się podczas wypadku) jak to montuje się w normalnych samochodach.
Pomógł: 5 razy Dołączył: 01 Kwi 2008 Posty: 320 Skąd: Orzelec Duży
Wysłany: Sro Lut 15, 2012 21:22
Ja panowie kupiłem do bwm e46 cały przewód w idealnym stanie , z klema pirotechniczną , przewód jest na prawdę idealny a dałem za niego 70 złotych , ma 4,7 m więc styka beż kłopotu
_________________ ford focus 1.8 tdci 115 KM(2002r) obecnie ROVER 620 Ti Vitesse 200KM(97r)(SPRZEDAM ) KONTA
KT POD 669 482 723
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum