Wysłany: Nie Mar 20, 2011 14:01 [620di] Krótkie pytanie o sworznie
Typ: Di Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Mam takie pytanko czy swożnie w wachaczu górnym i sworznie dolne sa wciskane na prasie czy da się wymienic jakoś łatwiej i bez użycia prasy?? pozdrawiam
szoso420: sworzeń piszemy przez rz
Ostatnio zmieniony przez szoso Pon Mar 21, 2011 07:33, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Mar 20, 2011 14:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jak masz wyrobione górne sworznie to najlepiej wymienić cały wachacz. Dużo łatwiej się wymienia i zrobisz to sam na lewarku, a koszta w sumie takie same, a patrząc na to, że nie zapłacisz za robocizne to nawet taniej może Cię wyjść. Na allegro znajdziesz taki wachacz za 70zł, ale specjalnie go nie polecam. Wszystko zależy od tego jak jeździsz, ja zawsze jeździłem szybko i agresywnie, często pokonywałem zakręty na granicy przyczepności, szybko pokonywałem dziury i wachacze wytrzymały 3 miesiące, potem kupiłem w TomaTeam za około 177zł sztuka i jeździłem do końca, aż sprzedałem samochód.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Tak jak pisze Perez, górne wymień z całym wahaczem i tulejami.
Z dolnym jest trochę więcej pracy ale prasy nie potrzeba, powinien poddać się perswazji młotka i tulejki
z powodzeniem wymienisz sam sworzeń za pomocą młotka i paru kluczy. Tylko musisz uważać bo na rynku dostępne są dwa rozmiary sworzni. 35,5mm oraz 33,3 mm. zmierz sobie sworzeń przed kupnem zamiennika. Wahaczy za 60-70zł szczerze nie polecam, za to za ok 45 zł spokojnie kupisz sworzeń markowej firmy ruville który trochę wytrzyma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum