Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 09:54 [R25] Czy warto takie radio kupić? Prośba o opinię
http://www.allegro.pl/ite...gratis_fv_.html
Czy warto kupic?
Do tego mam glosniki Hertza serii DSK. Bedzie to dobrze ze soba współpracowało?
Słucham ciezkiej muzy hard i heavy i nie zalezy mi zeby robic wioche, czyli otwarte szybki i łup,łup...Wystarczy, czy moze wspomóc to innymi komponentami? Dzieki za wszelkie sugestie...
piter34: zmieniłem tytuł wątku na bardziej odzwierciedlający temat...
Ostatnio zmieniony przez piter34 Czw Kwi 12, 2007 10:24, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 09:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
http://www.allegro.pl/ite...najtaniej_.html ja osobiście mam tego clariona i jestem z niego bardzo zadowolony tylko zastanawiam się dlaczego nie ma on sterowania subem i bardzo mało ustawień związanych z regulacją dżwięku
pozdrawiam Rafek
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Cze 2006 Posty: 49 Skąd: Nowy Sącz
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 12:39
a widzicie alipne w cenie 500 pare ma sterowanie suubem i mase innych mozliwosci jesli chodzi o equalizacjie:)..nie wsposne o jakosci dziekowej:)..alipne to alipne..miale troche radyjek w swojm zyciu i bez wachania polecam ciutke drozszego alipne;)
mam 130mm, ktore maja 60 wat. Do nich tez podlaczyc wzmacniacz?
Z tego co piszesz wnioskuje, ze radio z mp3 ma z zalozenia gorsza jakosc odtwarzania, tak?
Nie wiedzialem...a czy roznice sa duze w jakosci?
Czemu to akurat radio? Bo bardzo mi sie podoba jego surowa , kwadratowa forma, bez jakis tam kolorkow, bajerow, chromow itp...
Wiec szczerze powiedziawszy nie ma sensu szkoda Twojego wysiłku i kasy bo efekt i tak bedzie marny.
Intruz napisał/a:
a czy roznice sa duze w jakosci?
Dla mnie róznica jest juz wyczówalna przy kompresji mp3 190 kbps, a CD dla porównania najczestrza kompresja plików mp3 to 128kbps.
idz do media markt i odsłuchaj kilka radyjek na mp3 a potem popros jakiegoś znajomego o udostepnienie odsłuchu z jakiegos clariona lub alpina na CD
Sugestie same sie nasuwają ... proste porównanie ... na 1 płyte CD nagrasz nawet 140 mp3 a zwykłe audio Cd 16 utworów ?
Intruz napisał/a:
Czemu to akurat radio? Bo bardzo mi sie podoba jego surowa , kwadratowa forma, bez jakis tam kolorkow, bajerow, chromow itp...
Jesli już to ma być nowe radio i na mp3 to polecam Clarion'a DB-568R masz tam juz usb podłaczysz jakiegos Ipoda i nie straszna awaria lasera no i nadal to clarion jak wolisz posłuchac delikatniejszych dzwięków to nada sie swietnie jesli natomiast techno hause to wybierz cos z alpiny. Alpina charakteryzuje sie tym ze potrafi wyciągnąć czysto wysokie partie dzwiękowe nawet przy duzym volume
Sugestie same sie nasuwają ... proste porównanie ... na 1 płyte CD nagrasz nawet 140 mp3 a zwykłe audio Cd 16 utworów ?
to nie jest do konca tak
owszem jest gorsza jakosc, ale w przypadku zastosowania wiekszego probkowania mozna to w skuetcznie zminimalizowac, a w jadacym samochodzie roznicy nie uslyszysz
MP3 stosuje kompresje ktora wycina niektore dzwieki ktorych i tak bys nie uslyszal zaleznie od ustawionej kompresji
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Pomógł: 27 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Posty: 638 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Sob Kwi 14, 2007 18:57
AndrewS napisał/a:
MP3 stosuje kompresje ktora wycina niektore dzwieki ktorych i tak bys nie uslyszal zaleznie od ustawionej kompresji
dokładnie tak jak kolega mówi. Po prostu ucho ludzkie słyszy w mniej więcej ograniczonym zakresie częstotliwości.
W formacie mp3 zostały po prostu wycięte te częstotliwości, których przeciętny człowiek nie słyszy (bo są tacy, którzy doskonale słyszą, bo mają genetycznie lepszy słuch)
Dodam tylko, że zapisanie dźwięku w formacie mp3 a potem przekonwertowanie do 256 bitowego dźwięku o próbkowaniu 48kHz spowoduje, że w zasadzie nie będziecie wiedzieć, że ktoś coś z tym dźwiękiem mieszał. Przykład? Reklamy w rozgłośniach radiowych - są własnie przesyłane w mp3-kach - a słychać je .... conajmniej dobrze heheheh
Pozdrawiam serdecznie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Clariony swojego czasu były dobre, ale generalnie najpewniejszą inwestycją był by Alpine, a jak chcesz słuchać mp3 to nawet zwykły first z hipermarketu będzie sie nadawał
Poważnie... po przerzuceniu się z mp3 na audio cd próbowałem słuchać mp3 i audio zgrywanych z mp3 i kurcze nie da sie... nawet na Alpine... no chyba, że jest jakiś kosmiczny bitrate, ale tak to już od dłuższego czasu mp3 słucham tylko w domu, a jak chcę jakiś album do auta to lecę po wersję cd audio.
Poważnie... po przerzuceniu się z mp3 na audio cd próbowałem słuchać mp3 i audio zgrywanych z mp3 i kurcze nie da sie... nawet na Alpine... no chyba, że jest jakiś kosmiczny bitrate, ale tak to już od dłuższego czasu mp3 słucham tylko w domu, a jak chcę jakiś album do auta to lecę po wersję cd audio.
Ja nie kwestionuję jakości audio CD. Wiadomo, że mp3 jest zdecydowanie gorszej jakości, zwłaszcza zniskim bitrate.
Chodziło mi o Firmę odtwarzacza. Dziwi mnie,że porównujesz Alpine do marketowego Firsta. Nawet jeśli chodzi o mp3.
Miałem doczynienia z kilkoma radiami dobrych i tych najgorszych firm i wiem,że wybór firmy ma duże znaczenie. Nie wsponimając o tym,że jak ktoś kupuje radyjko to używa nie tylko mp3. Ja więcej słucham rozgłośni radiowych. Dodam też, że na radyjku z mp3 można także słuchać audio CD.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 56 Skąd: Warszawa-Wesoła/Łódź
Wysłany: Pią Kwi 27, 2007 07:06
osobiście uważam, że od większości tańszych modeli Alpine radyjka Pioneer'a są zdecydowanie lepsze szczególnie jeśli chodzi o podbicie bassów i sterowanie subem.
Podany Clarion nie jest zły, ale niestety ma mało funkcji do korekcji dźwięku..
nie sądze także żeby do tych głośników które masz potrzebny był wzmak.. radyjko sobie dobrze z nimi poradzi pod warunkiem, że nie będzie to First czy Red Star..
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum