Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 21:09 [(R200 1.4 Si 16V 103 km) Temperatura płynu a wentylator]
Witam! mam pytanie czy ktoś wie przy jakiej temperaturze płynu chłodzącego powinien się załączać wentylator chłodnicy? W moim roverku wentylator załącza się przy temperaturze ok. 105 C ( czyli jakieś 3/4 skali na wskaźniku ) i wydaję mi się że to trochę za późno. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o pomoc .
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 21:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Bullshit! Nie jest Ok. Wskaźnik temperatury po rozgrzaniu powinien leżeć odrobinkę poniżej połowy i się nie podnosić. Jeśli rośnie, to znaczy że albo wentylator nie odpala na I biegu, albo odpala, ale masz niedrożną chłodnicę.
[ Dodano: Czw Kwi 02, 2009 23:38 ] Mój wątek, też walczyłem z tym niedawno.
Pomógł: 22 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 387 Skąd: Ruda Śląska
Wysłany: Czw Kwi 02, 2009 23:07 Re: [(R200 1.4 Si 16V 103 km) Temperatura płynu a wentylato
daniel8102 napisał/a:
Witam! mam pytanie czy ktoś wie przy jakiej temperaturze płynu chłodzącego powinien się załączać wentylator chłodnicy? W moim roverku wentylator załącza się przy temperaturze ok. 105 C ( czyli jakieś 3/4 skali na wskaźniku ) i wydaję mi się że to trochę za późno. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to bardzo proszę o pomoc .
Skad wiesz ze 105C = 3/4 skali ?
Bo temperatura wlaczenia sie wentylatora niby jest OK, ale u mnie przy wlaczeniu sie 1 biegu wskazowka jest w polowie. 3/4 to juz stan krytyczny i strach przed HGF w oczach .
wild_weasel, przyznam się bez bicia, że to z niego skopiowałem te wartości Ale zdaje się że w kilku miejscach się pojawiały te wartości więc przyjąłem że to prawda. Nawet mierzone dokładnie kompem
azer, wartości temperatury podałeś dobrze Nie zgadzam się tylko z tym, że jest Ok
W każdym razie po naprawie bez względu na to co robię z Roverkiem wskazówka nie podnosi się nigdy ponad połowę. Wentylator czasem chodzi jak szalony, ale wskazówka leży na swoim miejscu.
Wysłany: Pią Kwi 03, 2009 14:28 Re: [(R200 1.4 Si 16V 103 km) Temperatura płynu a wentylato
Skad wiesz ze 105C = 3/4 skali ?
Bo temperatura wlaczenia sie wentylatora niby jest OK, ale u mnie przy wlaczeniu sie 1 biegu wskazowka jest w polowie. 3/4 to juz stan krytyczny i strach przed HGF w oczach .
Wskaźnik dochodzi do 3/4 skali a 105 C to temperatura którą zmierzyłem w tym samym momencie przy pomocy pirometru. A co do HGF-u to właśnie jestem tydzień po wymianie uszczelki.
daniel8102, a masz sprawny i drożny układ chłodzenia? Chłodnica nie jest stara i zardzewiała? Nie kruszą się blaszki? Byłoby niedobrze, gdyby robota przy HGF poszła na marne.
U mnie np. się trochę kruszą ale to tylko izolator przez który odprowadzane jest ciepło.Jak kanały są drożne to blaszkami raczej nie trzeba się przejmować no chyba że się całkowicie posypią i zostaną same kanały ale takiej chłodnicy jeszcze nie widziałem
wild_weasel Właśnie przed chwilą sprawdzałem czy klimatyzacja ma z tym jakiś związek i zauważyłem że jak włączę klimę to wentylator chłodnicy załącza się przy normalnej temperaturze.
[ Dodano: Sob Kwi 04, 2009 18:05 ]
wild_weasel napisał/a:
[ Dodano: Czw Kwi 02, 2009 23:38 ] Mój wątek, też walczyłem z tym niedawno.
wild_weasel, po przeczytaniu twojego wątku na ten temat już wszystko wiem a przynajmniej tak mi się wydaję.
Co się okazało, wentylatora chłodnicy klimatyzacji nie mam wcale, jedyne co po nim pozostało to przewody do których o ile dobrze mi się wydaję powinien być on podpięty. Teraz pozostaje mi tylko kupić ten wentylator zamontować i zobaczymy czy wszystko wróci do normy.
Drodzy koledzy mam do was jeszcze dwa pytania a mianowicie:
1. Czy coś się może stać z klimatyzacją jeżeli jeszcze przez jakiś czas będę jeździł bez tego wentylatora?
2. Czy ktoś wie jak podłączyć ten wentylator, był bym bardzo wdzięczny za jakiś prosty schemat elektryczny lub jakiś prosty opis krok po kroku co z czym ma być połączone[/b]
skoro zostały przewody to obojętnie jak podłączysz
zła wiadomość jest taka, że pierwszy bieg wentylatora chłodnicy jest połączony szeregowo z wentylatorem klimatyzacji... pewnie dlatego masz nieco podwyższoną temperaturę
witam od wczoraj w moim R214si na wskażniku wody wskazówka zatrzymuje się ponad połową ok 3/4 czyli do końca skali zostało 1/3 wtedy dopiero włącza się wiatrak przedtem wskazówka nie przekraczała połowy, czy powinienem jechać z tym do mechanika?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum