Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 2003
Witam wszystkich, szukałem podobnego tematu i było kilka dotyczących szarpania silnikiem ale nie widziałem dokładnie takiego problemu jak mój.
Otóż kupiłem (a właściwie uratowałem od złomowania) Rovera 25 w wersji Streetwise z 2003r, silnik 1.4 103km, z problemem że "szarpie" i ciężko odpala na zimnym silniku, tj odpala ale nie może utrzymać wolnych obrotów. Skan Elm 327 pokazał jeden błąd p0170, czyli problem z dopasowaniem mieszanki. Wymieniłem świece oraz sondę lambda, problem z odpalaniem został rozwiązany ale silnik nadal szarpał, przy delikatnym naciskaniu gazu dało się jechać, ale jakakolwiek próba dociśnięcia skutkowała szarpnięciem i chwilowym brakiem mocy, jakby odcięte zostało paliwo.
I teraz ciekawe, po odłączeniu wtyczki czujnika przepustnicy auto przestało szarpać, jedzie normalnie, aczkolwiek ma mniej mocy i czasem na zimnym silniku po odpuszczeniu gazu zdarzy mu się nie utrzymać wolnych obrotów i zgasnąć, po rozgrzaniu problemu nie ma. Zamówiłem więc nowy czujnik przepustnicy i niespodzianka, problem z szarpaniem powrócił, objawy dokładnie takie jak na starym czujniku.
Pytanie w takim razie brzmi, jeśli to nie problem samego czujnika, to gdzie szukać przyczyny? Komputer, wiązka? I czy to normalne że z odłączanym czujnikiem położenia przepustnicy silnik pracuje normalnie równo?
SPAMU¦
Wysłany: Wczoraj 17:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Odpięcie czujnika sprawia, że sterownik ignoruje większość czujników w ogole. twoj promlem to albo zabrudzony silniczek krokowy, albo nieszczelność w ukladzie podciśnienia albo uszkodzony sam czujnik podciśnienia (chyba jest w puszce ze sterownikiem) ewentualnie jeszcze przeskoczony/ wyciągnięty pasek rozrządu tez sprawia, że podciśnienie wariuje.
Najlepiej byłoby sprawdzić jak wyglada pomiar podciśnienia podczas pracy silnika. To pozwoli przynajmniej ukierunkować dalsze poszukiwania.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum