Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Mam pytanie - kupiłem przed chwilą na allegro takie lusterko ( http://allegro.pl/show_item.php?item=185284976 ) aktualnie mam zwykłe lusterko bez ściemniacza i czujnika - czy ktoś mógłby mi przybliżyć temat montażu tego lusterka ?
1. Czy trzeba odrywać od szyby stopę lusterka i wklejać nowe na jakiś specjalny klej, czy może wystarczy tylko coś odkręcić.
2. Czy to lusterko wymaga zasilania czy może ma jakieś bateryjki....
3. Jak podłączyć czujnik deszczu - czy to osobny element klejony do szyby czy jest on wmontowany w lusterku.
Przepraszam za te może infantylne pytania ale nie widziałem go jeszcze a jak mi je przyślą to będzie już za późno na zmianę decyzji co do zakupu.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 17:38
musisz wymienić wiązke kabli która idzie na podsufitówce bo nie ma wyprowadzonego kabla. A w lusterku masz tylko ściemniacza czujnik deszczu to oddzielna część która jest motowana do szyby , musisz mieć inną szybe , i jeszcze nie wiem czy ruszy to wszystko
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 18:03
Zgadzam się z PHJOWI. Ja mam właśnie takie lusterko z przyciemniaczem. I właśnie coś mi nie pasowało z tym czujnikiem w deszczu bo w mojej instrukcji(polskiej )pisze że to jest ''czujnik promieni słonecznych".
Pozdro Bartek
No właśnie mi tez coś nie pasowało z tym czujnikiem deszczu, w sumie mi na nim nie zależy - bardziej chodzi mi o to lusterko przyciemniane, czy ono wymaga zasilania z instalacji elektrycznej auta czy może ma swoje zasilanie? W sumie nawet jak potrzeba by je zasilić to i tak wezme prąd z panelu lampek na podsufitce. Co o tym sądzicie ?
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Wto Kwi 24, 2007 19:56
To nie jest tak jak mówisz, chyba są 3 przewody . Masa plus i sygnał z kpmputera komfortu. I nie radze z lampki, ponieważ w lusterku prąd dopiero dochodzi po przekręceniu stacyjki .
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Z RAVE wyczytałem że ta trzecia linia to sterowanie +12V od wstecznej lampy - wygląda na to że jak sie na niej pojawi +12v to lustro sie rozjaśnia bez wzgledu na warunki (czyli bez wzgledu na to czy jest dzień czy noc - no i to jest logiczne. czyli wystarczy tylko podłączyc plus i mase i powinno działać.
1. Czy trzeba odrywać od szyby stopę lusterka i wklejać nowe na jakiś specjalny klej, czy może wystarczy tylko coś odkręcić.
Z informacji znalezionych: lusterko jest na zatrzask - trzeba je obrócić o 90 stopni (niestety nie wiem w którą stronę).
Cytat:
2. Czy to lusterko wymaga zasilania czy może ma jakieś bateryjki....
Wystarczą trzy przewody - ale to już wiesz
roadking napisał/a:
Jak podłączyć czujnik deszczu - czy to osobny element klejony do szyby czy jest on wmontowany w lusterku.
Jest to osobny element przyklejony do szyby. Fotka z internetu (mam nadzieję, że autor wybaczy mi "pożyczkę"):
PHJOWI pisał, że powinieneś mieć inną szybę - na zdjęciu widać duży zaciemniony fragment. Prawdopodobnie jest to wymagane do prawidłowego działania czujnika deszczu. Jeśli chodzi o połączenia elektryczne to wszystko masz w RAVE. Oprócz przewodów zasilających poprowadzony jest dodatkowy przewód do modułu BCU, który steruje m.in. pracą wycieraczek.
Jeśli chodzi o lusterko to zadziała bez problemu, natomiast czujnik deszczu - nie wiem.
Powodzenia i czekamy na relacje
No to widzę, że ten czujnik sobie odpuszczę bo to ustrojstwo wymaga odpowiedniej szyby z przyklejonymi lusterkami, poza tym komunikuje się z BCU po K-BUS a to może wymagać poza pociągnięciem kabli do BCU jeszcze odpowiednie zaprogramowanie całości.
Do czujnika dochodzi zasilanie z BCU, masa, magistrala K-BUS i sygnał z silniczka wycieraczek (pozycja na off) - jak nie znajdę oryginalnej wiązki pod sufitem to szkoda roboty.
Samo lusterko to prosta sprawa więc poprzestanę na nim - mam tylko nadzieje że można je zamontować na ten standardowy zatrzask obracany o 90 stopni co jest przyklejony do szyby. Kabelki to + i - oraz + z tylnich lamp - od biedy do położenia dwa kabelki. Albo wręcz nic, bo plus wezmę z lampek (co prawda nie idzie ono z skrzynki z bezpiecznikami za stacyjką ale za to z BCU - zasilanie podświetleń lusterek i schowka - czyli na jedno wychodzi - po włączeniu alarmu powinien się wyłączyć) a sygnał z tylnich lamp sobie odpuszczę (przy cofaniu po prostu nie będzie się rozjaśniać - przeżyje jakoś
Jeszcze raz dzięki za pomoc wszystkim - pomagaski poszły
SL
Panowie, powiedzcie mi jedno. Po kiego grzyba we wstecznym lusterku jest czujnik promieni slonecznych? Jezeli nie ma ono funkcji rozjasnienia ponad wartosc nominalna, czyli taka jasnosc jaka jest w rzeczywistosci to nie widze celu takiego patentu. Co innego, gdyby reagowalo na swiatlo dobiegajace z tylu samochodu to tak bo chroniloby przed oslepieniem, ale przed sloncem
_________________ Above all, it's a Rover
Rover 820Si 96' & FSO 1500C 83' & MG ZS180 05' & Renault Espace IV 09'
A to nie jest tak że czujnik promieni słonecznych jak wykrywa światło (jest dzień) to blokuje ściemnianie lusterka, a jak jest noc to opcja ściemniania się aktywuje .... tylko wtedy ten czujnik chyba powinien byc po drugiej stronie lustra i nie powinien być oświetlany światłami z tyłu jadącego auta.
Czyli powinny być dwa czujniki - jeden czujnik oświetlenia lustra światłami auta od tyłu - ten czujnik jest widoczny jako kropja na tafli lustra. Drugi czujnik powinien być w stopce lub obudowie lustra od strony szyby - jeśli iluminacja obu czujników jest taka sama (zbliżona) to ściemnianie nie działa. Jak jest kontrast na obu (ten na lustrze oświetlony a ten w obudowie nie) to lustro się ściemnia....
Ale to tylko dywagacje bo nie mam tego lustra w łapkach - jak je potestuję to napiszę co i jak.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Mar 2007 Posty: 48 Skąd: Wrocław
Wysłany: Sro Kwi 25, 2007 22:10
roadking napisał/a:
Czyli powinny być dwa czujniki - jeden czujnik oświetlenia lustra światłami auta od tyłu - ten czujnik jest widoczny jako kropja na tafli lustra. Drugi czujnik powinien być w stopce lub obudowie lustra od strony szyby.........
drugi czujnik ("słoneczny") jest z tyłu, po prawej stronie lusterka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum