Witam zalałem Przed wczoraj Do pełna mojego roverka i wczoraj rano i dzis na dworze po nocy nie mogłem go opdlaic a świeczki i akumulator mam Nowe! Jak Wziolem Ta gruszke do pompowania Paliwa rano to czułem ze Taka "kasza" się tam zrobiła... dolałem do paliwa jakiegos proparatu zeby nie zamarzało i dzis rano to samo Kasza w gruszce i kreci chce odpalić i gasnie i wziolem Farelke pod maske i skierowalem ja na ta gruszke i filtr Paliwa i po 10 min zapalił na strzała! Dzwoniłem do ojca Bo jezdzi na Ciężarówce i tez mu rano zamarzło i pojechał na stacje i na 500l. ON Nalał 40 Litrów Paliwa I Powiedział Ze Wtedy Nie Zamarzie Prawda to?? Nic SIe z autem nie stanie jak na cały bak naleje 4l paliwa?? Ojciec Tak Leje do ciezarówki na duze mrozy...
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 17:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nic SIe z autem nie stanie jak na cały bak naleje 4l paliwa??
nic się nie stanie, śmiało możesz tyle dolać ...
a ewentualnym zainteresowanym tematem przypominam o dodatkach do paliwa, które znacznie obniżają temperaturę, przy której to wytrąca się z oleju napędowego parafina (pisaliśmy już o tym)
_________________ zanim się wygłupisz polecam: nasza strona główna, techniczny FAQ, forumowa szukajka, punkty pomógł ...
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 17:29
Bezel napisał/a:
Jak Wziolem Ta gruszke do pompowania Paliwa rano to czułem ze Taka "kasza" się tam zrobiła... dolałem do paliwa jakiegos proparatu zeby nie zamarzało i dzis rano to samo Kasza w gruszce i kreci chce odpalić i gasnie
Depresator należy dolewać podczas tankowania lub gdy paliwo jest względnie ciepłe. Nie działa on wstecz, czyli nie odmrozi skrystalizowanej parafiny. Najlepiej postaw samochód na parę godzin na jakimś ciepłym parkingu podziemnym (nawet przy markecie), a potem pojeździj trochę - wymiesza się i powinno nie zamarzać
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 17:38
A może paliwo nie teges,dzisiaj słuchałem w RMF,że na ileś tam skontrolowanych stacji paliw ,w 80% było poniżej normy i może stąd ta kasza.Też mam diesla,w te największe mrozy(ostatnie dwa dni i noce- 15:-20 ) miałem około 0,5 zbiornika,też daję dodatek do diesla,ale przy tankowaniu-butelczynkę na ok 45 l i nie było problemu z paliwkiem,tylko z aku był mały problemik-trza było podprostować i palił na dotyk
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 17:44
u mnie nie wiem...prawdopodobnie jedno i drugie - paliwo plus bateria - stoje już 3 dzien i czekam na odwilż. No ale u nas w nocy było ok -28 wiec mu wybaczam...nie jest sam na tym parkingu hibernautów
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 17:51
Do Thrillco-masz rację trza mu wybaczyć,to w końcu -28 st.i bateria dostaje wtedy w dupinę i cała reszta razem wzięta.Łączę się z Tobą w bólu i życzę szybkiego odhibernowania
[ Dodano: Sro Sty 07, 2009 18:03 ]
Mixtated dobre Ci radi z tym postawieniem autka w ciepłym,nie walcz z nim dalej jak się nie zagrzeje,bo filtr sobie zabijesz tą parafiną i dodatkowy kłopot panie będzie.Powodzenia
Benzyny do ropki można śmiało dolewać max do 20%
średnio dolewa się 10-15% i bedzie śmigał aż miło
_________________ szkoda mi go będzie
Thrillco [Usunięty]
Wysłany: Sro Sty 07, 2009 18:42
dziś mamy -8...dzwoniłem do szwagra (pan złota raczka) co by mi moze pomógł odpalic od swojego super niezawodnego Seata Toledo 1.9TDi ale...jego wczoraj do chaty scholowali z miasta bo stanał zamarznięty teraz zgodnie czekamy do soboty bo ma być cieplej (ok.0)...wiec mamy kto pierwszy ten lepszy
Co do paliwka plus Mixol to jest to sposób starych kierowców - najmniej szodliwy najbardziej niezawodny. A ja głupi nie posłuchałem
ja dolałem jakieś 4 litry (ok 10% ilości ropy w zbiornku) benzynki i hmmm chyba pomogło, bo wczoraj nawet nie zakaszlał rano dziś koledze w pracy też pomogło
U mnie też były straszne minusy, ale jak w TV zaczeli straszyć mrozem to jechałem pod dystrybutor z PB i kazałem wlać 10l.
A facet od nalewaka panie coś pan do diesla benzynę , a ja lej pan i nie dyskutuj.
Ja tak samo jak Brt dolałem 4 literki i też jest ok więc nie ma się czego bac tylko lac A z kolei jak ostatnio po kupnie ZR byłem u swojego mechanika na wymianie rozrządu itd. to też mi polecił żebym sobie dolał benzynki na mrozy a koleś jest doświadczonym mechanikiem bo dodatkowo jeździ nawet swoja hondą na wyścigi
_________________ POZDRAWIAM TIGER - "POWER IS BACK".
Witam!
Mnie wczoraj też zholowali z pracy,a potem dowiedziałam się, że w pobliskiej stacji jest trefna ropa i nikt rozsadny tam nie tankuje :sad:Bolesna lekcja! Po kilku godzinach w ciepłym garażu odpalił od pierwszego razu.Jednak dzisiaj na wszelki wypadek roverek odpoczywał
Ktoś mi poradził, żeby dolać trochę denaturatu jeśli nie mam nic innego, to woda się z nim "wypali".
Można tak zrobić?
_________________ Pozdrawiam wszystkich miłośników ROVERków!
Denaturat to sie raczej dolewa do benzyny zeby zwiazal skroplona pare wodne (ktora pojawia sie gdy nie tankujemy do pelna a nie tak jak wiekszosc sadzi z powodu chrzczonego paliwa - benzyna z woda sie nie wymiesza:) ). Jedz na dowolna stacje albo sklepu moto kup depresator do ON, wlej do baku i pojezdzij troche zeby sie dobrze wymieszalo.
Lej benzyne bez problemu..5 litrów benzyny na 50 ON.nigdy nie mialem problemu z odpaleniem. A do mojej starej mazdy wczoraj wlałem butelkę denaturatu na 15 litrów ON i też śmiga aż miło.
[ Dodano: Sro Sty 07, 2009 20:41 ]
dodam jeszcze że moj Rover odpala od razu choć ma tylko 3 sprawne świece bo nie mogłem wymienić tej za pompą wtryskową
Dzięki chłopaki!
Na szczęście mam niewiele tego syfu w baku, więc jutro jadę zatankować na BP lub Statoil i kupię też jakiś specyfik, a przy okazji lepszy płyn do spryskiwaczy
_________________ Pozdrawiam wszystkich miłośników ROVERków!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum