Forum Klubu ROVERki.pl :: [R75] Fotele elektryczne - montaż
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R75] Fotele elektryczne - montaż
Autor Wiadomość
jaymz 

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 22:20   [R75] Fotele elektryczne - montaż
Typ: v6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2000

Dzis w koncu wzialem sie za przelozenie foteli (wymontowalem moje manual i wzialem sie za montaz elektrycznych).

Niestety pomimo starannosci i sprawdzania wszystkiego (tutaj wielkie dzieki dla ROADKING bo sporo mi przez telefon dzis podpowiedzial) po kilka razy nie wszystko dziala.

Sprawa wyglada tak: podlaczenia sa wykonane dokladnie jak w RAVE (przekroje kabli zachowane - czyli tam gdzie potrzeba odpowiednio duze). Nawet punkty masy sa w tych miejscach co opisuje RAVE.

Fotel kierowcy dziala nastepujaco: nacisniecie ktoregokolwiek przycisku powoduje prace silniczka przez ok 1,5 sekundy i zatrzymanie zeby dalej przesunac znowu trzeba nacisnac itd (czyli zeby regulowac cokolwiek trzeba pstrykac caly czas wlacznikami). Programowanie pamieci dziala tak jak nalezy tzn. auto sygnalizuje zaprogramowanie sygnalem dzwiekowym. Jednak wybranie ktorejkolwiek z pamieci nie powoduje zadnego ruchu fotela tylko odrazu dwukrotny dzwiek (tak jakby fotel juz byl we wlasciwej pozycji)

Ma ktos pomysl co to moze byc i jak sobie z tym poradzic ... ?

Jaymz
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 20, 2010 21:21, w całości zmieniany 1 raz  

SPAMU¦

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 22:20   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

ADAM1 

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 00:15   

A czy te fotele nie pochodza przypadkiem z jakiegos rozbitka?
Bo jesli tak, to cos moze byc skrzywione i silniczki pod odpowiednim oporem same sie wylaczaja................tak sobie dywaguje.....

jaymz 

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 06:30   

Nie nic nie jest pokrzywione bo jak odlacze sobie silniczek i podam mu zasilanie to jedzie caly czas ...

jaymz

sTERYD 
Klubowicz

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 09:54   

a może poprostu by należało psiknąć smarem silikonowym na prowadniczki, bo silniczek ma za ciężko i sobie odpuszcza........też dywaguję :cool:

jaymz 

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 14:02   

ta sytuacja dotyczy wszystkich silniczkow (oparcie, przod/tyl, gora dol) wszystki identycznie sie zachowuja :(

juz nie wiem co robic wszystko podlaczone jak w RAVE (pomierzone kilka razy i sprawdzone nie ma pomylki w instalacji) ...

jaymz

ENU 

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 17:04   

Sprawdź na jakiej zasadzie układ sterowania fotelami rozpoznaje pozycje fotela,w większości tego typu mechanizmów jest coś na zasadzie licznika impulsów ,silnik robi obrót a czujnik zlicza impulsy i elektronika je zapamiętuje

Czy nie powinno sie zapamiętać początkowe i skrajnie ustawienia fotela???

Sam objaw zachowania sie pamięci sugeruje ze elektronika nie zna faktycznego położenia fotela bo nie dostaje impulsów od czujnika ,dlatego po wciśnięciu memory fotel nie jedzie a daje sygnał zakończenia ustawiana sie fotela do zapisu w pamięci

sie mi tak jakoś zdaje :roll:

jaymz 

Wysłany: Czw Lip 19, 2007 13:06   

prawdopodobnie problemem jest zaprogramowana funkcja lazy (czyli ustawienia foteli w zaleznosci od tego ktory kluczyk jest w stacyjce) ...

BCU stara sie przez K-BUS skomunikowac sie ze sterownikiem fotela i co okolo 2 sekundy robi reset bo sterownik nie rozpoznaje kluczyka ...

zla wiadomosc: funkcje lazy mozna tylko przeprogramowac na urzadzeniu serwisowym .. :(

jaymz

[ Dodano: Czw Lip 19, 2007 2:11 pm ]
fotel pasazera dziala ok.

fotel kierowcy: wywalilem sterownik i zamontowalem przekazniki teraz dziala bez zatrzymywania sie (ale nie ma pamieci)

potrolu 

Wysłany: Czw Lip 19, 2007 15:41   

hmm
a ja już sobie pomyślałem że też sobie założę pamięć foteli ale widzę że to nie takie proste nawet już znalazłem za 250 pln ,chyba się jeszcze wstrzymam
pozdro

roadking 

Wysłany: Pią Lip 20, 2007 12:13   

To zależy jak się trafi - u mnie poszło wszystko od pierwszego pstryknięcia, ale tak jak pisane było wcześniej może być moduł ustawiony w inny tryb (layzy) i bedzie się konfliktował z BCU... albo tak jak pisał ktoś inny a co tez podejrzewałem walnięty jest system Halotronowych czujników ruchu silniczków ... ale żeby na wszystkich na raz ...

tak czy inaczej memory nie jest aż takie ważne - grunt że działają silniczki :-)

sebol11 

Rover 75

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 15:29   

Małe pytanie. Czy do pamięci foteli jest jakaś dodatkowa wtyczka?

sash997 

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 17:28   

sebol11 napisał/a:
Małe pytanie. Czy do pamięci foteli jest jakaś dodatkowa wtyczka?

nie, jest ta sama wtyczka pod fotelem tylko więcej pinów wykorzystanych jak jest pamięć

sebol11 

Rover 75

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 17:34   

a czy mechanizm czymś się różni ? Chodzi mi o to ,że mam swoje fotele EU w pełnej elektryce bez pamięci ale już niestety trochę podniszczone przez transportowanie przy przeprowadzce różnych przedmiotów. Myślałem żeby kupić wersję angielską foteli z pamięcią w stanie idealnym i przełożyć same pokrowce oraz pamięć.Jak to wygląda od strony technicznej?

sash997 

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 20:16   

od strony technicznej jest troche dłubania,trzeba przełożyć mocowania napinacza pirotechnicznego oraz uchwyt linki regulującej wysokość pasa na słupku ale na twoim miejscu jak masz fotele elektryczne to bym przełożył samą wiązke z silnikami z anglika no i oczywiście moduł pamięci który jest pod fotelem, tu masz temat o przerabianiu foteli angielskich na eu http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=66514

sebol11 

Rover 75

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 20:22   

sash997 napisał/a:
od strony technicznej jest troche dłubania,trzeba przełożyć mocowania napinacza pirotechnicznego oraz uchwyt linki regulującej wysokość pasa na słupku ale na twoim miejscu jak masz fotele elektryczne to bym przełożył samą wiązke z silnikami z anglika no i oczywiście moduł pamięci który jest pod fotelem, tu masz temat o przerabianiu foteli angielskich na eu http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=66514

Właśnie o to mi chodzi.Ja chciałem przełożyć nawet sam moduł z wiązką i chodzi mi o to czy jest to możliwe? Widziałem już wcześniej temat Markza i taka "dłubanina" nie wchodzi w grę.

sash997 

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 20:58   

moduł z wiązką da sie ale trzeba bedzie też silniki chyba przełożyć bo są z czujnikiem położenia w wersji z pamięcią

[ Dodano: Sro Lut 20, 2013 20:58 ]
aha co najważniejsze to musisz sprawdzić czy masz instalacje naszykowaną w aucie pod fotel z pamięcią czy pod zwykły tylko

sebol11 

Rover 75

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 21:09   

a jak to sprawdzić?

sash997 

Wysłany: Sro Lut 20, 2013 21:16   

musisz oglądnąć pod fotelem wtyczke taką dużą czarną ale ile tam kabli powinno być to niewiem bo przy swoim sam robiłem instalacje,wiem tylko tyle że jak przy kostce bedziesz miał 4 przewody to pamięci tam nie podłączysz bo fotel nawet nie ruszy ale to może ktoś kto ma instalacje podpowie,ja może pod koniec marca obejrze w aucie kture ma fabrycznie pamięć

hrataj 

Wysłany: Sro Paź 14, 2015 20:49   

Witam
podepnę się pod temat
elektryk wywalił mi w kosmos poduchę siedzenia kierowcy , i tu moje pytanie czy jeśli kupie fotel z pamięcią ustawień to czy będzie działał po podpięciu kostki od starego bez pamięci .
Bardzo proszę o pomoc

longer86 
Moderator

Rover 75

Wysłany: Sro Paź 14, 2015 23:18   

Pamięć nie będzie działać. A nie lepiej kupic sama poduchę wymienić wklad w stelaż i zszyć tapicerkę, na koszt elektryka?

sknerko 
Klubowicz

Wysłany: Czw Paź 15, 2015 08:42   

Dlaczego nie będzie działać?
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę :)
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk

Odpowiedz do tematu