Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 15:31 [R45 00r 1.6] Silnik
Witam.
Zrobiłem swoim R45 (silnik 1.6)trasę około 200km zaparkowałem i później (po około 3-4h)już nie chciał ruszyć, mechanik powiedział że jest zatarty silnik, wie ktoś jaka może być przyczyna? Dodam ze olej był i jest w trasie nie odczułem spadku mocy ani nic nie stukało
SPAMU¦
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 15:31 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ale jak nie chciał ruszyć? Silnik nawet nie drgnął czy jak? Wydaje z siebie jakieś dźwięki przy próbie odpalenia? Może rozrusznik zaniemógł? Może immo się nie załącza?
Rozrusznik został sprawdzony i działa, przy próbach odpalenia spalił sie kabel od rozrusznika- przyczyna jest zablokowany silnik, dziwi mnie tylko fakt że normalnie dojechałem na miejsce i potem koniec znajomy twierdzi że powodem mogło być nagłe schłodzenie silnika (niska temp+ spore opady deszczu) nie wiem ile w tym prawdy ale wydaje sie to najbardziej sensowne a wy jak myślicie?
Jeśli miał olej w silniku i płyn chłodniczy i się nie gotował w czasie jazdy to wątpie aby to było możliwe. Zdejmij jeszcze pasek od alternatora i wspomagania i sprawdż czy to coś zmieni. Najprościej to zdjąć osłone rozrzadu, wykręcić świece i za nakrętke na wale spróbować przekręcić silnikiem. Jak się nie bedzie chciał ruszyć to może faktycznie być niewesoło. A co z rozrządem? Nie zerwał się przypadkiem pasek? Choc to mało prawdopodobne, bo skoro jechał i po zgaszeniu sie tak stało, ale w 100% wykluczyć nie można.
Rozrząd jest cały, była teoria ze mógł przeskoczyć pare ząbków, silnikiem próbowaliśmy ruszyć na wiele sposobów, wygląda na to że nie ruszy już Teraz już mnie ciekawi tylko jak to sie stało, chyba będzie trzeba głowice sciągnąć żeby sie dowiedzieć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum