Typ: VVC Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2002
Witam! Zamierzam wymienić tłumik końcowy w moim ZR 160. Początkowo myślałem o spawaniu, ale jest to chyba krótkotrwałe rozwiązanie. Ciężko znaleźć dedykowany tłumik, ale znalazłem na Allegro taki:
http://allegro.pl/tlumik-...3894294862.html
trochę kosztuje (450zł), choć nie wiem czy to faktycznie dużo jak na tłumik. Może ktoś z Was kupił dokładnie ten u tego sprzedawcy i macie jakąś opinię na jego temat? A może coś godnego polecenia i najchętniej za mniejsze pieniądze?
P.S. Zauważyłem też na dole stronki Allegro taką informację od sprzedawcy: "Serdecznie zapraszam kluby i firmy motoryzacyjne do współpracy. Oferuję przejrzysty i bardzo korzystny program rabatowy zarówno dla tzw zakupów grupowych, indywidualnych klubowiczów jak i firm z branży." Może ktoś jeszcze jest zainteresowany takim tłumikiem i w kilka osób może jakiś fajny rabat by się dało uzyskać
Pomógł: 17 razy Dołączył: 14 Maj 2013 Posty: 1000 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Lut 14, 2014 12:13
Ja taki kupiłem, wysłałem filmik z dźwiękiem wydechu jaki mi przypadł do gustu i taki mi zrobili.
Jestem zadowolony z efektu, jednak po czasie zauważyłem, że jest głośniej w budzie - ale to moja wina, bo najpierw wybrałem sobie dźwięk, a po montażu dopiero pomyślałem o hałasie:P
Ale jak zapodasz im jakiś bardziej cichy, albo stockowy to będzie ok.
Tłumik może być fajny i trwały, ma tylko jedną wadę, dostajesz sam tłumik z końcówką wydechu, brakuje natomiast rury łączącej ten tłumik z tłumikiem środkowym.
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Moja sugestia: do montażu użyj starych gum do podwieszenia.. Nowych nawet nie próbuj zakładać (chyba, że genuine z rimmerbros'a). Te 'nasze' mają w składzie zbyt dużo węgla, co powoduje szybką utratę właściwości elastycznych (których i tak nie mają jako nowe)
nie wiem czy dokładnie ta firma, ale AliciaMG coś mi mówiła, że jak kupiła na allego do ZR160 tłumik to końcówki wydechu po pewnym czasie beznadzieje wyglądały
Moja sugestia: do montażu użyj starych gum do podwieszenia.. Nowych nawet nie próbuj zakładać (chyba, że genuine z rimmerbros'a). Te 'nasze' mają w składzie zbyt dużo węgla, co powoduje szybką utratę właściwości elastycznych (których i tak nie mają jako nowe)
a z tego co czytałem w tym temacie, który znalazłem to AlicjaMG miała właśnie ten tłumik z Allegro za 450zł, więc może nie wart pieniędzy skoro tak niszczeje. Zastanawiam się tylko czy na pewno będzie pasował do zr 160 ten tłumik za 260zł czy trzeba coś przerabiać?
Nie trzeba nic przerabiać. Kupujesz, montujesz. Jednak pamiętaj, że to jest zamiennik. Nie sądzę, że takowe przechodzą jakieś testy oporu przepływu czy zachowania mocy. Ma tłumić i spełniać wymogi certyfikatu. Ot tyle.
Ja kupiłem końcowy i środkowy - do 1.4 wprawdzie - od użytkownika Dertomi30, który zajmuje się sprzedażą samych tłumików. Osoba bardzo kompetentna w swojej dziedzinie i mogę go polecić z czystym sumieniem.
Jeśli chcesz zaoszczędzić na robociźnie to sugeruję się zastanowić i dobrze obejrzeć łączenie środkowego z końcowym. Może być tak zgrzane, że nie dasz rady odkręcić.
Ja planowałem wymienić samemu ale jakoś podjechałem na wymianę i dobrze postąpiłem, bo bym poległ - u mnie mechanik musiał upalać śruby, by zdemontować.
WOOCASH, mam do sprzedaży Tłumik zrobiony pod mojego R75 przez firmę z pierwszego twojego posta. Jak byś chciał, to odsprzedam, cena zależy od tego co zaproponujesz. Używałem 2 miesiące. Zrobiłem na nim lekko ponad 1500 km. Nie byłem zadowolony z poziomu głośności. Dla mnie powinien być samochód aksamitne cichy, a na tym tłumiki nie udało się tego uzyskać. Mam filmik mogę podesłać. Zapłaciłem 480zl.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Przede wszystkim przepraszam użytkownika rafalmis1 bo przypadkiem był przez chwilę na mojej liście ignorowanych. Przeglądałem ten post przez telefon i przypadkiem nacisnąłem przycisk "ignoruj" myślałem, że od razu to poprawiłem, ale teraz zauważyłem, że dalej tak zostało. Nic osobistego jeszcze raz sorki
Wracając do tematu, tłumik od 75ki spasuje do ZRki? Bo jeśli to i tak jest coś co musiałbym w jakiś sposób przerabiać pod swoje auto i nie będzie to oryginał to chyba zdecyduję się na ten za 260zł, tym bardziej jak piszesz rafalmis1 Ty płaciłeś 480zł więc z połowy ceny pewnie nie zejdziesz
Inną sprawą jest to, że chyba będę musiał inwestycję na jakiś miesiąc odłożyć. W każdym razie jak już wymienię to wrzucę filmik jak to brzmi i napiszę co w końcu wybrałem dzięki i pozdrawiam
WOOCASH, 200zl chciałbym za niego i 15zl za wysyłkę. Ale tego będziesz musiał wspawać i myślę, że pasuje, ponieważ wizualnie jest taki jak ten za 260zl tylko końcówki inne. Po prostu w dół a nie na wprost
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie no loozik jakby pieniądze były mi obojętne to bym pewnie brał taki, ale tyle nie wydam na wydech. Chodzi mi oto żeby utrzymać klimat wizualnie i dźwięk ZR160, ale nie za jakieś wielkie pieniądze, po to rozpocząłem ten temat może wygląda to jakbym sam nie wiedział czego właściwie chce, ale teraz zacząłem się tym tematem interesować i po prostu widzę, że aby podtrzymać to co miałem kupując auto będę musiał wyłożyć większą kasę lub pogodzić się ze stratą w wyglądzie, dźwięku i utracie mocy? Dlatego też tak mieszam szukając najlepszego wyjścia
Pozostaje Ci jedynie
- kupić oryginalny używany z małym przebiegiem - trudno o taki
- kupić z Rimmerbros'a nowy - cena
- kupić na zamówienie - czas i loteria z ceną
- kupić z allegro ten za 260 zł - będziesz zadowolony.
Ja jak swój nagram to nic nie będzie słychać - taki cichy!
Nie, no może jutro wrzucę tylko nie wiem po co... Mam zwykły z R25.
Póki co, to testowałem Galaxy S3 jako dashcam Efekt całkiem całkiem i to Full HD
Ja mam Proexa parę lat i jestem b.zadowolony, brzmienie hardkorowe, czasem strzela z wydechu przy hamowaniu silnikiem i włącza alarmy dość głośny, ale to i tak chyba najcichszy przelot do ZRa jaki słyszałem. Jak zamawiałem poprosiłem gościa o zrobienie porządnie wyciszonego.
ale faktycznie tłumik jest bez rury i flanszy - u mnie akurat nie była potrzebna bo ją wcześniej wymieniłem (przerdzewiał cały odcinek od środkowego do końcowego) więc i tak nie miałem flansz, a rura do tłumika była nowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum