a jaki masz CR, może ściągnij sobie chociaż triala nowszego PS i zaktualizuj CR to będziesz widział czy to wina CR
A jeszcze wracając do rawa, to chciałem tylko zwrócić uwagę że nie jest on niezbędny i można się bez niego obyć. I to tyle, każdy foci jak chce, ja się nie chce z nikim kłócić tym bardziej że nie jestem żadnym profesjonalistą, staram się tylko dobrze wykonywać moja pracę. A z racji że fotki które robię często muszą być do oddania na "zaraz" i nawet jak bardzo bym chciał to nie mam czasu na zabawę z rawem. Biorąc na przykład tą nieszczęsną komunię, gdzie nie ma czasu na powolne ustawianie aparatu, sprzęt muszę mieć ustawiony praktycznie za 1 razem, i niema miejsca na jakieś błędy bo każdy rodzic chce żeby jego pociecha miała jak najwięcej różnych zdjęć.
Co do sprzętu, to moja 40stka się ostatnio rozleciała a puki co nie mam funduszy żeby ja naprawić, ale chyba dam sobie z nią spokój i poczekam jeszcze trochę i kupie niwą puszkę. Puki co wygrzebałem starego fuji...
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 15, 2012 20:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mam najnowsza aktualizacje CR ze strony Adobe pliki wczytuje bez problemu ale nasycenie barw jest gorsze niż w jpgu gdzie przy K10D otwarty nieruszany PEF był kolorystycznie niemal identyczny z jpg z tym, ze wiadomo z RAWem mam większe pole manewru i jeszcze mogę go sobie poprawiać. Podejrzewam, ze problem tkwi właśnie w profilach albo w CR albo w samym aparacie. Będę miał chwile to pobawię się ta K-5tka
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Nie wiem dlaczego zakladacie, ze robie w JPG Bastek rzucil przypuszczenie ktore w kolejnych wersach i cyctatach stalo sie niemal potwierdzone
Balans bieli jest nie by biale bylo biale, tylko by wiernie oddawac kolory w DANYM swietle moje swiatlo bylo zolte, i takie zostalo , bo dazenie do bieli, czasem jest uzasadnione, a czasem nie Polecam ksiazke o blyskani u Joego Mc Nally-go szczegolnie watki o laczeniu i mieszaniu roznych swiatel
Juz wczesniej wspominalem, snieg o zachodzie bedzie ... no wlasnie mial pomaranczowo/czerwony odcien, snieg w cieniu w pochmurny dzien ? niebieski taki jest , nawet dla oka, ale w mniejszym stopniu, niz dla elektroniki aparatow, wiec dlatego wprowadzono WB, nie po to by biale bylo biale
Zbyt technicznie i zero jedynkowo podchodzicie do tematu IMHO, zwlaszcza bastek. Zdjecie robie bo chce by wygladalo w okreslony sposob, robie je wieczorem , nie w dzien, wiec i kolory beda inne. Chcialem zostawic nieco tej zolci z lamp, zeby oddac CHARAKTER zdjecia, przez to kazdy kto spojrzy to wie, o ! ----> wieczorem przy lampach ulicznych robione
Balans bieli jest by z niego korzystac robie wszystko w AWB czasem przeginam w chlodne, czasem w cieple kolory... wszystko zalezy od zdjecia
Na koniec skrot LR = LightRoom
na koniec TF z WB na biel rejestracji
[ Dodano: Pon Kwi 16, 2012 00:16 ]
PS. plywak moze byc tak, ze aparat domyslnie ma wyostzrone kolorowane JPG, a rawy robi na 0, czyli surowo kolory, tony, ostrosci... byla wpadka Nikona, ktory zawyzal ostrosc saturacje w nef-ach , zeby niby lepsze wychodzily zdjecia
Ale ja tam innych nie testuje, to sie nie znam na wynalazkach
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
I jak widac, pewne rzeczy sa kwestia gustu, bo IMHO nie nic ze swiatla "ulicy" nie ma w sobie, jest poprawne technicznie, ale bez klimatu - WB do bieli to zabil ale wlasnie to fajne, ze dyskutujac mozemy sprawdzic i porownac rozne opinie
nie babralbym sie w LR , gdybym nei robil rawow RAW to podstawa, jezeli mam w zamysle dalsza obrobke. Jak robie sesje studyjne portretowe, moge sie pobawic w balans bieli, ale teraz sa :color pasport" i mozna wszystkie zdjecia jednym klikiem "wywolac" do poprawnego balansu
Dla mnie zarzut o mniejsza czasochlonnosc pracy przy RAW jest nieco chybiony, bo z LR mozna wypluc lepsze jakosciowo pliki do JPG, niz robiac w JPG i cos poprawiajac. KAzda ingerencja w hiostogram JPG bedzie jego degradacja. W RAW nie ma tego problemu, WB ustawie szybciej i lepiej w RAW, niz na JPG na miejscu, taka prawda tylko trzeba poeksperymentowac i kupic LR, ale podpowiedz, ze np na Ebay-u w angli, amazonie w US, mozna trafic okazje, ja kupilem LR za 260 PLN LR3 Poluje na PS teraz, bo w studio na PS pracowalem i sie przyzwyczailem
Niestety jak LR w PL dystrybucji kosztuje 1400 prawie, brat wylapal promocje ADOBE, wyszlo kolo 600, ale to i tak... drogo, zwlaszcza w PL, gdzie to sie traktuje jako dobro do sciagniecia
PS. plywak moze byc tak, ze aparat domyslnie ma wyostzrone kolorowane JPG, a rawy robi na 0, czyli surowo kolory, tony, ostrosci... byla wpadka Nikona, ktory zawyzal ostrosc saturacje w nef-ach , zeby niby lepsze wychodzily zdjecia
Ale ja tam innych nie testuje, to sie nie znam na wynalazkach
Nie jpeg jest kolorystycznie taki jak być powinien, a RAW ma zjechane na nasyceniu.
bastek napisał/a:
Pływak, sprawdź profile kolorów przy imporcie do CR, sprawdź profil w aparacie czy nie masz przypadkiem AdobeRGB.
Właśnie wczoraj wieczorem bawiłem się w ustawieniach i na 100% jest ustawione AdobeRGB dziś zmienię na sRGB i sprawdzę.
EDIT: Sprawa ogarnięta były włączone jakieś predefiniowane ustawienia dla RAW'a w aparacie.
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Jeśli o mój gust chodzi, to zdjęcie, które dałeś teraz maniaq to z poprawionym balansem bieli do bieli, podoba mi się bardziej. Tylko jak dla mnie troszkę za jasne. Znaczek MG w rzeczywistości też jest nieco bardziej nasycony. Ale podoba mi się ta wersja bardziej niż tama "cieplejsza".
Skoro już się udzieliłem, to napiszę tak.
Nie chcę się tutaj wypowiadać w kwestii jakości zdjęć, bo nie dorastam autorom do sznurówek
Z drugiej strony jedna kolega ze starym Japończykiem w avatarze wprowadza mały reżim Komentować! Ale ma się tylko podobać bo jak nie, to albo zarzuca, że atmosfera dziwna na forum, albo że jak się nie podoba to należy zrobić lepszą fotkę i dopiero krytykować Przepraszam jeśli jest inaczej, ale tak odebrałem te teksty w dyskusji z Kozikiem.
Ja oczywiście lepszej fotki pewnie nie zrobię, chociaż biorąc pod uwagę co mi się nie podoba, to może i mógłbym. Bo w kwestii fotki z VW na tle jakiejś hali przy chyba zachodzącym słońcu i podpisem autora, fotka zwyczajnie mi się nie podoba. Jest dla mnie sztuczna. Plastikowa, jakby ten obiekt był wklejony i w ogóle pochodził z 3D Studio Zbyt sterylnie jak dla mnie. No ale jak wspomniałem, nie znam się. Opieram się tylko na osobistym odbiorze. Może technika wykonania i obróbki jest jakaś specyficzna i wymaga pochylenia czoła przed autorem... nie wiem.
Fotki czarnego ZS'a autorstwa maniaq nie przemawiają do mnie w ogóle. Nie wiem co tam chciałeś ukryć, pokazać, itp. ale to jakiś dziwotwór Może nie jestem tak wrażliwy na sztukę, nie wiem.
Fotka Pływaka, taka z VW na trawie. Generalnie fajna, podoba mi się, tylko chyba jestem przewrażliwiony i nie lubię jak mi drzewa rosną pod kątem
W resztę dyskusji nawet się nie włączę bo, kompletnie się nie znam
Póki co ten wątek zdominowany jest przez 3, 4 może 5 osób i tyle.
Przypomina właśnie taki zalążek "fotoryzacji" czy innego fanfoto.
Wypowiadają się nie amatorzy, którzy mogą ocenić czy fotka jest fajna czy nie, czy ją kupują czy wyrzucają. Wypowiadają się profesjonaliści i pół profesjonaliści, z którymi przeciętny użytkownik tego forum nie ma szans w starciu na argumenty i zagadnienia techniczne.
Ale fotki fajnie się ogląda Więc jeśli mój komentarz jest do zaakceptowania to się cieszę, a jak nie, to na nic innego mnie nie stać
Buziaczki
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Problemem stalo sie samo wypowiadanie, ale to chyba problem ogolny na forum. Ja nie widze problemu, bo albo jak chce to sie wypowiadam albo nie. Nie widze cenzury, by ktos kogos palowal za inne zdanie...
Bastkowi juz wczesniej odp, ze argument zrob lepiej jest chybiony. Bo czasem ktos nie bawiacy sie w fotografie ma swieze spojrzenie i potrafi podpowiedziec, nakierowac na cos co zaowocuje lepsza fota.
W przypadku tofika, nie ruszalem nic poza WB, wiec odcien dal inne odczucie jasnosci i klimatu calej foty, bo z zoltej stala sie bardziej biala, a zatem "jasna" dla mnie jest za biala i za jasna, tofik nawet na zywo nie jest tak bialy, bo jest bardziej stalowy, srebrny... ale co faceci beda gadac o kolorach
uwaga dowcip dla wrazliwych pominac akapit : facte zna 3 kolory : fajny, pedalski i CH---owy
mowiles o porzednim zarysie ZS-a ? bo tak wnioskuje chcialem pokazac co pokazalem, a wlaciwie chcialem co innego ale mnie pogoda pogonila i moglem pokazac tylko tyle
no w koncu kacik foto w oftopicu, wiec ciezko, zeby ktos nie zainteresowany sie wypowiadal
Ja z marianem nie moge wytoczyc argumentow co do np. "sposobu przeprowadzenia wymiany rozrzadu w Kv6" wiec jakby byl taki temat to bym nawet nie zagladal ktoc cos lubi, lub nei lubi, ciezko narzucic wszystkim to samo...
watek o MG w BTCC tez nie ma duzej ogladalnosci, a jestemy na forum motoryzacyjnym O_o
Nie musi, ale tak samo podejdź konstruktywnie do komentowania innych to dziala w obie strony chce by ktos konstruktywnie komentowal moje wypociny, to staram sie konstruktywnie pomagac komus innemu moze wylazi ze mnie pedagog teraz, ale tak to jest
Czasem ludzie zadaja proste, nawet glupie pytania, ale nie mozna nikogo karac za niewiedze i lekcewazyc czy nasmiewac sie z tego. Wazne ze ktos pyta. Ja wiele rzeczy mechanicznych , technicznych wyniose z forum, bo nie siedze pod samochodem codziennie i nie mam takiego doswiadczenia co inni. To sie przeklada na kazda strefe zycia IMHO.
Czasem ktos zapyta co to przeslona... no ok, ja to wiem i jest to dla mnei oczywiste, chleb powszedni, ale sa ludzie ktorzy chca wyjsc poza zielony kwadracik i automat, a jak beda sie bali komentarzy napastliwych jak to odczuwaja inni, w twoim wypadku bastek, nie beda podejmowali tych prob i dyskusji.
[ Dodano: Wto Kwi 24, 2012 13:39 ]
Ostatni poniedzialek byłem na torze kielce , i zabralem sprzet foto, na chwile wzialem nawet aparat do reki, plus kilka rigow splodzilem
oto zajawka, wiecej jak sie ogarne po powrotach do domu po dluzszym weekendzie poza
[ Dodano: Pią Kwi 27, 2012 12:06 ]
doloze kilka fot + ze starego riga nowy nadal nie wykonczony i nie mam nawet test shotow ale bedzie kozak, juz to czuje !
Jest może ktoś z Krakowa lub okolic chętny by porobić kilka ciekawych fotek mojego auta ? najlepeiej podczas jazdy. Oczywiśćie za jakieś piwko czy coś tam
hmmm trafily to zle slowo, bo byly glownie subaru i EVO, wyjatki to MX5, toyoty 2 na chwile, ja ZS-em i chlopak z civica czarnego dlubanego i wybebeszonego w srodku
generalnie ZS byl najslabszy na torze ale zdjec troche jest, wybieralem takie, zeby sie rozne osoby zalapaly
subaru WRX kombi, jest docenta, wrzucal nawet na FB zdjecie jakie mu ustrzelilem przy tych napisach
[ Dodano: Wto Cze 05, 2012 13:04 ]
kilka zdjec z targow Auto nostalgia, bo tamten watek przepadnie, to tu sie moze zdjecia ostana
[ Dodano: Wto Cze 05, 2012 13:05 ]
kolejne
[ Dodano: Wto Cze 05, 2012 13:06 ]
ostatnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum