Wysłany: Pią Mar 21, 2008 18:12 [R100] Przepełnianie sie układu chłodzenia
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.1 Rok produkcji: 1996
Witam,
Mam problem z moim roverem 111 z 96r. do niedawana wszystko działało dobrze aż pewnego dnia pojawił się problem z układem chłodzenia. Gdy silnik jest zimny wszystko gra nic sie nie dzieje ale gdy silnik się zagrzeje tak do ok 1/3 skali zaczynają się cuda. Płyn ze zbiornika zaczyna wyciekać, wygląda to tak jak by się gotował ale ze wskazań czujnika tego nie widać. Wymieniony już został termostat i czujnik (stary się uszkodził i cały czas pokazywał wysoką temperaturę) ale problem pozostał.
Nie wiem co zrobić z tym fantem, za wszelkie wskazówki dziękuje.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 22, 2010 23:09, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 18:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 81 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 901 Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 18:34
Wymień korek zbiorniczka wyrównawczego były felerne i puszczały przy zbyt małym ciśnieniu.
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Wymień korek zbiorniczka wyrównawczego były felerne i puszczały przy zbyt małym ciśnieniu.
Tylko że korek chyba działa, bardzo mnie dziwi że to że zbiornik wyrównawczy wypełnia sie cały płynem i zaczyna sie z niego wylewać i nie wiem czym to może być spowodowane i czy to prawidłowe.
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 18:57
Korka nie sprawdzisz przy jakim ciśnieniu puszcza do tego potrzebny jest sprzęt , wymień go to dużo nie kosztuje a różnica powinna być widoczna
_________________ Sprzedaż części, diagnostyka komputerowa Rover MG Land Rover oryginalnym komputerem T4- POZNAŃ . RÓWNIEŻ NAJNOWSZE MODELE LAND I RANGE ROVERA ,z firmą Rover MG Land Rover jesteśmy związani od 1995 roku TEL. 0698363760, parts2@wp.pl / britcars@wp.pl
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Mar 2001 Posty: 99 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 19:51
Wiem że przemo285 jest większym autorytetem i naprawia samochody, czego ja nie robię ale z mojego doświadczenia wynika że sprawny silnik nie "wykipi" płynu nawet przy otwartym zbiorniczku wyrównawczym. Obstawiam niestety poważniejszą awarię.
HGF lub tuleja w jednym z cylindrów. Sprawdzałeś czy do zbiorniczka wydostają się bańki gazu z przewodów?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 20:10
A jednak wykipi w Roverze wentylator włącza się dopiero przy 110 stopniach (to jest temperatura wrzenia) i to jest ten moment kiedy płyn się podnosi w zbiorniczku wyrównawczym i wykipi , co do korków zbiorniczka najwięcej problemów było właśnie w Roverze 100 na to były akcje serwisowe co do wymiany korków , wszystkie zawsze miały zbiorniczki całe od nalotu po płynie
[ Dodano: Pią Mar 21, 2008 20:11 ]
Zagrzej Rovera do momentu włączenia wentylatora przy otwartym korku
Pomógł: 5 razy Dołączył: 20 Mar 2001 Posty: 99 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 21:34
przemo285 napisał/a:
Zagrzej Rovera do momentu włączenia wentylatora przy otwartym korku
Dlatego piszę, że wiem to z własnego doświadczenia. W mojej świętej pamięci 214-ce kipiał gdy była uszkodzona uszczelka i innym razem gdy miał pękniętą tuleję. Po wymianie tulei stał na włączonym silniku z otwartym układem ok 20 min, może dlużej i poziom płynu owszem podniósł się i zatrzymał. Wentylator włączał się kilkakrotnie. Nie wykipiał. Takie jest moje doświadczenie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pią Mar 21, 2008 21:45
No to jest taka ciekawoska w sumie szczerze mówiąc , piszę o usterkach najczęsciej spotykanych i znanych z autopsji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum