Forum Klubu ROVERki.pl :: [r45 1.4. 16v 2000r.] Przyciemnianie świateł
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[r45 1.4. 16v 2000r.] Przyciemnianie świateł

prosze o wypowiedzi
Autor Wiadomość
piorun1111 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 11:45   [r45 1.4. 16v 2000r.] Przyciemnianie świateł

witam . wczoraj nabyłem spray do przyciemniania lamp tylnich firmy savage . może ktoś kiedyś stosował podobne preparaty , jak to wygląda w efekcie końcowym ?

SPAMU¦

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 11:45   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

tetryk 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 13:07   

w efekcie końcowym kolego powinni ci zabrać dowód rejestracyjny...
tuning tak-ale przyciemnianie lamp sprayem -nie...tak samo jak xenonom z alledrogo... :mrgreen:

DawidNB 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 14:05   

dowód powinni ci zabrać, albo jak ktoś będzie chciał sobie przód auta wyremontować to wjedzie ci z premedytacją do tyłka i powie że świateł stopu nie widział.

Pończochę sobie naciągnij na lampę taki sam tuning będzie imho

piorun1111 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 14:18   

DawidNB napisał/a:
dowód powinni ci zabrać, albo jak ktoś będzie chciał sobie przód auta wyremontować to wjedzie ci z premedytacją do tyłka i powie że świateł stopu nie widział.

w zdjęciu widze że masz ciemne lampy z tyłu ( to ta pończocha?)

a tak appropos w irlandii nie zabierają dowodów za takie coś , tak samo jak za niebieskie, zielone czy czerwone światła pozycyjne . dowodu nie wozi się z sobą jak w polsce przy tyłku , tylko leży grzecznie w domu

tetryk 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 18:07   

piorun1111 napisał/a:
DawidNB napisał/a:

a tak appropos w irlandii nie zabierają dowodów za takie coś , tak samo jak za niebieskie, zielone czy czerwone światła pozycyjne . dowodu nie wozi się z sobą jak w polsce przy tyłku , tylko leży grzecznie w domu

widzę że jestes bardzo "mondry"...
akurat tak sie składa że to polskie forum i omawiamy tu polskie przepisy ,obowiązujące w polsce....
jak chcesz to mozesz sobie lampy pomalowac nawet czarnym matem-bo tak wolno w Irlandii....
wydaje mi się że mod powinien zamknąć temat....

Ciufa 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 21:01   

piorun1111 napisał/a:

zle widzisz, lampy ma normalne

kolin 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 23:24   

Panowie po razie w twarz i spokój... :mrgreen:

piorun1111 

Wysłany: Nie Lip 06, 2008 23:46   

kolin napisał/a:
Panowie po razie w twarz i spokój... :mrgreen:

spokojnie spokojnie chodzi tylko że chciałbym wiedzieć co i do czego z tym sprayem , a nie odrazu krew.dzielą nas kraje i inne przepisy , ale łączy zamiłowanie do roverka.

wznawiam pytanie , czy ktoś z tego forum miał do czynienia z przyciemnianiem lamp tylnich i jak to wygląda oraz jak to sie ma w praktyce . pozdrawiam

kolin 

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 07:02   

Cytat:
wznawiam pytanie , czy ktoś z tego forum miał do czynienia z przyciemnianiem lamp tylnich i jak to wygląda oraz jak to sie ma w praktyce . pozdrawiam

Sąsiad na osiedlu to ma u nas... dla mnie to wygląda całkiem nie źle ale fakt jest taki, że światło jest ciemne... ale jeździ z tym już kupę czasu i nikt mu się nie czepia

bula21 

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 12:45   

kolega prosil o pomoc a tu atak na niego ;P

ja rowniez mial stycznosc z takim czyms wyglada to fajnie zwłaszcza z ciemnymi lakierami ;) ale faktycznie w dzien jest slaba widocznosc ale duzo ludzi tak jezdzi i jezdzi przeglady to przechodzi a policja sie nie przyczepia ;) to tak samo jak glosne tlumiki moga a nie musza...

Sachar 

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 22:42   

Dobra, to ja może swoje spostrzeżenia dodam. Jak chcesz żeby było widać że coś się świeci po pomalowaniu, musisz nanieść max 3 cieniutkie warstwy. Nie powinno to za bardzo ograniczyć jasności. Ja kiedyś malowałem sprayem Motip, i zauważyłem, że można uzyskać po polakierowaniu różny efekt - jeśli będziesz nanosił lakier z niedużej odległości (15 - 20 cm) po pomalowaniu powinien być połysk, ale jak zwiększysz odległość do 40 - 50 cm uzyskasz efekt półmatu. I jeszcze jedna uwaga - dla większości myślących ludzi oczywista, ale spotkałem się z takimi co mieli z tym problem - lakierujesz lampę od zewnątrz.
poniżej kilka fotek przyciemnionych lamp w moim wykonaniu

piorun1111 

Wysłany: Pon Lip 07, 2008 23:32   

może jutro zbiorę się za robotę , jak coś wrzuce fotki . dzieki

bialy114
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 18:03   

bula21 napisał/a:
wyglada to fajnie zwłaszcza z ciemnymi lakierami

ze srebrnym też niczego sobie - to oczywiście moje zdanie :razz:

marcin8c 

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 21:30   

jezeli mialbym cos do roboty z przodu, a moze niedlugo bede mial, to takie "pomalowane" swiatla beda na moim celowniku. jak kolega pisal wczesniej, z premedytacja mozna wjechac w taki samochod a wlasciciel mi naprawi wszystko z wielka checia :twisted:

Sachar 

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 22:03   

marcin8c napisał/a:
jezeli mialbym cos do roboty z przodu, a moze niedlugo bede mial, to takie "pomalowane" swiatla beda na moim celowniku. jak kolega pisal wczesniej, z premedytacja mozna wjechac w taki samochod a wlasciciel mi naprawi wszystko z wielka checia :twisted:

Taa, powodzenia życzę. Jeszcze nie widziałem i nie słyszałem o przypadku, żeby ktoś kto parkuje komuś w bagażniku nie został sprawcą. Ale do odważnych świat należy :D

bialy114
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 22:04   

marcin8c napisał/a:
z premedytacja mozna wjechac w taki samochod a wlasciciel mi naprawi wszystko z wielka checia

obyś się nie zdziwił - miałem taką próbę: wołaliśmy Policję, on był przekonany, że naprawi sobie auto z mojego OC i zonk !!
1.To, że światła ciemniejsze na zewnątrz nie znaczy, że świecą na czarno !
2.Jedziesz z tyłu - zachowaj bezpieczną odległość
3.Centralne światło STOP nie było przyciemnione i działało nawet po stłuczce.
4.Na nieuszkodzonej lampie zademostrowałem Panu Policjantowi działanie i kolory.

Gość, który liczył na "krzywy ryj" zasponsorował mi nowy tył samochodu i starczyło na kilka gadżetów do środka :razz: I nie pomogły teksty o czarnych lampach i badaniach technicznych - jedziesz z tyłu - uważaj!

Jedynym zarzutem przy malowaniu (jeśli wyraźnie widać kolory czerwony i pomarańczowy) może być brak odblaskowych, ale i na to jest sposób - malutkie czerwone prostokąciki odblaskowe do nabycia na stacji benzynowej przyklejone do zderzaka. :mrgreen:

Sachar 

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 22:08   

I jeszcze jedna mała uwaga w temacie - jeśli pomalujesz odblaski, to niestety musisz sobie dołożyć jakieś inne - to jest jedyne do czego ktoś może mieć zastrzeżenia (chyba że walniesz na lampy taką smołę, że faktycznie nic nie będzie widać). U mnie zawsze odblaski zostawały czerwone i nigdy nie było problemów przy kontroli.

[ Dodano: Wto Lip 08, 2008 23:09 ]
:) no to żeśmy w tym samym czasie o tym samym pisali :)

marcin8c 

Wysłany: Wto Lip 08, 2008 22:37   

jeszcze trzeba to robic z glowa.. gdy mocno swieci slonce i przez ten pomalowany reflektor strasznie slabo widac swiatelko. trzecie swiatlo stopu nie jest argumentem poniewaz to nie jest ni jak uregulowane w przepisach iz takowe spelnia ta sama funkcje co swiatla stopu. moge je podlaczyc do equalizera z radia jak mi sie podoba :) a pomalowanie swiatel czyli zmiana przepuszczalnosci swiatla oraz ograniczenie katu widzialnosci wiaze sie z utrata homologacji takiej lampy wiec ten kto w ciebie wjechal nie przygotowal sie i na wariata chcia wyrwac troche kasy

piter34 

Rover 800

Wysłany: Sro Lip 09, 2008 09:04   

Sachar napisał/a:
Jeszcze nie widziałem i nie słyszałem o przypadku, żeby ktoś kto parkuje komuś w bagażniku nie został sprawcą.

Jak Ci ktoś zajedzie drogę (np. przy zmianie pasa) i zaparkujesz mu w bagażniku, to będziesz sprawcą? :lol:

bialy114
[Usunięty]

Wysłany: Sro Lip 09, 2008 12:47   

marcin8c napisał/a:
moge je podlaczyc do equalizera z radia jak mi sie podoba

jasne :mrgreen: byle by nie było czerwone - bo to już przepisy regulują :razz:
marcin8c napisał/a:
ograniczenie katu widzialnosci wiaze sie z utrata homologacji

Na rynku jest chyba milion lamp ciemnych z homologacją - jak udowodnisz, że moja jej nie ma ? Jeśli samochód był w nią wyposażony na badaniu i przeszedł - to cześć :cool: Pan Policjant też nie jest "autorytetem", może, w związku z podejrzeniem, skierować mnie na dodatkowe badanie techniczne. Badanie przechodzę i po zabawie - płacisz !!

marcin8c napisał/a:
na wariata chcia wyrwac troche kasy

i na wariata został sponsorem - chytry dwa razy traci :mrgreen: i bardzo dobrze :ok: nienawidzę kombinatorstwa :evil:
Oczywiście rozmawiamy o malowaniu lamp "z głową" - z porządnie widocznym kolorem czerwonym i pomarańczowym (lub żółtym) !!
Tzw "smoła" mi też działa na nerwy, lecz na wszelki wypadek znikam zza takiego samochodu.

piter34 napisał/a:
Jak Ci ktoś zajedzie drogę (np. przy zmianie pasa) i zaparkujesz mu w bagażniku, to będziesz sprawcą?

Niestety - historia zna takie przypadki :cry:
Ja, nauczony doświadczeniem własnym i innych ZAWSZE robię fotki, choćby telefonem i spisuję świadków. Właśnie przy "zabraniu" bezpiecznej odległości od pojazdu poprzedzającego przez wciskającego tylko świadkowie Cie uratują. Poruszałem identyczny temat na szkoleniu u mnie w pracy. Prowadził je policjant z drogówki. Od niego wyszła ta rada - świadkowie. "Patrol na miejscu kolizji (nie: wypadku !) nie będzie wielce wnikał w okoliczności. Obejrzy uszkodzenia pojazdów, spisze zeznania i określi winnego (lub, przy odrobinie szczęścia - obu :shock: )Koniec - możesz się odwoływać do Sądu Grodzkiego, gdzie i tak notatki służbowe policjantów będą decydujące :evil: " - to słowa policjanta.
"Jeśli uszkodzenia pojazdu z przodu jasno mówią o centralnym najechaniu - koniec dyskusji - winny ten z tyłu. Jeśli pojazd z przodu ma uszkodzenia na lewym (po stronie kierowcy) narożniku - wina obopólna"
Wniosek: jak zdąży się wepchnąć i mu wjedziesz do kufra - jesteś winny. Jak nie zdąży i przytrzesz mu narożnik - masz "wspólnika". Jak się nie odwrócisz - zawsze du.. z tyłu :nook:

Odpowiedz do tematu