Forum Klubu ROVERki.pl :: Olej napędowy z Białorusi :)
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Olej napędowy z Białorusi :)
Autor Wiadomość
Krzysi3k 

Rover 25

Wysłany: Sro Mar 24, 2010 23:33   Olej napędowy z Białorusi :)

Jako, że ceny paliw są jakie są. A swoją drogą to czyste złodziejstwo, że ceny są prawie identyczne, co latem 2008 roku, kiedy to ropa była po 160 USD, a teraz jest po 80 USD... I nawet wyższy kurs dolara o te 70-80gr tego nie tłumaczy.

Ale wracając do tematu. Rachunki ze stacji rujnują mój portfel, pomyślałem o pewnej alternatywie. Jako, że jestem z Białegostoku mogę pomyśleć o ruskiej ropie do mojego diesla :mrgreen: I nie mówię tu bynajmniej o opale od "uczciwego" Pana na straganie, tylko o prawdziwym oleju napędowym, z prawdziwej białoruskiej stacji benzynowej, którą przywozi mój dobry znajomy, tak więc pewne źródło. On chwali sobie, ale wiadomo, że każdy swoje chwali.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Ktoś może ma jakieś doświadczenia?
Nie chcę oszczędzać kosztem silnika, bo żadna to oszczędność.
I proszę nie mówcie mi, że ruska ropa jest be, bo tak, albo bo takie panują stereotypy.
Chciałbym wiedzieć czy ona się czymś różni. Gdy wpisywałem w google, wyskakiwały mi artykuły, że do Polski rurociągiem popłynie tani ON z Białorusi, tak więc chyba nie odstaje od norm.

Żeby nie było. Nie mam zamiaru łamać prawa, nadmieniony przeze mnie ON nie pochodzi z przemytu (legalnie przywożony w baku), a mój znajomy nim nie handluje tylko użyczy mi go w celach niezarobkowych.

SPAMU¦

Wysłany: Sro Mar 24, 2010 23:33   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Mazak 

Rover 600

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 01:19   

Mój ziomek też jest z Białego i miał VW 1,9 i tankował go głównie w taki sposób jak opisałeś i był zadowolony :lol: ,w Polsce ze dwa razy może odwiedził stacje benzynową ale to z musu jak z nim gadałem a różnicy ponoć nie odczuwał no chyba że finansową :grin:
Osobiście uważam że to dobry plan i na pewno paliwo nie będzie gorsze niż z syfiastego Orlenu ,który jest drogi a jego paliwo nadaje się chyba tylko dla ruskiego czołgu T34 chociaż i tu nie jestem pewien :???:

ADI-mistrzu 

Rover 45

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 07:54   

Paliwa na wschodzie nie są gorsze, ale jest pewna różnica i to nie tylko cenowa.
O ile w ropie niema praktycznie żadnej różnicy to benzyna u sąsiadów ze wschodów ma odpowiednio 92 i 95 oktanów.
A co lepiej, u nas 95 ma w rzeczywistości 92 a 98 ma 95 oktanów, więc różnica jest taka że rżną nas w ciacho, nie dość że płacimy nie wiadomo jakie pieniądze za te paliwo to jeszcze nas okłamują.
Wiadomo, nie każda stacja tak ma, niektóre faktycznie mają 98, ale większościowo to 95 bo kto to sprawdzi...

Więc jak ja jestem przy wschodniej granicy (tylko że ukraińskiej) to leje po sam kurek i biorę w kanister bo żadnej różnicy nie zauważyłem, no chyba że taką że zostają mi jeszcze jakieś pieniądze po wyjeździe ze stacji :grin:

jaro12 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 07:57   

Ja kiedy tylko mogę tankuję z UA ich 98 oktanów i autko nie narzeka. Mało tego. Powiem, że nieraz jest lepiej nich z zakichanego Orlenu czy Bliskiej, bo to jeden czort tylko inaczej pisany

Krzysi3k 

Rover 25

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 08:58   

Dzięki za wypowiedzi, utwierdziliście mnie w przekonaniu ;)

zetes 

Rover 75

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:33   

Blemen napisał/a:
paliwo nie będzie gorsze niż z syfiastego Orlenu ,który jest drogi a jego paliwo nadaje się chyba tylko dla ruskiego czołgu T34 chociaż i tu nie jestem pewien
jaro12 napisał/a:
Powiem, że nieraz jest lepiej nich z zakichanego Orlenu czy Bliskiej, bo to jeden czort tylko inaczej pisany

Nie zgadzam sie z ta opinia dotyczaca Orlenu. Od 2004r tankuje tylko i wylacznie na Orlenie i nigdy nie mialem problemow :grin:

jaro12 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:35   

zetes mi chodziło o to że Orlen Orlenowi nie równy

zetes 

Rover 75

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:39   

jaro12, ale ja tankuje na terenie kraju, nie tylko u siebie :razz:

jaro12 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:43   

Ja też i wyobraź sobie, że jak u Nich tankowałem to trzykrotnie w ciągu pół roku zmieniałem filtr paliwa. Może z moimi filtronami coś nie tak było, ale nie o to tutaj chodzi. Nie twierdzę, że to jest reguła, tylko opisuję swoje przeżycia z w/w koncernem. Pewnie nie jesteś jedynym kierowcą, który nie miał takich problemów jak ja, ale ja opinii szybko o Nich nie zmienię

zetes 

Rover 75

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:49   

jaro12 napisał/a:
ale ja opinii szybko o Nich nie zmienię
ja tez :grin:

jaro12 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 10:52   

:brawo: :mrgreen:

iwan00 

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 11:08   

Wracając do tematu, Ja też pochodzę ze wschodu i często zdarza mi się zalewać do baku paliwko od przyjaciół za wschodu. Wcześniej benzyna 95 a teraz ON. Nigdy nie narzekałem i nie miałem żadnych problemów z silnikiem. Paliwo nie odstaje od naszych a często jest nawet lepsze.

thef 

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 19:26   

ADI-mistrzu napisał/a:
A co lepiej, u nas 95 ma w rzeczywistości 92 a 98 ma 95 oktanów, więc różnica jest taka że rżną nas w ciacho, nie dość że płacimy nie wiadomo jakie pieniądze za te paliwo to jeszcze nas okłamują.
Wiadomo, nie każda stacja tak ma, niektóre faktycznie mają 98, ale większościowo to 95 bo kto to sprawdzi...
Skoro nikt nie sprawdzi, to nie wymyślaj sobie teorii. Albo podpieraj się wiarygodnym źródłem, albo nie wyrażaj sądów, które są tylko domniemaniem.

magneto 

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 19:38   

thef napisał/a:
Skoro nikt nie sprawdzi, to nie wymyślaj sobie teorii. Albo podpieraj się wiarygodnym źródłem, albo nie wyrażaj sądów, które są tylko domniemaniem.

Ja nie znam źródeł takich informacji ale z własnego doświadczenia wiem że benzyna 98 różni się jakością. Miałem okazję tankować służbowa astrę 1.8 z przebiegiem ponad 250tyś km w polsce a potem w niemczech na stacji tej samej firmy i muszę powiedzieć że na tym niemieckim paliwie auto było bardziej dynamiczne i lepiej wkręcało się na obroty
Tak samo jest z dieslem

Pływak 

Rover 200

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 19:44   

Tu są normy jakie powinno spełniać paliwo w PL klyk

thef 

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 20:02   

magneto napisał/a:
z własnego doświadczenia wiem że benzyna 98 różni się jakością
magneto napisał/a:
Miałem okazję tankować służbowa astrę 1.8 z przebiegiem ponad 250tyś km w polsce a potem w niemczech na stacji tej samej firmy i muszę powiedzieć że na tym niemieckim paliwie auto było bardziej dynamiczne i lepiej wkręcało się na obroty
Tak samo jest z dieslem
Ty podajesz źródło (własne doświadczenie) i piszesz konkretną informację (odczucia dotyczące dynamiki auta). Kolega ADI-mistrzu twierdzi, że większość polskich stacji sprzedaje paliwo o zaniżonej liczbie oktanowej ot tak. Do tego podaje jeszcze konkretne dane tego zaniżenia. Ciekaw tylko jestem na jakiej podstawie i skąd ma takie dokładne dane i wiadomości.

Perez 

Rover 600

Wysłany: Czw Mar 25, 2010 20:06   

Nie wiem jak jest z paliwami typu PB, czy ON, ja zauwazylem roznice pomiedzy niemieckim gazem, a polskim.

llygas 

Rover 25

Wysłany: Pią Mar 26, 2010 12:58   

Kilka aut (ciągniki siodłowe) które jezdza tylko na moją wyłączność są tankowane tylko na Białorusi. Robia miesiecznie od 10 do 15 tys kilometrów. Rocznie daje to od 120 tys do 180 tys. Zaden nie miał awarii spowodowanej białoruska ropa. Wiadomo ze silnik ciezarówki który ma ponad 400 koni mniej odczuje gorsza rope. Przy ostatnich mrozach to nie było różnicy "zamarzała" ropa z orlenu, bp, i "ruska".

pajda 

Wysłany: Pią Mar 26, 2010 13:10   

Ja studiuje w Lwowie (UA) i siedzę już tutaj blisko 2gi rok. Powiem tak, ukraiński LPG jest milion razy lepszy od polskiego...samochód jest o wiele żwawszy ! potwierdza to wielu moich znajomych. a odczuwa to się najbardziej jadać do domu na UA gazie i później tankując na orlenie samochód ( można rzecz,ze to nie ten sam silnik). Benzyna maja tutaj 72 oktany, 86 (cos takiego), 91, 95(można spotkać na OKKO 95 extra czy coś takiego), 98(chociaż ta jest rzadko spotykana, tylko na dobrych stacjach. Na OKKO można jeszcze spotkać mustang racing 100 ). Co do ropy, zdania sa podzielone tzn tak, jeżeli ma być to do passata b3 1.9 to ujdzie(silnik nie do zajechania), ale do nowszego bym się zastanowił, znajomy jeżdżąc tutaj mercem c270cdi (w203) po ok 2.5 roku mówi, ze wtryski zawalone (coś takiego) i w sumie nie tylko on ma takie zdanie. Podobno olej jest zasiarczony (w sumie to zdania innych, nie moje). Ceny to gaz 4,5 hrywny-1.65zł ( w wakacje było ok 1.20zł). Benzyna 95 ok 3zł ....Po prawie 2 latach moje odczucia sa bardzo pozytywne, a szczególnie dla kieszeni :)

Krzysi3k 

Rover 25

Wysłany: Pią Mar 26, 2010 16:41   

Wg. wielu opinii ta ropa wcale nie jest gorsza od tej naszej, a czasem nawet lepsza, bo mniej restrykcyjne normy ekologiczne, a raczej ich brak :P

Odpowiedz do tematu