Wysłany: Nie Sty 03, 2010 23:44 [Forum] [R all] nowy dział na forum?
Witajcie,
chciałem się spytać koleżanki i kolegów oraz głównie administratorów czy istniałaby możliwość otworzenia nowego działu (w zakładce "PORADY")pt. "MANUALE"?
Pomysł na to podpatrzyłem na forum seicento i wydaje mi się że u nas też mogłoby to fajnie zafunkcjonować. wszystkie modyfikacje w jednym miejscu. trzeba by tylko dokładnie ustalić co tam może się znajdować żeby nie powtarzać tego co jest w dziale car-audio i usterki i porady. myślę że można by tam np.wrzucić wątek wygłuszania roverka itd. generalnie tematy o charakterze małego poradnika "Zrób to sam".
oczywiście to tylko pomysł. ciekaw jestem co Wy o tym sądzicie i czy można by coś takiego zrobić.
pozdrowionka
Ostatnio zmieniony przez Ley Sro Lut 17, 2010 17:52, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 03, 2010 23:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 00:58
na forum w ktorym ja uczestniczę jest taki dzial wlasnie:
"fotorelacje z napraw i modów"
I tam sie przesyla caly gotowy post adminowi tego dzialu i on tylko akceptuje temat lub wywala. Naj;epszy filtr to admin bo tak co do zasad na pewno ktos by nie zrozumial i balagan robil:-) ale tai dzial to kopalnia wiedzy nikogo sie nie pyta, zadnego spamu na 10 stron sama czysta fotorelacja krok po kroku jak to zrobic.
Pomysl bardzo fajny, moze pozwolioby to nieco ograniczyc powtarzajace sie pytania na forum.
Tutoriale, tudziez fotorelacje, nadal moga byc umieszczane w pasujacych dzialach tak jak do tej pory, ale po zapoznaniu sie z ich trescia przez admina mogloby byc przenoszone do odpowiedniego, nowego dzialu.
teoretycznie, to tak to ma działać w przypadku strony klubowej, i działało mniej lub bardziej, kiedy jeszcze strona była utrzymywana przy życiu... problem jeszcze w tym, że mało komu chciało się poświęcić i coś konkretnie napisać
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Dokladnie tak. Taka role pelnily artykuly, techniczne FAQ itp. na stronie klubowej.
Dopoki jednak nie powstanie nowa strona, to pewnie zaden art sie nie ukaze.
Sama idea warta uwagi i przedyskutowania.
Chociaz wolalbym to zostawic na strone klubowe (nowa).
Jesli mialoby to wisiec na forum, to zdecydowanie jak temat przyklejony,
bez mozliwosci dyskusji w nim. Ot takie info.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Na innym forum, dział typu "Usterki i porady techniczne" był jeszcze dodatkowo podzielony na podkategorie diesle, benzyniaki i LPG,
A na forum MitsuManiaki.com jest podział forum na modele, a następnie na generacje samochodów (lata produkcji).
Może dzięki takim rozwiązaniom nasze forum byłoby jeszcze bardziej przejrzyste??
hvil [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 04, 2010 21:50
ja juz sie z tym niewychylam bo dostalem baty zaraz po zarejestrowaniu ale to prawda burdelek z generacjami i modelami mamy duuzy:-)
[ Dodano: Pon Sty 04, 2010 21:50 ]
za to wszzyscy z mojego forum innego wozu zazdroszcza przycisku nieprxzeczytane artykuly od ostatniego wejscia;-) to byl cudo pomysl
Jeżeli chodzi o nowy dział na forum zawierający "manuale", to moje zdanie jest podobne jak kolegów z administracji zabierających tutaj głos. Do tego służy i powinna służyć strona klubowa. Tam powinny być umieszczane "manuale", np. w formie artykułów. Co do forum, informacja o nowym artykule oraz link do niego powinny być w zupełności wystarczające.
Dyskusja na temat podziałów na modele, generacje i co tam jeszcze, była już podejmowana na naszym forum (i to pewnie niejednokrotnie) Taki podział może coś poprawić, ale też sporo popsuje, np. co z tematami odnośnie serii silników, np. serii K, które były montowane w wielu generacjach? Aby ułatwić wyszukiwanie informacji, po to np. są stosowane "prefiksy" w tytułach tematów. I w znacznym stopniu to my, użytkownicy, mamy wpływ na to, na ile łatwo będzie coś znaleźć. Rozważmy tylko kilka czynników wprowadzających "zamieszanie": dublowanie tematów, niejasny opis problemu, zbyt ogólny temat, "offtopowanie"
Tylko moim zdaniem jest jeden zasadniczy problem - ludziom sie nie chcę wchodzić na strone główna tj roverki.pl żeby odszukać interesujący artykuł czy porade, a tego naprawde jest sporo. Wygodniej jest zalożyc temat na forum i czekać na gotowe.
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
wydaje mi się że pomysł z manualami by troszkę ułatwił życie. tzn fajnie by było wejść sobie do tego działu i zobaczyć co mógłbym zrobić u siebie w aucie. czasami ludzie wpadają na super pomysły, które każdy może zrobić. ważne jest (moim zdaniem)żeby można było też w razie czego podyskutować i popytać sie jak cos bedzie nie jasne.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 19:17
sorki ale na stronie mało jest bezpośrednich manuali, znaczy są ale jakoś nie widzę by ktokolwiek je dodawał od kiedy jestem "członkiem" chyba żaden nowy nie powstał a na forum już widziałem kilka artykułów z foto które by się przydały jako manual.
Fakt jest pare fajnych pomysłów które zostały fajnie opisane na forum jak np: kontrolka rezerwy wymyslona przez Remiego, i np taki temat można by ogarnać i przykleić. Ale czy rzeczywiście potrzebny jest nowy dział ? Moim zdaniem byłoby bez sensu robienie działu w którym byłyby tematy typu: diody w podświetleniu podsufitki czy coś w tym stylu... Rzeczy naprawde potrzebne,przydatne to może i tak
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 05, 2010 20:20
no wiesz to moze byc na stronie tylko jak niebedzie dzialu na forum to ktos bedzie musial grzebac cale forum wyszukiwac i przeklejac na strone a tak zrobic dzial jak sprzedaz czyli do akceptacji i kazdy kto bedzie chcial zaklada fotorelacje i admin tylko akceptuje, chyba latwiej niz szperac wyszukiwac forum fotorlacji ina strone przkelejac, zwlaszcza ze obecny sposob to nic nie zostalo dodane
Moim zdaniem wystarczyła by odrobina chęci ze strony (przykładowo, podkreślam przykładowo w/w Remiego i jego kontrolki paliwa) użytkownika, który opracował jakieś udogodnienia lub sposób naprawy, napisał artykuł z fotorelacją przesłał do admina lub na pocztę klubową i wówczas taki art. zostaje umieszczony na stronie głównej klubu. Takie rzeczy same się nie tworzą, tworzą je urzytkownicy R/MG.
Przy projekcie nowego layatu forum został dodany nowy przycisk "techniczne FAQ" ciekaw jestem ilu użytkowników forum z problemami w ten przycisk kliknęło. Dałbym sobie wyrwać włosa z nosa, że ani 40% ludków tam nie zaglądało
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum