Były kiedyś dyskusje na te tematy.
Zerknij tutaj: http://sjp.pwn.pl/lista.php?co=jeba%E6
Dopóki to jest wulgaryzmem, to każde jego pochodne równiez będą.
Z "dupa" to mnie bardzo zdziwiłeś, gdyż to raczej powinien być wyraz używany potocznie.
Co do "zajebisty" i "jebać" to jest to mniej więcej taka sama sytuacja jak "!@!$#ć" i "!@!$#/zakurwisty".
Czy ten ostatni wyraz jest wg Ciebie wulgaryzmem, czy nie?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
piter34, ja staram się jak mogę nie używać wulgaryzmów i wularyzmo-pochodnych (przynajmniej w słowie pisanym Jeżyk polski jest bogaty w inne przymiotniki nie budzące kontrowersji
piter34 napisał/a:
Z "dupa" to mnie bardzo zdziwiłeś, gdyż to raczej powinien być wyraz używany potocznie.
Sam się mocno zdziwiłem, jak wytknął mi to jeden z userów na forum które moderuję.
Słowo "!@!$#" jest dla mnie zwykłym bluzgiem, ale "zajebisty"" weszło już tak mocno do języka potocznego (niestety), że nie można tych dwóch słów raczej przyrównywać.
Howgh!
EOT
_________________ BYŁ Rover 200 '99 1.4 16v - Midnight Blue
Słowo "!@!$#" jest dla mnie zwykłym bluzgiem, ale "zajebisty"" weszło już tak mocno do języka potocznego (niestety), że nie można tych dwóch słów raczej przyrównywać.
"zakurwisty" i "zajebisty" mają podobne korzenie, tzn. pochodzą od dwóch wyrazów o podobnych znaczeniu. Oczywiście to drugie rzeczywiście weszło w szerszy "obieg", co nie znaczy, że w pewnych kręgach można tak po prostu akceptować jego używanie.
Przy rodzinnym obiedzie chyba nie będziemy go używać, tylko dlatego, że SJP nie uważa go za wulgaryzm.
Nieużywanie tego słowa na publicznym forum uważam za objaw dobrego wychowania.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
a ja powiem tylko tyle, że niezależnie od słowników lub naleciałości regionalnych naszego kraju jeśli moja córka (lat 15) użyłaby któregokolwiek z w/w słów to na pewno zarobiłaby niezłą reprymendę ... więc jak zwykle w takich sprawach zawsze będę uważał, że to tylko i wyłącznie rodzice "decydują" co jest dozwolone w polskim słownictwie (i nie tylko), a co jest wulgaryzmem
a i w późniejszym czasie mam nadzieję w jakiś sposób to zaprocentuje ...
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum