Wysłany: Czw Lut 16, 2012 22:55 [r45] przy wymiane rozrządu uszczelniacze i coś jeszcze??
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
witam przy wymianie rozrządu doczytałem że warto wymienić uszczelniacze
-Uszczelniacz wałka rozrządu x2
-Uszczelniacz wału korbowego x1??
bo znalazłem w tomatem jeszcze ze jest tylni i ze metalowy i plastikowy. więc nie wiem który i ile ich wymienić
czy coś jeszcze warto wymienić jak już rozrząd będzie rozbierany??
i tak nawiasem pytając czy ten zestaw pasków i rolek będzie oki??
chodzi mi o wymiary i te szerokości
nr VIN mojego auta jest dalszy niż 471064.
http://allegro.pl/rozrzad...2096157859.html
z foto opakowań wnioskuje ze są paski 112 zębów i 30mm szerokości i od pompy 78z na 24mm szerokości
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Lut 17, 2012 08:56
marcinZG napisał/a:
Ja sobie pozwole zacytowac PHJOWI, moze Ci to cos dodatkowo pomoze
Cytat:
nie oszczędzaj kup conti techa paski i rolki ruville
Cytat:
Głowny pasek rozrządu:
conti: CT1041
napinacz: EVR58127
na pompe wtryskową
ct1042
napinacz: evr56122
A ja mogę zacytować wszystkich pozostałych, którzy niekoniecznie zaopatruję się w InterCarsie.
Pasek tylko i wyłącznie GATES, gdyż to Gates produkuje w oryginale paski dla MG ROVER, a w kwestii rolek, nie ma znaczenia czy będzie to Ruville, SKF czy LUK/INA, ponieważ w każdym z tych pudełek będą OEM'owe produkty INA. Niestety z racji oszczędności, coraz częściej nie są to produkty "UK" a "Slovakia".
Przez jakiś czas Rover stosował napinacz automatyczny z plastikową rolką, jednak zdarzało się, że rolka ta cięła pasek i nawet sam Rover (w nowych samochodach) wrócił do metalowej rolki napinanej ręcznie.
asek tylko i wyłącznie GATES, gdyż to Gates produkuje w oryginale paski dla MG ROVER
Gonia napisał/a:
Przez jakiś czas Rover stosował napinacz automatyczny z plastikową rolką, jednak zdarzało się, że rolka ta cięła pasek i nawet sam Rover (w nowych samochodach) wrócił do metalowej rolki napinanej ręcznie.
ten zestaw z pierwszego postu w allegro będzie dobry??
borek88 napisał/a:
warto wymienić uszczelniacze
-Uszczelniacz wałka rozrządu x2
-Uszczelniacz wału korbowego x1??
bo znalazłem w tomatem jeszcze ze jest tylni i ze metalowy i plastikowy. więc nie wiem który i ile ich wymienić
czy coś jeszcze warto wymienić jak już rozrząd będzie rozbierany??
karooo, Manualnie nie zamontujesz w miejsce automatycznej i tez na odwrót. Trzeba by było zmieniać cala osłonę paska pompy
Jak tobie rozwaliła to widocznie ktoś nie umiał jej dobrze napinacz jak książka pisze. Bo jak się zrobi byle jak to zje pasek, już tez to miałem i się w końcu nauczałem to napinacz.
borek88, To kupujesz prawy i lewy na górny wałek i tyle
Ja mam taki zestawik:
2x śruby nowe do kola rozrządu
2x uszczelniacie
1x uszczelniacz
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Samej rolki nie wystarczy zmieniać trzeba by tez było cala blachę zmieniacz bo nie wjedzie bo próbowałem
[ Dodano: Pon Lut 20, 2012 04:09 ]
Znalazłem jeszcze info ze jednak wystarczy tylko zmienić śrubkę M10 od napinacza na M10x20 imbusowa I można w tedy zamontować manualny napinacz
Zalecany jest bardziej manualny bo nie jest plastikowy i łatwiej się go napina
To nie wiem co w mojej 45 jest nie tak się nie dałem rady manualnego zaczepić
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Poswiecilby sie ktos, kto doskonale zna temat zeby zrobic zestawienie potrzebnych czesci do wymiany rozrzadu w silniku iDT, najlepiej w postaci prostej pseudo-tabelki, nazwa + link do TomaTeamu?
Najpierw to co trzeba koniecznie wymienic, a potem to co jest opcjonalne, wszystkie rolki, paski, napinacze, uszczelniacze, pompy, etc.
Ja bylbym bardzo wdzieczny, bo za chwile rowniez bede przerabial ten temat, a zawsze latam po roznych watkach zeby zebrac komplet wiadomosci, co mi bedzie potrzebne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum