Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 19:53 [R 45] lekkie pęknięcie na oponie czy może "pęknięta gu
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Zmieniając opony na letnie zauważyłem, że prawa opona (przód - strona wewnętrzna - czyli od silnika) jest w dwóch miejscach lekko uszkodzona (zdjęcia poniżej). Ponieważ nikt z nas nie jest w stanie -wyłącznie na podstawie załączonych poniżej zdjęć- ocenić jej faktycznego stanu (bezpieczeństwa) - proszę o Wasze opinie : czy ktoś miał podobny przypadek i (jeżdżąc wyłącznie "po mieście" (czyli max. prędkość 50 km/h czasami-miejscami 70) z taką oponą bezpiecznie jeździł (np. do jesieni) ?
Mam zamiar zasięgnąć jeszcze opinii jakiegoś wulkanizatora - (którego zdanie "mogę szanować - lecz się z Nim nie zgadzać"), dlatego też - proszę o Wasze opinie/doświadczenia.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 19:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
To nic wielkiego, dla pewnosci rozchyl pekniecie i zobacz czy siega o wzmocnienia opony (zobaczysz pionowo siatke ze takich jakby sznorkow zatopionych w gumie) jesli pekniecie konczy sie plytko na "gumie" to absolutnie nic nie wplywa na wytrzymalosc opony.
- czyli sugerujesz zdjęcie opony i obniżenie ciśnienia w oponie "spuszczenie powietrza" a następnie "rozchylenie tej szparki" ? I jeżeli nie będzie widać "sznureczków" to wytrzyma do jesieni (wiosną kupię nowe - te są z 37 tygodnia 2007 r.)
czyli sugerujesz zdjęcie opony i obniżenie ciśnienia w oponie "spuszczenie powietrza" a następnie "rozchylenie tej szparki" ?
Ojejku, no bez przesady Wez maly srubokret tylko nie wciskaj go w opone tylko zachacz o krawedz pekniecia, rozchyl i zobacz jak jest gleboko i tyle. Guma na scianie bocznej ma ok. 3mm i to tylko guma nic wiecej. Jesli pekniecie bylo by powazne to tworzyl by sie guz bo nie trzymalo by wzmocnienie opony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum