Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 08:31 [R416] Było 5W50, co wlać teraz ?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam wszystkich Roveromaniaków
Dziś mój Roverek trafił na wymianę pasków do mechanika, przy okazji i oleju...
Poprzedni właściciel wlał Mobil 1 5W50, w FAQ zalecany przez producenta to 10W40...
Jakiego producenta ? Mobil1, Castrol inne ?
Przebieg ponad 160kkm
Nie wiem jaki wybrać... pomóżcie
Pozdrawiam
Artur
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Czw Sty 13, 2011 00:05, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 02, 2008 08:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja się tylko zastanawiam dlaczego ludzie leją takie wynalazki skoro fabryka każe inaczej Skoro jakiś mały Japończyk, swoimi małymi paluszkami na swoim dużym komputerze policzył jak ma być, to po co to zmieniać ?
jeśli przy takim przebiegu auto jeździło na oleju syntetycznym 5W-50 i nie było żadnych ubytków, żadnych negatywnych objawów to nalałbym taki sam olej (pomimo innych zaleceń producenta)
Natomiast jeśli cokolwiek się działo, trzeba było dolewać oleju itd. zalecam zmianę na prawidłowy czyli półsyntetyk 10W-40 (producent nie ma większego znaczenia)
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Ja się tylko zastanawiam dlaczego ludzie leją takie wynalazki skoro fabryka każe inaczej Skoro jakiś mały Japończyk, swoimi małymi paluszkami na swoim dużym komputerze policzył jak ma być, to po co to zmieniać ?
To akurat jakiś flegmatyczny Angol policzył.
Co do oleju, to lałbym śmiało 10W40.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum