Jak w temacie, co myslicie o 18" w 200? Mam okazje kupic Tenzo R za male pieniadze. Felgi prawie nowki, nie cale 2 miesiace. Jesli chodzi o takie aspekty jak spalanie i opory to mozemy to pominac. Ostanio i tak dostaje zdecydowanie za duzo mandatow.
Martwi mnie tylko sprawa czy one wejda, i czy nie bedzie wygladalo troche smiesznie.
Tu link do takich samych w sklepie
http://www.discountedwhee...&ShowLarge=True
_________________ Don't drink and drive, just smoke and fly
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 14:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Kurcze te felgi juz odpadly, dowiedzialem sie ze maja oponki 225/40 wiec Ale jak cos wszystkie sugestie mile widziane, jak sie trafia jakies inne to bede juz wiedzial.
[ Dodano: Sro Wrz 02, 2009 16:59 ] Zouza no mam zawieche od Zr, ale gdybym kupil takie fele to juz i dolozylbym jakies 150e na sprezynki.
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 16:18
dobryziom napisał/a:
pewne jest że:
* samochod przestanie kompletnie przyspieszac
Ktoś mi wyjaśni dla czego zmian średnicy felgi ma wpływ na przyśpieszanie? Wszyscy piszą że rozmiar felgi ma wpływ na prędkość max. i na przyśpieszenie ale mi się wydaje że jeżeli dobierze się odpowiednio oponę to promień zewnętrzny całego koła się nie zmieni (różnica 1-2% nie ma chyba aż takiego wpływu)
Nie żebym się czepiał czy coś w tym stylu ale po prostu tego nie rozumiem i za wszelkie wyjaśnienia będę wdzięczny
Ktoś mi wyjaśni dla czego zmian średnicy felgi ma wpływ na przyśpieszanie? Wszyscy piszą że rozmiar felgi ma wpływ na prędkość max. i na przyśpieszenie ale mi się wydaje że jeżeli dobierze się odpowiednio oponę to promień zewnętrzny całego koła się nie zmieni (różnica 1-2% nie ma chyba aż takiego wpływu)
Nie żebym się czepiał czy coś w tym stylu ale po prostu tego nie rozumiem i za wszelkie wyjaśnienia będę wdzięczny
oczywiscie juz wyjasniam:)
po pierwsze opory toczenia za tym pojeciem kryje sie to że:
ile moze wazyc felga osiemnastka? 12-15 kg plus opona... w porownaniu do zwyklej pietnaski o wadze 7-8kg jest to kosmos.
nastepnie jaka najwezsza opone naciagniesz na osiemnastke 225...
uwierz mi samochodzik musi miec sporo mocy zeby sprawnie obracac taki drobiazg
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Sro Wrz 02, 2009 17:57
tak właśnie myślałem, że jak już to musi chodzić o masę nieresorowaną.
Ważyłem swoje 17" i nie wyszło jakoś tragicznie - jeżeli dobrze pamiętam to coś około 10.5kg (sama felga). z drugiej strony im więcej felgi tym mniej opony - sumarycznie wychodzi podobnie jednak w kierunku na +kg
W niektórych autkach przejście z szerokością opony ze 185 na 225 mm może poskutkować zmniejszeniem prędkości max ze 190 na 160 km/h. Wynika z tego, że opory toczenia wzrastają dosyć mocno wraz z szerokością oponki.
Znalazlem na ich polskiej www ze felgi tej firmy sa naprawde lekkie. Jak z wiarygodnoscia to nie wiem, ale dla 18" waga zaczyna sie od 9,5kg. Moje obecne pewnie tez tyle waza, tyle ze 15".
Tu info o tej firmie i produktach
http://www.tenzoracingsports.pl/felgi.html
Mniejsze z średnicą szerokość 8j przy jakim ET? Obniżysz posadzisz dwie osoby na kanapę i będzie ścinało opony o nadkole. Po za tym musiał być wcisnąć opony 225/30 czyli praktycznie felga obciągnięta paskiem gumy Może być tak, ze fele kupisz tanio, a za opony dasz o wiele więcej np. 225/30 w PL nie znalazłem za 225/35 najtaniej chcą prawie 600zł sztuka
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Plywak te fele maja ET 42 i szerokosc 7,5J. Jesli chodzi o to to jeszcze moze by uszlo. Co gorsze to opony 225/40, gdyby byly 205 lub 215(choc juz nie bardzo) to wzialbym je bez problemu.
Tu u mnie bardzo latwo wyrwac cos za mala kase, bo recesja jest naprawde powazna. Gosc chcial za te fele z poczatku 450e, a teraz 250 i nie ma chetnych
[ Dodano: Sro Wrz 02, 2009 20:37 ]
michone napisał/a:
Ja dzieki swoim felgom wyrwałem łape ze skrzyni...
Jak to? Przeciez pisales ze to bylo od gwaltownego ruszania? Czy mi sie wydaje
225/40? dużo tzn jeśli wziąć pod uwagę felgę bo przy 16" zakłada się 195/45 czyli nawet trochę mniej i to przy 2" mniejszej feli. Powtórzę się znowu ale "No risk ch#@ w psyk" bierz i chwal się fotami i relacją będzie dla potomnych czy warto inwestować 18" w tak małym samochodzie.
Co do skrzyni to przy szerokiej gumie za duże opory były i się pewnie urwało przy węższym by zabuksowało koło
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Plywak no niby moglbym wziac te fele, ale 225 na taka pogode jak ja mam tutaj to raczej nie jest dobry wybor. 200 jest troche za lekka na takie gumy.
A pozatym jest jeszcze jeden odwieczny dylemat, àuto ma wygladac czy jezdzic Do wygladu to takie 18" pasowalyby jak ta lala. A do jazdy to juz raczej bym wolal 15" z bardzo dobrymi oponami, niz 18" z bardzo slabymi.
a co ma 18" do szerokosci opony?! nic... liczy sie szerokosc takiego kola... 7,5J to zadna wielka szerokosc a opona 225/40 to nic innego jak kartofel. 215/35 bylyby lepszym wyborem. choc przydaloby sie jeszcze cos wezszego to niestety wybor w 18 jest ubogi.
rodi_ napisał/a:
A pozatym jest jeszcze jeden odwieczny dylemat, àuto ma wygladac czy jezdzic
jak to mowia, albo rybki albo akwarium, ja wybieram to pierwsze... a jak jest rowna droga to sie da i pojechac sprawnie
a co ma 18" do szerokosci opony?! nic... liczy sie szerokosc takiego kola... 7,5J to zadna wielka szerokosc a opona 225/40 to nic innego jak kartofel. 215/35 bylyby lepszym wyborem. choc przydaloby sie jeszcze cos wezszego to niestety wybor w 18 jest ubogi.
maja bardzo duzo bo wiekszosc felg 18 cali ma szerokosc 8j bardzo mało z nich ma 7,5J nie mowiac juz o 7J co wymusza odpowiednia szerokosc opony co zatym idzie zebym odpowiedno lezała i zeby przy ostrym zakrecie jej nie sciagneło. Piszesz ze 7,5J to nie zadna szerokość w R25 skonczy sie to tak jak kolega napisal ze nadkole bedzie ciac opone...
Punk widzenia zależy od punktu siedzenia i tak 7,5J to bardzo mało ale w przypadku R to już jest bardzo dużo, a przy ET35 nawet za dużo. Druga sprawa fredi88 ma racje na 7,5J spokojnie można 215 zakładać, 225/40 to za duża opona na 18" 7,5J
rodi_, na twoim miejscu celował bym w max 17" lub 16" przy większej glebie...
czy ja wiem dla mnie na feldze 18 cali 215 wyglada conajmiej smiesznie ale kazdy lubi co innego. Pozatym przy oryginalnych 195/65/15 - 225/40/18 bedzie idealnym zamiennikiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum