Ja mam rocznik 1999 silnik 1.8 wg. informacji na aukcji obsługiwany jednak w rzeczywistości nie łączy się... OBDII obowiązkowo jest od 2001r. więc i Twój wątpię żeby działał.
ja nie mogę skonfigurować programu, przy pierwszym połączeniu zaskoczył, ale miałem wersje FREE wiec wprowadziłem klucz i teraz w żaden sposób mi się nie udaje. Próbowałem na 2 laptopach i nic. Próby odbyły się pod Windows 7 i XP. Na żadnym się nie udaje. Elm na pewno sprawny, ponieważ inny program połączył się lecz nie potrafiłem się niem obsługiwać. Dlatego proszę was o pomoc. Skąd pobraliście sterowniki do kabla i program, pod jakim systemem pracujecie??
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
mam elm 327 wersje 1.4, a system na lapku win 7 64bit, grunt to dobrze zainstalować sterowniki, najpierw podłączamy samo urządzenie do laptopa instalujemy po kolei stery, później instalujemy program i dopiero teraz jak wszystko mamy ogarnięte idziemy do samochodu i podłączamy się pod gniazdo. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale ja podpinam się na zgaszonym silniku.
i tu może być pies pogrzebany, parowanie urządzeń BT z kompem to nie jest łatwa sprawa a co dopiero jeśli chodzi o parowanie z samochodem. Na twoim miejscu zwróciłbym ten interface i zamówił sobie zwykły na usb.
Swój zamawiałem na allegro od kolesia: PMfactory - sterowniki dołączył, błyskawiczna wysyłka
i tu może być pies pogrzebany, parowanie urządzeń BT z kompem to nie jest łatwa sprawa a co dopiero jeśli chodzi o parowanie z samochodem. Na twoim miejscu zwróciłbym ten interface i zamówił sobie zwykły na usb.
Swój zamawiałem na allegro od kolesia: PMfactory - sterowniki dołączył, błyskawiczna wysyłka
Ze zwracaniem jest problem. Spór na allegro nierozstrzygnięty za namową pracownika allegro napisałem do kancelarii prawnej (darmowa porada fundowana przez allegro) z której odpowiedzi nie mam od 4 miechów. Więc dałem sobie spokój a interfejs leży i czeka na lepsze czasy.
Mój Roverunio to 2.0 V6 2000r.
Zainstalowałem ScanTool.net i pokazuje błędy i je kasuje. Natomiast ma nieaktywne jakieś "zamrożone ramki" i "testy". Ale nie wiem czy on jest dobry. Np. wiatrak na chłodnicy od klimy mi nie chodzi i tego nie pokazuje. Ogólnie fajnie byłoby jakby ktoś podał programik gdzie można zrobić własnie testy, np. wiatraka, kontrolek itd. Oraz włączać funkcje jak np. kontrolka 120, pasów czy też kasowanie inspekcji.
I ciekaw jestem komu pokazało i jakim programem na tym elm, że VISy są uszkodzone?
ja mam v6 rocznik 99 i łączy się bez problemu programem pcmscan.
Ja mam 2000 rocznik v6 i też łączę się bezproblemowo pcmscan przez elm 327 v1.4b. Testy mocy, kilka dodatkowych informacji jak ciśnienia, prędkość czy obroty, kody błędów wraz z kasowaniem. Dzisiaj łączyłem się po raz pierwszy i żadnych niespodzianek, tylko trzeba pamiętać, żeby kabel podłączać w pozycji "0" stacyjki, a łączyć programem przy zapłonie. Może jutro doszukam się większej ilości opcji.
Alex_Tom napisał/a:
I ciekaw jestem komu pokazało i jakim programem na tym elm, że VISy są uszkodzone?
Mi pokazuje błędy P1471, P1472 i P1477. Stąd wnioskuję, że VISy mogą uszkodzone albo przynajmniej stawiam na olej w niepowołanych miejscach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum