Wysłany: Sob Mar 23, 2013 18:53 [r200]lozyska alternatora
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam po wlaczeniu swiatel slysze dziwny dzwiek z okolic alternatora taki taki cichy pisk,Co to bendzie łozyska?Szczotki?Wczesniej tego nie slyszalem bo rolka szelescila.Moze to jest normalne?Luzu na lozyskach nie wyczulem.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 23, 2013 18:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli po włączeniu świateł pojawia się ten dźwięk to na 99% stawiałbym też na alternator. Zwiększa się pobór prądu co za tym idzie, alternator kręci się ciężej. Mało prawdopodobne by to pasek się lekko ślizgał, ale bym proponował wpierw to sprawdzić. A ten pisk jest niezależny od obrotów? Czy cały czas taki sam? U mnie jest podobnie, nie wiem czy to z mrozu, czy coś się psuje.
Raczej niezalny od obrotow,pasek i tak musze zmienic bo juz fatalny jest to wtedy bende mial pewne czy to alternator ale raczej tak jak mowisz wieksze obciazenie ale luzu nie zauwazylem dziwne troche.
Ktoś zna oznaczenia łożysk do alternatora z 214 z klimą? Mój model to A115-65 YLE101520 63321238A, ale podejrzewam, że alternatory z benzyny mają tę samą obudowę = rozmiar łozysk.
Harry, tylko mi chodzi o same łożyska. A jakby ktoś przy okazji wiedział, jakie są jeszcze łożyska do sprężarki klimatyzacji Davia (dokładanej fabrycznie) to już w ogóle byłbym w skowronkach
Regenerowany? To złom! Mam taki założony. Łożyska najtańsze i po 12 tys piszczą i to kręcąc na zdjętym pasku.
Sam chętnie się dowiem jakie łożyska potrzeba i kupię porządne skf i wymienię.
_________________ Rover 216 98r z CVT
Renault Laguna II kombi 3.0V6 210KM
Oznaczenia łożysk znalezione na forum:
"6303 2RS C3
6003 2RS C3
2RS - osłona(uszczelka) silikonowa z obu stron
C3 - zwiększony luz względem typowego (takie powinny być w alternatorach)"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum