Wysłany: Wto Mar 20, 2012 11:40 Dziura w jezdni, sarna na zderzaku - nietypowe uszkodzenia.
Jak prawidłowo zachować się w sytuacji nietypowych zdarzeń na drodze, w wyniku których uszkodzony został nasz samochód. Ostatnio wybiegł mi np. pies jadąc przez wieś. Uszkodził mi lekko zderzak. Gdzie szukać właściciela, wzywać policę od razu? Sołtys powiedział, że on nie wie czyj to pies, z gospodarzy nikt się nie przyznał i po sprawie
_________________ nie wierzę w rdzę
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 11:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
W Twoim przypadku najlepiej by było jednak znaleźć właściciela, wiem, że wieś, ale może jednak sierściuch był dla kogoś na tyle ważny i wartościowy, że właściciel go "zachipował".
(Gdzieś kiedyś czytałam, że za bezpańskie psy odpowiada miasto, ale to jest do sprawdzenia, najlepiej chyba właśnie u RZU http://www.rzu.gov.pl/)
Ja tez ostatnio walnąłem dużego śierściucha na jego i moje szczęście dał radę wrócić na swoje podwórko, więc wiedziałem do kogo iść w razie gdybym miał uszkodzony samochód.
Obyło się bez uszkodzeń ale nie omieszkałem pójść do właściciela i ochrzanić, że duży pies biega po dość ruchliwej drodze, nie zamknięty na podwórzu.
Od właściciela dowiedziałem się tyle, że psa z kojca ''zasrańce'' wypuścili (pewnie chodziło mu o wnuczki) nie mniej jednak takie lub podobne sytuacje są niebezpieczne, bo próbując nie rozjechać zwierzęcia można kogoś potrącić lub spowodować wypadek, także moim zdaniem nie ma co żałować sierściuchów tylko walić jak nie ma gdzie uciekać...
kris-tofer, całkowita racja, dobre podejście. U mojej mamy w pracy 4 osoby był poszkodowane w wypadku z czego jedna albo dwie zginęły. Kierowca próbował ominąc psa i wjechał w drzewo
kilka lat temu w mojej okolicy kierującej w nocy wpadła sowa na przednią szybę, ta spanikowana uciekła w lewo i poszła na czołówkę z innym autem. Wszyscy poginęli...
niestety takie przypadki można mnożyć, sytuacje na drogach zdarzają się przeróżne i czasami może dojść do tragedii.
Wysłany: Czw Mar 22, 2012 14:30
Ostatnio całkiem mocno zaangażowany byłem w pewną sprawę, mianowicie facet jechał Octavia, uderzył psa, rozwalił sobie zderzak (pomijając fakt, wcześniej już uszkodzony, w innym kolorze nic całe auto). Zażądał od właścicielki ok 1tys zł, potem coś więcej, a ta nie chciała zapłacic... sprawa skończyła się w sądzie. Finał był taki, że po ok 8 miesiącach walki zapadł prawomocny wyrok, nakazujący właścicielce psa wypłatę ok 600zł w ratach poszkodowanemu.
Warto upomnieć się o swoje. Jeżeli nie ma znaków o dziurze w jezdni, a uszkodzimy tam samochód, opone, felgę, możemy domagać się odszkodowania od właściciela/zarządcy drogi. Warto (trzeba!) wezwać policję, bo ich notatka zawierać będzie stan faktyczny drogi na dzień zdarzenia, oznakowanie lub jego brak, zdjęcia i przede wszystkim podpisy funkcjonariuszy czyli osób kompetentnych..
Nie wiem jak wygląda sytuacja odnośnie dzikich zwierząt, np sarna czy dzik. Podobno gdy nie ma znaku uprzedzającego o takim niebezpieczeństwie, w razie nieszczęścia też należy wezwać policję i można domagać się odszkodowania. Ale tu mam nadzieje że ktoś znający temat się wypowie
Z dziurami też policja nie pomoże jak urzędnik nie chce dać odszkodowania. Mój brat rowalił sobie felge na dziurze i wysłał pismo o odszkodowanie. Odpisali mu, że rzeczywiście była tam w ten dzień taka dziura ale odszkodowanie mu sie nie należy. Poprostu napsiali, że odszkodania nie będzie bez podania jakiegoś konkretnego powodu
Mundekk, mojemu kuzynowi odpowiedzieli ze notatka policji z miejsca zdarzenia się nie liczy, bo została sporządzona na podstawie jego zeznań i nie ma świadków na jej potwierdzenie
No tak bo dziura mu nie uciekła. Jak zwierzę pada na drodze w wyniku uderzenia z autem to tylko czip ratuje, bo inaczej juz nikt sie do niego nie przyzna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum