Zainspirowany akcją z forum Dawny Gdańsk zastanawiam się, czy nie warto i u nas wprowadzić podobnych udogodnień dla użytkowników. Czasami bowiem niektórych postów niemalże nie da się czytać, tak biją po oczach błędami ortograficznymi. Może dodanie słownika sprawdzającego pisownię przed wysłaniem wiadomości (tak jak ma to m-ce m.in. na forum elektroda.pl) nie byłoby zatem złym pomysłem?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Ostatnio zmieniony przez Ley Sro Lut 17, 2010 20:36, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 12, 2007 12:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Moje zdanie jest takie, że w tego typu akcjach najważniejsze jest uświadamianie, a nie serwowanie gotowych rozwiązań. Myślę, że zupełnie wystarczy zasugerowanie korzystania z pomocy oferowanej przez FF lub namawianie do zaglądania od czasu do czasu do słowników. Zwracajmy po prostu delikatnie uwagę osobom, które nie przykładają należytej wagi do ortografii, ale podkreślam, delikatnie. Tylko wtedy może to przynieść jakiś skutek. No i najważniejsze, sami świećmy przykładem.
Błędy ortograficzne wynikają z lenistwa. Moim zdaniem żaden dodatkowy plugin sprawy nie rozwiąże, bo tym osobom nie będzie się chciało uruchamiać modułu sprawdzania pisowni (lub innych wynalazków).
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Zwracajmy po prostu delikatnie uwagę osobom, które nie przykładają należytej wagi do ortografii, ale podkreślam, delikatnie.
No jasne, że delikatnie Ale tytuły postów powinny być obowiązkowo objęte korektą, bo korzystanie z szukajki staje się bardzo kłopotliwe. Brak polskich liter można przełknąć, ale żeby znaleźć coś o np. sprzęgle, trzeba po kolei wpisywać: sprzęgło, spszęgło, sprzengło, spszengło, sprzeglo, spszeglo itd, bo pod każdym z tych haseł możemy spodziewać się, mimo wszystko, sensownych postów.
A czy pisanie zgodnie z przyjetymi zasadami ortografii polskiej, lecz bez uzywania polskich znakow tez podpada pod te akcje? Moje pisanie bez ogonkow to efekt przyzwyczajenia ze wczesniejszych lat korzystania z Internetu i programow typu chat, w ktorych nie wszyscy widzieli polskie znaki. Oczywiscie technika poszla do przodu, a moje przyzwyczajenia pozostaly - jest to czyste lenistwo jak napisal piter34
Wlasnie teraz, jak to piszę to firefox podkreśla mi niektóre wyrazy na czerwono
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ale tytuły postów powinny być obowiązkowo objęte korektą
W tytułach fajnie by było jednak z polskimi literami pisać, bo rzeczywiście szukanie jest bardziej uciążliwe, a przeciętny uzytkownik forum , jeśli w ogóle wejdzie w szukajkę i po pierwszym szukaniu, z polskimi literami nic (lub prawie nic) mu nie znajdzie. To od razu pisze nowego, lecz wielokrot nie powtarzanego wcześniej posta. A nie pomyśli, żeby spróbować kilka opcji szukania, m. in. bez polskich liter.
Staram się poprawiać orty, i nawet wtedy nie dopisuję, że cokolwiek poprawiałem. Zakładam, że to obowiązek moda. Ale tego jest niestety sporo, a czasu odwrotnie proporcjonalnie do ilości postów - mało
...i ignorujesz to. Dlatego właśnie uważam, że na orty nic nie pomoże.
Ignoruje tylko dlatego, że wiem że to są błędy literowe, a nie ortograficzne
Brt napisał/a:
Staram się poprawiać orty, i nawet wtedy nie dopisuję, że cokolwiek poprawiałem. Zakładam, że to obowiązek moda. Ale tego jest niestety sporo, a czasu odwrotnie proporcjonalnie do ilości postów - mało
Chyle czola... mnie ledwo sie udaje przeczytac te posty (zwłaszcza te w poradach tech.)
a Ty masz czas zeby odpowiedziec i jeszcze poprawić.
Jak wiekszość jest za, to możemy uruchomić testowo słownik forumowy...
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Jezeli chodzi o polskie znaki tzw "ogonki" to wydaje mi sie ze nie jest konieczne bardzo ich stosowanie. Moje przyzwyczajenie podobnie jak MaRkA wywodzi sie z wczesniejszych lat uzywania internetu, a konkretniej IRC. Wzorem google po wpisaniu sprzeglo wyskakuje wszystko co potrzeba... o "sprzęgło" (-le) i google nie traktuje tego jako ort tylko przechodzi nad tym do porzadku dziennego Moze my tez tak powinnismy, pod warunkiem pisania bez ogonkow ale z podstawowymi zasadami ortograficznymi
To fakt, nie każdy moderator poprawia błędy ortograficzne czytając posty
Tak naprawdę to podkreślanie nic nie da, jeżeli nie będziemy zwracali uwagi na ortografię Pomaga chyba raczej znaleźć ewentualny błąd, ale chyba w mniejszym stopniu wpływa na ogólne zwracanie uwagi na ortografię.
moim zdaniem bardziej by pomogło zastosowanie słownika forumowego, gdyby zostawiać te podkreślenia w wysłanych postach. Fakt biłoby po oczach, ale byłoby to swego rodzaju publiczne piętnowanie, a to chyba działa na "ambicję"
wtrąciłem sie
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie wydaje mi sie . To znaczy ja napewno jakos bym sie tym przejmowal ale ci co sa dysortografami alby dyslektykami z wyboru czy naprawde z "choroby" to po nich splynie jak po... kaczce. O sory i wcale nie mialem na mysli zartu politycznego . A my bedziemy mieli "kolorowe" forum.
Ale to jak juz tam Administrratorzy zadecyduja tak bedzie
Na czym w szczegółach polega działanie takiego automatycznego poprawiania? Taki dodatek sam będzie poprawiał błędy po wysłaniu posta, czy będzie tylko podkreślał błędy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum