Wysłany: Wto Sie 17, 2010 21:57 [R 216 GTi] Kolektor wydechowy od probe 2.2T
Witam jestem nowy na forum oraz to mój pierwszy post także z góry proszę o wyrozumiałość. A więc posiadam Roverka 216 GTi 93r. 125KM, piszę z zapytaniem czy istanieje zamontowania kolektora wydechowego razem z turbo od fora probe 2.2 do mojego silniczka? Pytam się ponieważ znajomy czasem jeździ na spoty hondy i ktoś mu tam mówił, że ktoś coś takiego zrobił i to chodziło, mówił, że nie trzeba zakuwać silnika bo to tylko 0,5bara. A więc klubowicze co wy o Tym myślicie?
Dziękuje i Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 17, 2010 21:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Sro Sie 18, 2010 11:59 Re: [R 216 GTi] Kolektor wydechowy od probe 2.2T
walet90 napisał/a:
Witam jestem nowy na forum oraz to mój pierwszy post także z góry proszę o wyrozumiałość. A więc posiadam Roverka 216 GTi 93r. 125KM, piszę z zapytaniem czy istanieje zamontowania kolektora wydechowego razem z turbo od fora probe 2.2 do mojego silniczka? Pytam się ponieważ znajomy czasem jeździ na spoty hondy i ktoś mu tam mówił, że ktoś coś takiego zrobił i to chodziło, mówił, że nie trzeba zakuwać silnika bo to tylko 0,5bara. A więc klubowicze co wy o Tym myślicie?
Dziękuje i Pozdrawiam
dać to się wszystko da...
chociaż na 90% kolektor nie będzie pasował, będziesz potrzebować chłodnice oleju, cały osprzęt pod turbo, większe wtryski itd... straszna rzeźba raczej nie widzę możliwości żeby coś z forda pasowało P&P. Spróbuj się dowiedzieć co dokładnie mówił ten kolega?
Zapytaj gdzieś na forum hondy dobrze bo ten silnik to przecież hondowska produkcja oni będą to mieli obczajone
Ten silnik nie jest produkcją hondy tylko Mazdy taki sam był w maździe 626.
znajdz firmę która Ci wytnie flanszę ż jednej strony pasująca pod twój silnik a w drugiej pod kolektor z 2.2t
znajdz firmę która Ci wytnie flanszę ż jednej strony pasująca pod twój silnik a w drugiej pod kolektor z 2.2t
może chodzi o silnik z forda, ale temat jest czy pasuje kolektor wydechowy z turbo sprężarką do silnika D16A8 z rovera 216GTI. Więc forum mazdy nie pomoże a pomysł z cięciem flanszy pod ten kolektor jest tez pomylony, bo jak już ciąć flansze to zrobić kolektor typu "baran" i go bandażami owinąć, na bank lepsze wyjście niż rzeźba kolekotra z forda.
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Witam. No dzisiaj się coś dowiem. Wiem tylko, że ktoś zrobił to z silnikiem D16Z2 wiec do D16A8 powinno też dać rade. A pare kucyków wiecej by się przydało.
Markzo wiem że najlepiej było by kupić gotowca ale jeżeli ktoś coś kombinuje to pewnie chce zaoszczędzić
A mam kolegę który turbił parę aut i zawsze sam dopasowywał kolektory i zawsze to taniej wychodziło a równie dobrze
no tak, ale turbo pewnie do regeneracju lub sprawdzenia, inne wtryski, jakis ic'ek, orurowanie, wydech, strojenie + masa pierdół jak łączniki, śrubki, filterki itp itd. Kolektor z turbem to ułamek kosztów i jedna z wielu potrzebnych części.
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Chłodnica oleju, przewody olejowe, intercooler, dolot, kolektor, turbina, strojenie i jakiś magik kto to wszystko ładnie zgrabnie upchnie aby działało jak nalezy i to za 2kzł? Czekam z niecierpliwością na efekty...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
hmm ja zrozumiałem to identycznie jak TomC.
a wracając do sedna jeśli osprzęt turbo masz od tego probe za free albo leży i się kurzy w garażu to pewnie ze próbować go zaadaptować jeśli masz za niego płacić to szkoda czasu i kasy... gdyż są gotowe dość tanie kolektory pod turbo do tego motoru oraz lepsze sprawdzone sprezarki pod soft np. od volvo TD04 14.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum