Witam serdecznie
Mam takie pytanie: co sądzicie szanowni koledzy i koleżanki o bioetanolu? Czy do mojej HA 2.0 TDI to byłoby dobre rozwiązanie. Na stacji Bliska jest ono w cenie 3.49 zł za litr (stacja przy drodze krajowej nr 10 Toruń - Warszawa). Ma ktoś jakieś doświadczenia z tego typu rodzajem napędu.
Pozdrawiam, Maciek
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 16, 2010 20:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zaba tankuje na bliskiej i oprocz zapachu frytek za nim nie odczuwa sie nic.
Ponoc jego auto nabralo tez kosmicznej mocy, ale to mowia ludzie po cichu
[ Dodano: Sro Cze 16, 2010 23:16 ]
Zaba konkretniej uzytkownik Raptile jezeli chcial bys wiecej informacji to mozesz do niego pisac.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Tylko zabol nie jedzi na Bioethanolu czyli Biopaliwie tylko Bioestrze A to sa dwie rozne rzeczy
Ja w 220 na Bliskiej tez tankowałem i nic zlego sie nie działo ani na mocy nie traciło, tylko bron boże nie tankuj Bioetanolu bo tobie rozpuści gumowe węzę i uszczelki
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
mogę mieć po 2zł bio na którym jeżdżą autobusy ale się zastanawiam czy warto bo jak wiadomo opinie są podzielone, niby jest to dobre ale do starych diesli na pompie mechanicznej bo ona wszystko przełknie, gorzej elektroniczna
iwan00, Ty masz pompę mechaniczną a Ja niestety nie
myślę że i tak nikt by się nie przyznał robiąc pompę po bio
"pompiarze" u mnie mówią jednym głosem że regeneracja elektronicznej pompy na bio to tylko kwestia czasu
Licząc średnio 20 tys km ze na zbiorniku robie 700 km i przyjmując ze BioEster jest za 3.4 PLN a Zwykly Disel za ~3.80 [ bardzo optymistyczna cena ]
Wyszło 28.5 zbiornika paliwa co nam daje 1475 l Bioestru / Disla
Kwota wydana na 20 tys km ~ 4845 zł [Bioester]
Kwota wydana na 20 tys km ~ 5605 zł [Zwykly Disel]
Uśredniłem cene Bioestru jak i Ropy z czego Ester lalem nawet za 2.99 l a Rope 3.6 l
Licząc natomiast obecne stawki Bioester 3.56 a Ropa 4.40 sprawa wyglada tak
1475 l Bioestru = 5251 PLN
1475 l Zwykłego Disla = 6490 PLN
Natomiast przeliczając wg Ceny którą moze mieć szoso420, wychodzi nam wówczas [przyjmując cene Bioestru 2 PLN a Ropy 3.8 ]:
2950 PLN = Bioester
5605 PLN = Zwykly Disel
Wsio ci pompiarze to pewno ukończyli Hogward ze wiedzą takie rzeczy
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
U mnie, wprawdznie nie roverku ale sluzbowym kangurze, leje ten bioester. Nie zauwazylem zeby spalanie bylo jakies duzo wieksze od zyklego ON. Na 40 litrach tego robie ok 780km. A na zwyklym 800. Wiec roznica praiwe zadna. A cena na litrze kolosalna. Za tydzien jade roverkiem w dluzsza trase , wiec przetestuje jak sprawuje sie w silnikach SDI
Wlasnie wrocilem z dluzszej trasy i powiem tak. Jesli lanie tego biodiesla nie ma zadnych pozniejszych skutkow negatywnych, to ja sie na to pisze. Na 50 litrach tego paliwa zrobilem 850 km, w tym 600 km na wlaczonej klimie. Predkosc tak do 140km/h, ale jezdzilem duzo po bieszczadach wiec czeste redukcje biegow i podjazdy pod gore byly. Auto moze ciut slabsze, ale mozliwe ze to tylko moje odczucie bo samochod raz ze na klimie, a dwa ze caly zaladowany. Jestem pozytywnie zaskoczony poniewaz na zwyklym ON nie mialem nigdy tak niskiego spalania....
a potem piszesz, że nie miałeś tak niskiego spalania nigdy
To jeszcze Ci napiszę że przyjmując ceny
4,30 -ON 3,60-Bio
koszt przejechania 100km na ON wynosi 21,50 a na Bio 21,24 - oszczędzasz 25 groszy - warto ?
Pozdrawiam
Czytaj uwazniej co pisze. Napisalem ze na 40 l bio robie 780 km ale sluzbowym samochodem, a na zwyklym ON 800 km
[ Dodano: Pon Lip 12, 2010 10:09 ]
Natomiast Roverkiem na 50l bio zrobilem 850 km, a na zwyklej ropie robie ok 700-750 km, tyle ze glownie krotkie odcinki i miasto. Wiec odpowiem CI tak warto
bio
50l x 3.60 = 180 zl (850 km przejechane)
zwykly on
50l x 4.30 = 215zl ( Ok 750 km przejechane)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum