Wysłany: Czw Lip 19, 2012 19:22 [R75] Dym z rozrządu
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
dziś po dojeździe do supermarketu zagrzechotał mi silnik, już na miejscu parkingowym, wiec zgasiłem silnik i otworzyłem maskę i z okolic rozrządu leciał siwy dym, pasek klinowy od alternatora był nie do dotknięcia. Odczekałem z 5 min i odpaliłem silnik, silnik chodzi, ale co 5 sekund słychać zgrzyt z okolic rozrządu. wyłączyłem po 30 sekundach, taksówka do domu i zostaje chyba laweta z rana. Olej w porządku.
Dodam że automat....
Jakieś sugestie co mogło się stać?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 19, 2012 19:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
skoro mówisz, że pasek od alternatora był gorący to odpal autko i zobacz czy w ogóle alternator się kręci, może padały łożyska i go zablokowało, a jak odpalisz, to sprawdź czy inne urządzenia napędzające przez ten pasek się kręcą.
Wszystkie łożyska kręciły się, dym leciał jakby z rozrządu, czy może to być napinacz? zablokował się i pasek nagrzewa się do takiego stanu że dymi? Już nie odpalam silnika, jutro laweta i do serwisu, tylko boje się, że będzie silnik do wymiany.
no to jak rozrząd to może tylko rolka prowadząca skończyła żywot skoro autko jechało, a nawet spotkałem się z przypadkami takimi, że pasek ocierał o osłonę ale to w innych autach. a pamiętasz może zapach jaki temu towarzyszył, może ustalisz po zapachu.
u mnie niestety nie ja jechałem autem ale osobie która jechała nim pękła rolka(ten plastik na rolce) ja o niczym nie wiedząc pojechałem dalej i po 15 km auto staneło pasek od rozrządu był zjarany od strony wierzchniej, wszystkie zawory wydechowe do wymiany niestety..., więc bardzo dobrze że nie jechałeś dalej bo może tak to nic u ciebie sie poważnego nie stało
Lożysko sprzęgiełka, czy łożysko w sprężarce, uszkodzone łożyskowanie sprężarki odzywa się tylko kiedy włączy się klimatyzacje. Kiedy klimatyzacja nie pracuje obraca się tylko koło pasowe sprzęgiełka.Jeśli hałas jest również przy wyłączonej klimatyzacji to zablokowane, zatarte jest łożysko sprzęgła sprężarki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum