Wysłany: Sro Lis 12, 2014 12:26 Kilka problemów z Firefox'em
Od jakiegoś czasu napastują mnie dziwactwa ze strony Firefox'a. Odinstalowałem go usunąłem folder w Program Files i zainstalowałem ponownie... ale nic to nie dało
Pierwszy problem:
z niektórych wyrazów robią mi się linki i jeśli niechcący przejadę przez nie (nie klikając) od razu otwiera mi się małe okienko z jakimiś śmieciami
Drugi problem:
Gdy wpisuję adres jakiejś strony ona mi się otwiera, ładuje do końca, zaczynam ją przeglądać i za kilka sekund sama z siebie znika i pojawia mi się jakaś "pseudo strona" - adres strony w pasku na górze nie zmienia się i zgadza się z tym adresem który wpisywałem.
Mam zainstalowany dodatek ABP ale jak widać chyba nie radzi sobie on z tym problemem.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lis 12, 2014 12:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie wiem skąd się to bierze, ale to jest jakiś dodatek, który sam się instaluje.
Nie mam w pracy ff, więc nie pamiętam dokładnej sekwencji, ale jeśli dobrze kojarzę to w pasku na górze trzeba wybrać narzędzia -> dodatki i tam znaleźć jakieś podejrzane g... i to usunąć.
Na jakieś 2 tygodnie jest spokoju, a potem znowu się skądś pojawia. Raczej nie wchodzę na nowe strony, więc to musi być na którejś z popularnych dla mnie stron - najprędzej właśnie nasze forum albo jakieś kwejki czy sadistiki.
radziłbym się uważnie przyjrzeć stroną które się otwierają, będzie gdzieś pewnie małymi literkami nazwa serwisu reklamowego. poszukac opcji i wyłączyć lub w panelu sterowania szukać w dodaj/usuń programy odpowiednika i go odinstalować
ten program instaluje sie gdy pobieramy jakas instalke z dobreprogramy itp. Nie pamietam jego nazwy ale np w ccleanerze w odinstaluj ma ikonke taki kursor czarny.
Masz zainfekowany komputer świństwem typu malware. Antywirusy sobie z tym nie radzą. Ostatnio mam kupę roboty z tym. Polecam ci darmowe oprogramowanie z malwarebytes.org.
Generalnie omijaj dobreprogramy, instalki i tego typu strony. Jak czegoś szukasz to lepiej na chip.pl
Najprościej możesz to usunąć przez panel sterowania, "dodaj lub usuń programy". Każdy program ważący tylko kilka MB, o dziwnej, bardzo technicznej albo wyjątkowo "pomocnej" nazwie, wrzuć w gógla i sprawdź, co Ci wyskoczy. Jeżeli tylko będzie w wynikach wyszukiwania hasło typu "malware", "adds" czy "virus", kasuj to. Czasem trzeba jeszcze wejść w przeglądarkę, menu, dodatki i pousuwać niechciane rozszerzenia.
Ogólnie to malware typu adware instaluje się razem z innymi programami przez gotowe instalatory. Unikaj ich jak ognia, jeżeli tylko się da.
dyfygy [Usunięty]
Wysłany: Sro Mar 18, 2015 09:10
Najpierw ADWCleaner, a potem abBlock i profilaktycznie raz na tydzień CCleanera
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum