Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 09:50 [R200] przystosowanie się ECU po swapie
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: wszystkie
Witam, mam takie pytanie - jak wygląda przystosowanie się kompa po swapie z 8V na 16V?
Bo kolega bonus niby swapa nie robił ale przekłądał głowicę z wtryskami itp i ma problemy z obrotami itp.
Mniej więcej takie problem ma kolega:
bonus89 napisał/a:
Kurcze nie mały problem z tym mam, nie moge gazu wystroić dobrze bo benzyna szaleje i czasu wtryskiwaczy benzynowych nie moge porównać, po za tym jak stoi na wolnych obrotach ma ok 1100 obrotów jak się zagrzeje i widać jak sadzi spaliny z wydechu mocno, dawke na bank zbyt bogatą dostaje
Ja jeszcze nie wiem co ze mną, bo w Pon dopiero będzie "1'sze odpalenie" i wyjdzie wszystko.
Jest jakaś procedura ? Jak resetować ten komputer? Czy on czasu potrzebuje na dostosowanie czy jak to się odbywa?
Wyczytałem takie coś -
bonus89 napisał/a:
odłącze klemy na dłuższy czas a potem jeden cykl po odpaleniu bez gazu aby wentylator się włączył a następnie jazda w pełnym zakresie obrotów aby go przyzwyczaić
czy to prawda czy nie trzeba tego robić? I czy przy swapie z 8V na 16V takie coś jest konieczne?
Immo nie mam, a silnik przekładałem razem z kołem zamachowym
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 03, 2011 09:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
odłącze klemy na dłuższy czas a potem jeden cykl po odpaleniu bez gazu aby wentylator się włączył a następnie jazda w pełnym zakresie obrotów aby go przyzwyczaić
czy to prawda czy nie trzeba tego robić? I czy przy swapie z 8V na 16V takie coś jest konieczne?
na pewno nie jest to żadna roverowska procedura. przypuszczam, ze nic się nie zmieni.
u kolegi bonus89 to wygląda jakby miał problem z wtryskiwaczami, albo z regulacją ciśnienia na listwie, albo uwalony silniczek krokowy.
Komputer Roverowski nie wie, czy kontroluje silnik z 16stoma czy z 8ma zaworami. on odczytuje dane z czujników i na tej podstawie dostraja czasy wtrysków i mieszankę, więc nie trzeba nic dostrajać pod warunkiem, że wszystko jest sprawne
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum