Witam.
Jak w tytule mam możliwość zakupu MG ZS 2.5 V6 177KM
Pytanie czy byście doradzili zakup tego samochodu ewentualnie podpowiedzieć na co zwrócić uwagę
Samochód po zakupie będzie jechał w trasę 1300 km do Holandi i tutaj użytkowany głównie do pracy ale jazda po autostradach pytanie jak sprawuje się w trasach. Dodatkowo jak wychodzi kwestia spalania w trasie.
Dostępność części
Koszta serwisowe i napraw.
Koszta napraw silnika jak i trwałość tej jednostki
Dziękuję z góry za porady
SPAMU¦
Wysłany: Sro Mar 10, 2021 22:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Najdroższym elementem jest silnik, rozrząd kosztuje sporo, częstym problemem jest kolektor ssący i Visy (silniczki sterujące klapami), silnik ma chodzić cicho i nie "klepać" w całym zakresie obrotów powinien zap...ać. Jeśli odczuwasz dużą różnicę między wysokimi a niskimi obrotami przy przyspieszaniu to znaczy, że któryś silniczek Vis jest niesprawny. Auto ma jechać super w każdym zakresie obrotów. Oczywiście jeśli kopci albo coś z silnikiem jest nie tak to lepiej sobie odpuścić zakup bo remont Cię zje z kopytami.
Natsu napisał/a:
jazda po autostradach pytanie jak sprawuje się w trasach
Sprawuje się dobrze ale brakuje nieco 6 biegu, jeśli jeździsz po Polskich autostradach tj dopuszczalna prędkość 140km/h to jest ok ale przy wyższych prędkościach brakuje tego 6 biegu
Natsu napisał/a:
Dodatkowo jak wychodzi kwestia spalania w trasie.
mi ten silnik spalał średnio 10,5L gazu, w trasie poniżej 10L po mieście powyżej, znam takich którzy w trasie na samej benzynie schodzili do 7L ale nie po to ma się szybkie auto żeby nim zamulać na samej benzynie średnie spalanie powinno być nawet przy radosnej jeździe poniżej 10L
Natsu napisał/a:
Dostępność części
Koszta serwisowe i napraw.
Koszta napraw silnika jak i trwałość tej jednostki
Części są dostępne, większość w sklepach motoryzacyjnych czy allegro, niektóre części podchodzą z hondy civic, są też części ciężko dostępne przy których trzeba się trochę postarać i poszukać informacji na forum co z czego podchodzi albo gdzie jest dostępne
Wg mnie jest to silnik jeden z droższych w naprawie ale w porównaniu z innym Vkami nie ma tragedii, trwałość jednostki jest na dobrym poziomie o ile nie kupisz zakatowanego egzemplarza
Mój przyjaciel regularnie lata ZS180 na Holandię i z powrotem, spalanie przez niemcy w przypadku spokojnej jazdy, około 120 km/h, wychodzi koło 7 litrów więc całkiem przyzwoicie. A im szybciej to wiadomo
Mi akurat kilka dni temu strzeliło 40tys km mgikiem i gdyby mnie ktoś spytał o spalanie to odpowiedziałbym: 9.5-12L/100km w trybie mieszanym. Jeżdzę raczej dynamicznie. Zresztą ciężko inaczej
Co do reszty, kolega wyżej w zasadzie wszystko wyjaśnił. Ja od siebie jedynie mogę dodać, że ZS 180 ma chyba najlepszy stosunek ceny do frajdy jaką daje i jest jednym z bardziej niedocenianych aut w miarę współczesnych. Miałem kilka aut (3x alfa romeo, focus st, civic) ale temu daje NR 1.
POZDRO
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum