Osobiście tankuje tylko na orlenie. Po pierwsze mam blisko, po drugie w życiu nie zawiodlem sie na jakości tamtejszego paliwa. Obsługa bardzo miła i kompetentna.
Tankuje głównie 95 gdyż znacznej lepszej różnicy nie odczuwam u siebie na 98pb
bociannielot, Markzo:
Dokładnie to co mówiłem. Paliwo jest z jednej rozlewni, więc zarówno Orlen i BP na hamowni pokażą to samo. Różnice są między partiami oraz pomiędzy niemarkowymi stacjami, gdzie właściciele lubią dokonać cudownego rozmnożenia dolewając wody.
Jak chcecie mieć faktycznie mocniejszą benzynę i inną na każdej stacji, to lejcie paliwa premium. Każdy koncern ma własny skład domieszek uszlachetniających, ale w przypadku benzyniaków nie zawsze ma to sens. To znaczy - pewne substancje faktycznie mogą wpłynąć na mniejsze osadzanie się nagarów itp, ale moc? W instrukcji do R200 miałem napisane, że trzeba lać 95 i koniec. Taka prawda, że starsze silniki 98 oraz uszlachetnionych nie lubią, bo zwyczajnie potrafią ich niedopalać. Ale każdy silnik inny, a samo paliwo to temat rzeka.
Ja kiedyś zatankowałem na fioletowej stacji na "P" a paliwa w baku było prawie wcale. Efekt po kilku kilometrach był taki że odpalić się dało i na luzie chodził ok ale żeby zaczął jechać trzeba było cały czas powyżej 3k obrotów lecieć.
Kolejna rzecz to tankując na stacji przy hipermarkecie paliwo o 15-20gr tańsze niż na innych zawsze wychodziło mi większe spalanie ok 1l. Jeździłem wtedy zawsze takie same odcinki w godzinach kiedy nie było korków także wyniki raczej były powtarzalne.
Ja ogólnie nie widzę różnicy między benzyną jaką zalewam auto czy to BP, czy Orlen, czy Lotos. Ale słyszałam od kuzyna że ponoć na Orlenie jest najlepsza benzyna. Nie wiem skąd on to wie i jak to widzi ale on mi tak mówi.
Stację mam tuż obok siebie, ale nigdy nie miałem powodów do narzekań. Spalanie takie jak na markowych stacjach typu BP czy Statoil.
Będąc poza domem staram się tankować na markowych stacjach, bo na tych wioskowych już nie raz się przejechałem - spalanie nawet o 3 litry wyższe niż normalnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum