Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1998
Witam
Panowie, mam dwa problemy.
- silnik szarpie, dusi się kiedy dodaję gazu tak od 1,7 tyś obrotów i
- terkotanie gdzieś w komorze silnika które ustaje jak tylko musnę hamulec więc pewnie to coś z układem hamulcowym ale może się mylę.
- pytanie przy okazji – co mieści ta czarna puszka zaznaczona na zdjęciu ?
Wiem, że było już mnóstwo na temat szarpania silnika ale jakoś nikt nie podawał zdiagnozowanej przyczyny ? ( znalazłem tylko jedną – pompa paliwa)
Szarpie i łapie zadyszkę ewidentnie kiedy daję mu ostro gazu. Na luzie chodzi jak marzenie nawet jak gazuje. Mam wymieniony filtr paliwa, powietrza i świece. Wyczyściłem kopułkę , palec , map sensor, przepustnicę. Sprawdziłem czujnik położenia przepustnicy i wyregulowałem i dalej to samo. Instalacji LPG nie ma. Mechanik u którego był przeczyścił przewody dolotowe. Na komputerze brak błędów.
Pomóżcie co tam jeszcze posprawdzać i odnośnie tego terkotania które się załącza co kilka minut i ustaje jak zahamuje nawet bardzo lekko.
Gdzie go oddać w Warszawie w dobre ręce mechanika który zna roverki i myśli a nie wymienia świece bez sensu ( jak ten u którego byłem) ?
[ Dodano: Pią Wrz 16, 2016 17:46 ]
ok
to powiedźcie chociaż proszę co to za tajemnicza puszka ? Czarna skrzynka rovera 214 ?
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 16, 2016 16:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Najprawdopodobniej naprawiłem czyli wymieniłem kopułkę i palec. Była oryginalna i pęknięta przy mocowaniu a na paluchu w miejscu styku spore wytarcie się zrobiło.
Po jeździe próbnej jak ręką odjął, ale ostateczne hurra za kilka dni. Czyszczenie to jednak nie to samo co wymiana.
Ech 18 lat i do wymiany no kto by przypuszczał
Niechluj jestem i zaniedbałem mojego wikinga. Obiecuję poprawę.
Odnośnie przepustnicy to owszem, nie robiłem czegoś takiego i nawet nie mam pojęcia o czym piszesz. Może masz ochotę rozwinąć nieco temat .... Przeszukałem internet i widzę, że to chyba pod komputer trzeba podpiąć.
Przekręcasz zapłon i wciskasz pięć razy pedał gazu w podłogę (bez odpalania silnika) usłyszysz dzwięk silniczka krokowego z pod maski. Komputer niepotrzebny
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum