Wysłany: Pon Mar 05, 2012 09:19 [r75]Chlodniczka oleju
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000
Czy r75 2,5 v6 automat jest chlodniczka oleju? I jesli jest to gdzie szukac tego, mozecie jakies zdjecia do tego wrzucic bo przekopalem google i jest kilka typow roznych.
Chyba o ta chodzi tak?
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 10:00
jest chłodniczka oleju silnikowego i chłodnica oleju przekładniowego.Myślę , że chodzi o chłodniczkę oleju silnikowego, która jest z prawej strony od spodu, między miską olejową a chłodnicą , widoczna po ściągnięciu dolnej osłony silnika..
[ Dodano: Pon Mar 05, 2012 10:00 ]
ori321 napisał/a:
Chyba o ta chodzi tak?
tak
_________________ Andrzej
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez SeniorA Pon Mar 05, 2012 10:08, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 11:04
ori321 napisał/a:
Szukam mozliwych spadkow cisnienia oleju
zacząłbym od wyczyszczenia gniazda i zaworu ciśnienia oleju , albo od jego wymiany.Może jest zaszlamiony i niedomknięty i olej ucieka przelewem.Smok jest w misce olejowej.Żeby cokolwiek robić np. mierzyć ciśnienie , trzeba mieć pewność , że zawór odciążający jest sprawny.Zawór jest w pompie.
Czyli rozumiem ze mam sciagnac pompe oleju i ja rozebrac i zwrocic uwage na ten zawor.
Tu jest zdjecie pomy a ten zawor to ktore to ?
http://allegro.pl/pompa-o...2158865565.html
A co oznacza wyczyscic gniazdo ?
Ale czy to zawor, jak cisnienie spada przy mocno rozgrzanym oleju ktory pewnie jest pewnie zadki jak woda w momencie wyswietlania komunikatu ? Czy miales na mysli czujnik cisnienia?
Czy demontujac ta pompe oleju i chlodniczke bede potrzebowal jakies nowe uszczelki czy cos ?I co z olejem/plynem chlodzacym czy musze go najpierw spuscic z silnika zeby to rozbierac ?
Wysłany: Pon Mar 05, 2012 12:05
ori321 napisał/a:
zyli rozumiem ze mam sciagnac pompe oleju i ja rozebrac i zwrocic uwage na ten zawor.
Tu jest zdjecie pomy a ten zawor to ktore to ?
do czyszczenia zaworu nie trzeba ściągać pompy. Zawór jest w tej cylindrycznej części obok głowicy filtra oleju ,jego korek (na klucz imbusowy) na tym zdjęciu jest niewidoczny bo jest wkręcony.Mozna tylko odkręcić przewody olejowe, podłożyć jakąś miseczkę na ewentualny wyciek oleju. .
ori321 napisał/a:
A co oznacza wyczyscic gniazdo ?
odkręcić korek,wyciągnąć sprężynę i zawór i wyczyścić,przedmuchać wnętrze.
Czy tu jest w tym zalaczonym pliku ten zawor zaznaczony ?
Z tego co zrozumialem to:
2 to czujnik cisnienia do wymiany
3 to ten zawor do czyszczenia
14- to ten smok do czysczenia
i 17 to chlodniczka do czyszczenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum