Wysłany: Sob Maj 19, 2012 14:08 [R75] Obrotomierz, TC, klima, wskaznik temperatury
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000
Witam.
Mam spory problem z moim roverkiem 2.5 V6, który polega na tym, że jak auto postoi długo na słońcu i się nagrzeje, to po odpaleniu świeci sie kontrolka od trakcji, nie działa obrotomierz, wskaźnik temperatury silnika i nie chłodzi klima. Poza tym odrazu po odpaleniu działa wentylator chłodnicy nawet w trybie econ, czego wydaje mi sie nie powinien robić?
Po przejechaniu +/- 10km i odpaleniu ponownie wszystko działa jak należy. W chłodniejsze dni też wszystko działa.
Może spotkał się ktoś z podobnym problemem i wie co to może być?
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 19, 2012 14:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podłączam sie pod temat. Mam podobny przypadek . Od czasu do czasu mam podobnie - pojawia się komunikat ASR przy odpaleniu. I równolegle przestaje działać (przynajmniej z tego co zauważyłem) wskaźnik temperatury, obrotomierz i podgrzewanie tylnej szyby.
Próbowałem znaleźć jakąś zależność tego błędu. Dosyć często pojawiał się on zimą i sądziłem że to może wpływ ma niska temperatura ale ostatnio po raz kolejny to się zdarzyło.
[ Dodano: Sob Maj 19, 2012 15:20 ]
Dodam jeszcze że u mnie to różnie bywa, raz komunikat znika po kilku ( czasem kilkudziesięciu) kilometrach, innym razem po ponownym odpaleniu silnika, a bywa też tak że utrzymuje się dłużej tzn po kilku dniach, przy którymś kolejnym odpaleniu komunikat już się nie pojawia.
[ Dodano: Nie Maj 27, 2012 22:17 ]
Ponawiam temat.
Przeszukiwałem workshop ale nic nie znalazłem...
Może ktoś się spotkał z podobnym przypadkiem bądź zna przyczynę tych błędów ?
Podłączam sie pod temat. Mam podobny przypadek . Od czasu do czasu mam podobnie - pojawia się komunikat ASR przy odpaleniu. I równolegle przestaje działać (przynajmniej z tego co zauważyłem) wskaźnik temperatury, obrotomierz i podgrzewanie tylnej szyby.
Próbowałem znaleźć jakąś zależność tego błędu. Dosyć często pojawiał się on zimą i sądziłem że to może wpływ ma niska temperatura ale ostatnio po raz kolejny to się zdarzyło.
A kontrolka ABS tez się pali? ABS działa normalnie? Bo mocno obstawiam przetarty kabel prawego przedniego czujnika ABS.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Mam taki sam objaw
Pojawienie sie kontrolki TC podczas uruchamaiania silnika
U mnie kontrolka pojawia się tylko podczas niskich temperatur (też nie zawsze).
Zawsze pojawia się na bardzo krótko, do 2 sekund. Nigdy nie została włączona na dłuższy czas.
Było tak od zawsze ,tzn. od momentu kupienia auta na rynku wtórnym
Nie przemuję się tym na razie.
Pieta - miałem tak samo - kontrolka trakcji pojawiała się właśnie na 2-3 sekundy zazwyczaj zimą - problem się nie powtórzył od czasu wymiany akumulatora na nowy
Pieta - miałem tak samo - kontrolka trakcji pojawiała się właśnie na 2-3 sekundy zazwyczaj zimą - problem się nie powtórzył od czasu wymiany akumulatora na nowy
W zaszłym roku wymieniłem akumulator na nowy. Na nowym to samo.
A kontrolka ABS tez się pali? ABS działa normalnie? Bo mocno obstawiam przetarty kabel prawego przedniego czujnika ABS.
Brak komunikatu o ABSie na wyświetlaczu i też normalnie działa.
W moim przypadku już ponad tydzien utrzymuje się ten błąd , bez względu na wszystko, czy po raz enty odpalam auto i czy jezdze nim 10 minut lub godzine.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum