Napisałeś "może świadczyć tylko o tym", a to robi wielką różnicę
Domyślam się jednak, że "tylko" tutaj równa się "jedynie", a nie "wyłącznie".
Jedno słówko, a może spowodować, że wypowiedź jest interpretowana na dwa odmienne sposoby.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Kontekst i myśl zawarta były jednoznaczne. W zdaniu "zamek stoi na piasku" też na siłę można zarzucić autorowi, że mogło mu chodzić o zamek błyskawiczny. Jednak nikt mu raczej tego nie zarzuci
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Nie były jednoznaczne, ponieważ znaczenie słowa "tylko" nie jest jednoznaczne w tym kontekście.
Przypomnę:
Cytat:
Brak napisów na klapie może świadczyć tylko o tym, że właściciel je zdjął, aby lepiej wyglądał tył (tak jak mam np. ja).
W tym kontekście Twoja wypowiedź może być tożsama z:
Brak napisów na klapie może świadczyć wyłącznie o tym, że właściciel je zdjął, aby lepiej wyglądał tył (tak jak mam np. ja).
...czyli zdjęcie znaczków w celach stylistycznych to jedyna możliwość.
albo:
Brak napisów na klapie może świadczyć jedynie o tym, że właściciel je zdjął, aby lepiej wyglądał tył (tak jak mam np. ja).
...czyli zdjęcie znaczków mogło mieć na celu jedynie upiększenie pojazdu.
W tym kontekście Twoja wypowiedź może być tożsama z:
Brak napisów na klapie może świadczyć wyłącznie o tym, że właściciel je zdjął, aby lepiej wyglądał tył (tak jak mam np. ja).
Nie "może być tożsama", a JEST. To miałem na myśli. Brak napisów na klapie MOŻE (ale nie musi) świadczyć wyłącznie o tym, że napisy zostały zdjęte w celach wizualnych (czyli klapa jest niebita).
piter34 napisał/a:
czyli zdjęcie znaczków w celach stylistycznych to jedyna możliwość.
Nie "jedyna możliwość z dostępnych opcji", a "klapa w tym wypadku może być tylko i wyłącznie przyozdobiona"; w sensie "nie musi być zarazem bita".
piter34 napisał/a:
Nie można, bo zamki błyskawiczne nie mogą "stać"
Chcesz mi powiedzieć, że na siłę nie da się tego zrobić A jeśli wbijesz zamek błyskawiczny w piasek tak, że będzie wystawał z niego pionowo, to co on będzie wtedy robił?
piter34 napisał/a:
Przykład analogiczny: "Deszczowe chmury mogą świadczyć tylko o tym, że będzie padać!"
To nie jest przykłąd analogiczny, bo z deszczowych chmur ZAWSZE jest deszcz, więc one świadczą tylko i wyłącznie o opadach deszczu.
Zajmujesz się nie tym słówkiem, co trzeba. W kontekście zdania, do którego się przyczepiłeś, słowo "MOŻE" wyklucza "wyłączność" istnienia tylko jednej opcji, a ukazuje, że brak napisów może świadczyć o tym, iż właściciel sam je usunął (ale nie bił klapy).
Wiem o co Ci chodzi. Słowo TYLKO określa ściśle jeden konkretny cel, z drugiej strony słowo JEDYNIE, również zawęża cel do 1 obiektu... (jedynie = jedyny, jeden, ten konkretny). Gdybym nie użył słówka MOŻE, to wtedy nawet powinieneś się do tego przyczepić.
Z kontekstu tamtej wypowiedzi wynika jasno, o co chodziło rozmówcy. Sam to przyznałeś. Gdybym użył słówka JEDYNIE, również możnaby się do tego przyczepić.
I zastanawiam się w imię czego prowadzisz tę rozmowę, skoro obaj wiemy "co autor miał na myśli"
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Że zacytuję klasyka:
"Nikt nas nie przekona, że białe jest białe".
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Z kontekstu tamtej wypowiedzi wynika jasno, o co chodziło rozmówcy. Sam to przyznałeś.
Nigdzie tego nie przyznałem.
Mayson napisał/a:
Nie "może być tożsama", a JEST. To miałem na myśli.
Widzę, że dyskusja nie ma sensu, bo się gubisz.
Jeśli to miałeś na myśli, to wykluczyłeś inną przyczynę usunięcia napisów z klapy, bo partykuła "wyłącznie" ogranicza komunikowany sąd do wymienionych w zdaniu obiektów/rzeczy/stanów.
Mayson napisał/a:
I zastanawiam się w imię czego prowadzisz tę rozmowę, skoro obaj wiemy "co autor miał na myśli"
My wiemy, ale osoba czytająca wątek może stwierdzić: "eee spoko, jeśli nie ma znaczków, to jedyną przyczyną może być ich zdjęcie przez właściciela"
Mayson napisał/a:
W kontekście zdania, do którego się przyczepiłeś, słowo "MOŻE" wyklucza "wyłączność" istnienia tylko jednej opcji, a ukazuje, że brak napisów może świadczyć o tym, iż właściciel sam je usunął (ale nie bił klapy).
...i teraz jest OK, bo nie użyłeś słowa "tylko"
[ Dodano: Wto Paź 26, 2010 11:14 ]
Mayson napisał/a:
Wiem o co Ci chodzi. Słowo TYLKO określa ściśle jeden konkretny cel, z drugiej strony słowo JEDYNIE, również zawęża cel do 1 obiektu... (jedynie = jedyny, jeden, ten konkretny).
"jedynie" czyli "w małym stopniu", "zaledwie"
[ Dodano: Wto Paź 26, 2010 11:14 ]
maciej napisał/a:
piter34, nie warto.
Wiem, wiem.
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum