Wysłany: Pon Paź 24, 2016 19:34 [R75] Olej do automatycznej skrzyni biegów i filtr
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000
Witam,
mógłby mi ktoś doradzić jaki olej kupić do automatycznej skrzyni biegów w r75 2,5 v6 177km, 130nm i filtr? Nie potrzebuję oleju najwyższej jakości, na miarę możliwości żeby mnie nie przerosło kosztowo, lecz liczę się z dość dużymi kosztami.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 24, 2016 19:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Oddam auto do warsztatu typowo który zajmuje się wymianą oleju, tylko ile dokładnie mam go kupić. Na pewno chcę wymienić filtr i cały olej. Więc kupić te 4l, czy 9l.
R75, ja kupiłem auto z 124k bez info kiedy był olej w skrzyni zmieniany. Przejechałem kolejne 25k bez wymiany oleju skrzynia nadal działa tak samo Ale dla spokojności może faktycznie warto przemyśleć jego wymianę po zakupie.
Przede wszystkim warto sprawdzić w jakim stanie jest sam olej (kolor, czy nie widać opiłków itp), ja sam się przymierzam powoli do wymiany, ale przeczekam chyba jeszcze zimę.
Przy okazji gdyby miał ktoś polecić serwis w Poznaniu / okolicach, który roboty nie spierdzieli będę wdzięczny.
Czy w przypadku słabszej kondycji skrzyni pełna wymiana 9L może jej bardziej zaszkodzić niż standardowa z mniejszą ilością wymienianego oleju?
MariuszK, przecież pisałem, że filtra nie wymienisz. Skrzynie trzeba wyciągać i rozbierać. Jeżeli zajmują się wymianą, to nie mają oleju i nie widzą ile ma być?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Apolyon, W Komornikach Altoma to dawniejszy serwis Rovera potem Land Rovera, wiedzą co do czego w tych autach ale zapewne cie pogonią stamtąd jak im powiesz że chcesz zmienić olej ot tak. Mój zięć też chciał i jeździ nadal na tym co był bo mu powiedzieli szkoda zachodu i hajsu. A przecież mogli by zarobić........
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Mi zalali RAVENOL ATF T-IV FLUID w serwisie skrzyń po wymianie pompy oleju sprawuje się spoko ale chyba jak bym kupował to bym brał texaco, według mnie troszkę milej na nim skrzynia chodzi ale to w sumie subiektywne odczucie.
Ja jeżdżę na Ravenol JF506E. W lipcu będzie już trzy lata jak wymieniłem olej po regeneracji konwertera. Nic się nie dzieje i różnicy nie widziałem i nie widzę nadal.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum